Asuminen

Kun koti kaikuu, apu löytyy akustiikkalevyistä

TS/Ulla Kudjoi<br />Soundworksin Harri Henell on asentanut puulistojen taakse akustisen huovan parantamaan ääntä.
TS/Ulla Kudjoi
Soundworksin Harri Henell on asentanut puulistojen taakse akustisen huovan parantamaan ääntä.

Kotiin on ostettu uusi, tuhansia euroja maksanut kotiteatterijärjestelmä. Litteästä laajakuvatelevisiosta on kyllä kiva katsella leffoja, mutta taistelukohtauksissa elokuvan äänet ärsyttävät korvaa. Kaiuttimista kaikuvat korkeat äänet ovat epäselviä, ja matalat äänet humisevat epämiellyttävästi.

Pitää kai viedä epäkuntoinen laitteisto vaihtoon.

Väärin. Kuuntelutilan täyttävät ikävän epätasapainoiset äänet voivat johtua yksinkertaisesti asukkaan sisustustyylistä.

- Nykyinen trendi sisustaa koti mahdollisimman pelkistetysti on usein akustiikan pahin vihollinen, sanoo Harri Henell turkulaisesta Soundworks-liikkeestä.

Henellin mukaan paljaat seinät, mattojen ja verhojen puute sekä kovapintaiset huonekalut tekevät kodin akustiikan kaikuisaksi.

Akustiikkalevyjä myyvän ja asentavan turkulaisen Sisustus-Nummen toimitusjohtajalla Immo Nummella on hyvä kotikonsti akustiikan testaamiseksi.

- Yksinkertaisimmillaan kaiuttimien taakse voi laittaa testiksi palan akustista villaa. Jo se muuttaa musiikin kuuntelun paljon miellyttävämmäksi, Nummi ehdottaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juuri akustiikkavillaa ja vastaavia täytteitä sisältävät akustiikkalevyt ovat erinomainen vaihtoehto pelkistetyn huoneen akustiikan parantamiseksi.

Korkeat huoneet ovat ongelmallisia

Immo Nummi kertoo, että viimeisen kahden vuoden aikana akustiikkalevyjen hankkiminen yksityiskoteihin on kasvanut huimasti. Buumiin on hänen mukaansa kaksi syytä. Niistä toinen on kotiteattereiden yleistyminen.

- Toinen syy on uusien omakoti- ja rivitalojen avarat ja korkeat olohuoneet. Rakennusvaiheessa on jo ruvettu jonkin verran ottamaan huomioon akustiset ominaisuudet, mutta hyvin usein ongelmat kuullaan vasta kotiin muutettaessa. Jopa asuntomessuilla esitellään asuntoja, joissa ei ole yhtään paneuduttu isojen tilojen akustiikkaan, Nummi sanoo.

Niinpä huoneen akustointi tehdään useimmiten jälkiasennuksena, joko remontin yhteydessä tai itsenäisenä urakkana.

Jälkiasennettavia akustiikkalevyjä onkin toden teolla ruvettu suunnittelemaan yksityiskoteja silmällä pitäen. Perusversio, valkoinen rei´itetty puukipsilevy, jonka taustalla on akustinen huopa, on saanut rinnalleen erilaisia levymalleja. Noin neliömetrin kokoisen levyn hinta alkaa paristakymmenestä eurosta.

Akustiikkalevyyn saa vaikka oman kuvansa

Värivalikoima on kasvanut, ja esimerkiksi levyn ilma-aukot voidaan leikata melkein minkä muotoisiksi tahansa. Valtaosa levyistä on valmistettu luonnonmateriaaleista.

Mielenkiintoisin uutuus on ehkä tanskalaisvalmisteinen kuusipuu-sementtilevy.

- Sitä saa monessa eri muotivärissä, ja sen ulkonäön hallitsevan piirteen eli lastujen koon voi valita. Levyt voidaan myös asentaa seinälle monitasoiseksi reliefiksi, Nummi kertoo.

- Hauskin uutuus on kuitenkin se, että näihin levyihin saa painettua klassikkomaalauksen tai vaikka oman kuvansa, jolloin akustiikkalevyä voi käyttää ikään kuin taideteoksena, mies jatkaa.

Tasapainoinen ääni lähtee kaiuttimien sijoittelusta

Miten paljon olohuoneeseen on sitten hankittava akustiikkalevyjä?

- Sehän on aivan tapauskohtaista. Johonkin isoon olohuoneeseen voidaan asentaa sekä kattoon että seinälle akustiikkalevyjä. Tavallisen musiikinharrastajan pienempään ja matalampaan olohuoneeseen voi riittää yhdelle seinälle muutama paneeli, Harri Henell selvittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Henell painottaa, että levyt ovat kuitenkin vain osa huoneen akustista kokonaisuutta, sillä tasapainoisen äänen etsiminen lähtee niin yksinkertaisesta asiasta kuin kaiuttimien sijoittelusta.

Jos kotiteatteria rakentava ei luota omaan korvaansa, Henell kehottaa kääntymään hifi-kauppiaan puoleen. Äänentoiston ammattilaisen kanssa pystyy etsimään paremman kompromissin sisustusvaatimusten ja akustiikan välille.

- Kyllähän jopa kymmenenneliöiseen katselu- ja kuuntelutilaan voi rakentaa täydellisen akustiikan, mutta siinä mennään sitten täysin äänen ehdoilla, Henell nauraa.

TONI LEHTINEN

TS/Ulla Kudjoi<br />Akustiikkalevyyn voi painattaa vaikka klassikkotaidetta.
TS/Ulla Kudjoi
Akustiikkalevyyn voi painattaa vaikka klassikkotaidetta.
TS/Ulla Kudjoi<br />Tuure Nohrströmin kotiteatterihuoneen seinässä ja katossa on akustiset elementit.
TS/Ulla Kudjoi
Tuure Nohrströmin kotiteatterihuoneen seinässä ja katossa on akustiset elementit.
TS/Ulla Kudjoi<br />Tiiliseinä heijastaa ääntä erinomaisesti, katon akustiikkalevyt täydentävät kokonaisuuden.
TS/Ulla Kudjoi
Tiiliseinä heijastaa ääntä erinomaisesti, katon akustiikkalevyt täydentävät kokonaisuuden.