Asuminen

Pihasuunnittelija

TS/Marleena Liikkanen<br />Pelkällä pihasuunnittelulla Suomessa elättää itsensä vain isoissa kaupungeissa. Immo Helisojan työstä suunnittelua on vain kymmenisen prosenttia. - Talvella on paljon luppoaikaa. Olen kyllä koittanut varata sinne suunnittelutyötä, ja joskus olen tehnyt lumitöitä ja sisäremonttihommaa.
TS/Marleena Liikkanen
Pelkällä pihasuunnittelulla Suomessa elättää itsensä vain isoissa kaupungeissa. Immo Helisojan työstä suunnittelua on vain kymmenisen prosenttia. - Talvella on paljon luppoaikaa. Olen kyllä koittanut varata sinne suunnittelutyötä, ja joskus olen tehnyt lumitöitä ja sisäremonttihommaa.

Raili ja Seppo Laitisen piha alkaa olla valmis. Tällä kertaa suunnittelijaksi tilattiin alan ammattilainen.

- Tuolla se Immo meni kuin korpisoturi, Laitiset viittovat.

Puhutaan viheraluesuunnittelija ja -rakentaja Immo Helisojasta , 49. Hän on ollut puutarha-alalla kymmeniä vuosia, ja työnantajina ovat ehtineet olla seurakunta, yksityisiä viherrakentajia ja kaupunki. Nyt mies toimii yksityisyrittäjänä. Työ on kirjavaa ja menossa yhä monipuolisempaan suuntaan.

- Nykyään teen paljon esimerkiksi viemäröintejä kattovesille. Ei heti ensimmäisenä tule mieleen, että se kuuluisi piharakentamiseen, hän kuvailee.

Ulkopuolisen silmin mies saattaa siis toisinaan näyttää korpisoturilta. Tämä tapahtuu suunnitteluvaiheessa, kun Helisoja koluaa pihaa läpi saadakseen selvyyttä, mitä mihinkin kohtaan voi laittaa.

Pelkällä pihasuunnittelulla Suomessa elättää itsensä Helisojan mukaan vain isoissa kaupungeissa. Hänen työstään suunnittelua on vain kymmenisen prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Loput hommat ovat viherrakentamista, mikä tarkoittaa pihan tekemistä käytännössä alusta loppuun. Nurmikon laittamista, istutuksia ja muita perinteisiä puutarhurin hommia siitä on vain pieni osa. Yllättävän paljon aikaa menee pihojen kivi- ja puutöihin.

Puutarhojen nykytrendi ovat vesialtaat.

- Niitä halutaan nyt melkein pihaan kuin pihaan, Helisoja kertoo ja esittelee rakennepiirrosta toteuttamastaan suihkulähteestä.

Vaikka vesipumput pitää talveksi korjata piiloon, Helisojan mielestä altaat sopivat suomalaiseen puutarhaan.

- Niin pystyy samaan kesästä enemmän irti, hän sanoo.

Kesällä puutarha-ammattilainen ei ehdi pitämään lomaa. Talvisin tilanne on toinen. Monien muiden alalla toimivien tapaan Helisoja elelee silloin kesän tuloilla.

- Talvella on paljon luppoaikaa. Olen kyllä koittanut varata sinne suunnittelutyötä, ja joskus olen tehnyt lumitöitä ja sisäremonttihommaa, hän kertoo.

Helisoja ajautui yksityisyrittäjäksi, kun oli hakenut töitä tarpeeksi monesta paikasta. Toisaalta vihersuunnittelun suosio on uran aikana kasvanut. Suurin osa hänen suunnittelemistaan puutarhoista on vanhoja, uudistettavia pihoja. Tällaisia työtehtäviä tulee iäkkäiltä ihmisiltä. Kokonaan uutta pihaa taas tekevät nuoret lapsiperheet.

Vihersuunnittelijan työ lähtee liikkeelle asiakkaan tapaamisesta. Tällöin Helisoja toivoo saavansa nähtäväkseen tontin asemakaavakuvan, ja talon pohjakuvastakin olisi etua.

- Sitten haastatellaan asiakasta siitä, mitä hän haluaa.

Yleensä ihmisillä on selvä näkemys toiveistaan. Suunnitelman luonnostelemista seuraavassa tapaamisessa heillä on usein vielä paljon muutostoiveita. Toiveita voikin esittää ennakkoluulottomasti.

- Melkein mihin vaan pystyy rakentamaan melkein mitä vain, Helisoja väittää.

Omakotitalon pihan suunnittelemiseen ja piirtämiseen menee Helisojalta parikymmentä tuntia. Työtehtävästä riippuen hinta on 300-500 euroa.