Asuminen

Akvaario on kodin elävä taideteos

TS/Marika Tamminen<br />Keittiössä akvaario on sisustettu kivillä ja malawiahvenilla, jotka eivät siedä kasveja. Olohuoneessa tämän tyylinen akvaarion sisustus tuntuisi liian raskaalta, Kati Nukari pohtii.
TS/Marika Tamminen
Keittiössä akvaario on sisustettu kivillä ja malawiahvenilla, jotka eivät siedä kasveja. Olohuoneessa tämän tyylinen akvaarion sisustus tuntuisi liian raskaalta, Kati Nukari pohtii.

Akvaarioharrastus on imaissut turkulaiset Turo ja Kati Nukarin mukaansa niin, että jo omakotitaloa rakentaessa pariskunta mietti akvaarioilleen paikkaa. Nukarit innostuivat ajatuksesta akvaarion upottamisesta olohuoneen ja työhuoneen väliseen seinään.

- Näin saimme toivomamme huonekalut sopimaan olohuoneeseen. Samalla akvaariosta tuli upea taulu seinälle ja hieno valaistus huoneeseen. Akvaarion hoito tapahtuu työhuoneen puolelta, jossa suurin osa akvaariota on, Turo Nukari kuvailee.

Akvaarion asentaminen huomioitiin talon rakennusvaiheessa, koska kaksi metriä leveä, 550 litraa vetävä akvaario kivisisustuksineen on painava.

- Työhuoneen puolelta piti nostaa lattiaa ylemmäs akvaarion kohdalta, jotta akvaarion sai seinään oikealle korkeudelle. Akvaarion alusta myös paalutettiin, Turo Nukari kertoo.

Kultakalat kesäksi ulos

Nukareilla akvaarioharrastus sai alkunsa 1990-luvun alussa haaveesta tuoda asuntoon kivannäköinen elävä kohde.

- Aloitimme 30 litran akvaariosta. Ajattelimme, että se riittää meille mainiosti, Kati Nukari muistelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä, ja akvaariomme määrät ja koot kasvoivat, Turo Nukari naurahtaa.

Nyt Nukarien kodista löytyy kolme erityylistä makean veden akvaariota ja pihalta 2 000 litraa vetävä rakennettu lampi, johon kultakalat pääsevät uiskentelemaan kesän ajaksi. Talviaikaan kultakalat elävät Nukarien työhuoneessa tolppa-mallisessa akvaariossa, josta voi rakentaa pöydän asettamalla pöytälevyn tolpan päälle.

Keittiössä seinän vierustaa koristaa 300 litran suorakaiteen muotoinen akvaario, joka on sisustettu kivillä ja värikkäillä malawiahvenilla.

- Nämä ovat vilkkaita kaloja, joten niitä on mukava seurata keittiössä. Ne viihtyvät myös koloissa, eivätkä siedä kasveja, vaan syövät ne. Olohuoneessa tämän tyylinen akvaariosisustus olisi tuntunut liian kovalta ratkaisulta, Kati Nukari pohtii.

- Ja meillä kun ei muuten ole paljon viherkasveja, on mukavaa, että olohuoneen akvaario on vihreä sisustuselementti, Turo Nukari jatkaa.

Suuri akvaario on helppohoitoinen

Olohuoneen seinäakvaariossa kivien, kantojen ja kasvien joukossa ui pääasiassa lehtikaloja seuranaan muutama tiikerikala, käärmenuoliainen, teräkala ja kiekkokala. Akvaarion sisustamisessa Nukarit pyrkivät mahdollisimman luonnonmukaiseen ympäristöön.

Koska kalat valtaavat akvaariossa reviirinsä, vaihtuu akvaarion sisustus aika ajoin.

- Meillä on varastossa kuution verran kiviä. Toiset menevät kukkakauppaan ostamaan tulppaaneja, me suuntaamme akvaarioliikkeeseen ja ostamme mieleisiämme kasveja sieltä, Turo Nukari naurahtaa.

- Joskus innostumme vaihtamaan koko sisustuksen kerralla. Tätä ei voi tehdä usein, sillä akvaarioissa on oma bakteerikanta, joka pitää säilyttää, Kati Nukari toteaa.

Vinkkinä Nukareilla akvaarion hoidosta on, että mitä suurempi akvaario on, sitä helpompi sitä on hoitaa.

- Suuressa akvaarioissa riittää kerran kuukaudessa veden vaihto, jolloin vaihdetaan vajaa puolet vedestä. Hyvä suodatin on kaiken a ja o. Kestäviin välineisiin kannattaa satsata jo alussa, Turo Nukari neuvoo.

- Ainoa missä hoito myös vähän näkyy, on sähkölasku veden lämmittämisestä. Valo seinäakvaariossamme kytkeytyy päälle automaattisesti aamuyhdeksältä ja sammuu illalla kello 23.00, hän hymyilee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiinnostus kasvaa syksyllä

Merja Kankare Uudesta Akvaariosta kertoo, että usein asiakkailla on sisustuksellinen lähtökohta akvaariota hankkiessaan.

- Innostus kasvaa talvea kohti. Kun syksy saapuu ja illat pimenevät, ihmiset haluavat jotakin valoisaa, elävää ja kaunista kotiin.

Kankareen mukaan viime aikoina akvaarion käyttö väliseinässä on kasvanut.

Periaatteena on, että akvaarion voi sijoittaa kotona mihin tahansa, mutta ei suoraan auringon paisteeseen.

- Aurinko lisää levän kasvua akvaariossa. Akvaariota voi käyttää myös tilanjakajana. Litteät, taulumaiset akvaariot eivät sovi sisustamiseen, sillä niissä kaloilla ei ole riittävästi tilaa.

Erilaisilla taustakuvilla, kivillä, kannoilla ja koloilla akvaariosta saa sisustettua mieleisensä.

- Jos akvaarion takana on vaalea seinä, pitää akvaariossa olla taustakuva, jotta kalat eivät säiky lasin läpi kuultavaa valkoista seinää.

Tämän hetken erikoisuutena kaloista Kankare mainitsee Nukareiltakin tutut malawiahvenet.

- Ne ovat hieman vaativampia kaloja.

Aloittelevalle akvaarioharrastajalle Kankareella on sama neuvo kuin Nukareilla.

- Kannattaa aloittaa yli 100 litran akvaariosta. Pieneen akvaarioon tulee helpommin esimerkiksi leväongelma.

- Yksinkertaistettuna akvaarion hoitoon kuuluu kalojen päivittäinen ruokinta ja laitteiden kunnon tarkistus, 3-4 viikon välein veden vaihto ja suodattimien puhdistus, Kankare tiivistää.

MARIANNE MÄKITALO

TS/Marika Tamminen<br />Kiinnostus akvaariolla sisustamiseen kasvaa syksyllä iltojen pimetessä. Lehtikala uiskentelee Nukarien akvaariossa.
TS/Marika Tamminen
Kiinnostus akvaariolla sisustamiseen kasvaa syksyllä iltojen pimetessä. Lehtikala uiskentelee Nukarien akvaariossa.
TS/Marika Tamminen<br />Nukarien akvaariossa uiskentelee niin lehtikaloja kuin niitä kaikkein perinteisimpiä asukkeja eli kultakaloja.
TS/Marika Tamminen
Nukarien akvaariossa uiskentelee niin lehtikaloja kuin niitä kaikkein perinteisimpiä asukkeja eli kultakaloja.
TS/Marika Tamminen
TS/Marika Tamminen
TS/Marika Tamminen<br />Kultakala on perinteinen akvaarion asukki.
TS/Marika Tamminen
Kultakala on perinteinen akvaarion asukki.
TS/Marika Tamminen<br />Turo ja Kati Nukari aloittivat 30 litran akvaariosta, nyt olohuoneen seinää koristaa 550 litran katseenvangitsija.
TS/Marika Tamminen
Turo ja Kati Nukari aloittivat 30 litran akvaariosta, nyt olohuoneen seinää koristaa 550 litran katseenvangitsija.