Asuminen

"Liikaa holhotaan"

- Turhan byrokraattista! Älvsbytalojen alue-edustaja Harri Kiilunen kuvailee Turussa valittua linjaa. Viranomaiset määräävät minkälaiset poikkilaudat ikkunoiden välissä pitää olla. Joskus jopa "julkisivulautakunta" (kaupunkikuvaneuvottelukunta) käsittelee tavallisen omakotitalon ulkonäköä. Kiilusen mukaan kattokaltevuuksien ja julkisivukorkeuksien kyttääminen on ihan turhaa.

Suurin kritiikki kohdistuu kuitenkin tontin varaustilanteeseen. Kiilusen mukaan asiakkaalle ei anneta tietoa kaavamääräyksistä. "Jo yksi A-nelonenkin auttaisi asiaa tai vastaava tieto sähköpostissa". Rakennusluvan odotusaika neljästä viiteen kuukautta on aivan liian pitkä varsinkin niille, jotka ovat ostaneet talopakettinsa tarjouksesta.

- Turun ero naapurikuntiin on hirvittävä, vaikka niissäkin on samoja piirteitä. Ei tarvitse ihmetellä, jos ihmiset muuttavat naapurikuntiin.

Talomyyjä Sari Haijanen Turun Kastellista on varovainen sanoissaan eikä väitä, että pakettitalon myyminen Turkuun olisi vaikeampaa kuin naapurikuntiin. Rakennuslupavaiheessa se on kuitenkin "työllistävämpää". Hän kehuu Kaarinaa, jossa myös on tiukka linja ja kuluttajaa suojaava lähtökohta. Kaarinassa rakennusluvan hakija saa selkeän korjauslistan vaadittavista muutoksista. Kun tekee korjaukset, lupa myönnetään. Turussa esimerkiksi julkisivuun liittyvissä asioissa rakentaja saa samaan kysymykseen eri vastaajilta erilaisia ohjeita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kannustaloja edustava rakennusinsinööri Erkki Koivusalo Insinööritoimisto Erkki Koivusalo Ky:stä ei halua kommentoida Turun ja naapurikuntien eroja. Vaikka Turussa ollaan tarkempia ja jopa kaupunkikuvaneuvottelukunta käsittelee hakemuksia, Kannustaloilla ei ole ollut vaikeuksia.

"Tolkuttoman kokoisia linnoja"

Erkki Koivusalon mukaan asiakkaat haluavat isoja taloja, aivan tolkuttoman kokoisia. Turkuun myytyjen Kannustalojen keskikoko on yli 250 neliötä. Yli 90 prosenttia on kaksikerroksisia. Isoja taloja varten joudutaan ottamaan huimia lainoja. Yleisimmät värit ovat vaalean harmaa ja keskiharmaa.

Kastellitaloissa ovat Sari Haijasen mukaan tällä hetkellä in uudentyyliset yksikerroksiset 130-140 neliön suuruiset ratkaisut. Perinteisemmät puolitoistakerroksiset ratkaisut ovat isompia. Talot toimitetaan pohjamaalattuina, joten lopullinen väri ei selviä kaupantekohetkellä.

Älvsbytalot ovat Harri Kiilusen mukaan enimmäkseen yksikerroksisia ja suuruudeltaan noin 120 neliötä. Puolitoistakerroksisissa alakerta on sata ja yläkerta 50 neliötä. Älsbytalotkin ovat pohjamaalattuja, joten lopullinen värimieltymys selviää myöhemmin.