Asuminen

Riittävä ilmanvaihto takaa
ettei saunojalta lopu ilma

TS/Marika Tamminen
TS/Marika Tamminen

Jos saunassa on hankala hengittää tai ilma loppuu, vika voi olla ilmanvaihdon järjestämisessä eikä sähkökiukaassa, kuten usein ajatellaan. Jotta saunominen olisi miellyttävää ja rentouttavaa, onkin olennaista huolehtia saunan riittävästä ilmanvaihdosta.

- Näin varmistetaan myös se, että kosteus saadaan tilasta saunomisen jälkeen pois, huomauttaa Motiva Oy:n viestintäjohtaja Päivi Laitila .

Nykyisin pientaloon valitaan koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä lämmöntalteenotolla, mikä toimii myös saunassa parhaiten. Järjestelmässä on kaksi puhallinta, joista toinen poistaa käytetyn ilman ulos ja toinen tuo ilman sisälle.

- Ulospuhallettavasta ilmasta lämpö otetaan talteen kylmän sisääntuloilman esilämmittämistä varten, kertoo tutkija Mikko Saari VTT:stä.

Suositusten mukaan sähkösaunan, kuten puukiukaankin, tuloilma-aukon pitää olla 50 senttimetriä kiukaan kivipinnan yläpuolella. Tuloilmasuihku sekoittuu tehokkaasti kiukaalta nousevaan lämpimään ilmaan eikä puhalla viileästi saunojien kasvoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun saunan ilmanvaihto liitetään talon ilmanvaihtojärjestelmään, raikas ilma on helpointa tuoda katosta. Toinen vaihtoehto on tuoda ilma kiukaan päältä seinästä. Näin lattiataso pysyy lämpimänä ja vedottomana.

Poistoilma kuivaa lattian kätevästi

Poistoilma-aukon sijaintikin kannattaa harkita tarkasti, sillä oikealla sijoittamisella saa kätevästi kuivatettua lattialle valuneen veden. Järkevintä on sijoittaa poistoilma-aukko mahdollisimman alas kiukaan vastakkaiselle seinälle ja lauteiden alle, noin puolen metrin etäisyydelle lattiasta. Kun poistoilmavirta liikkuu lattiatasossa, se kuivattaa sinne valuneen veden.

Jos aukon vieminen saunan alaosaan on vaikeaa, poistoilman voi johtaa oven alta kylpyhuoneeseen.

- Lämmin ilmavirta kuivaa samalla kylpyhuoneen. Tämä edellyttää kuitenkin koneellista ilmanvaihtoa, Mikko Saari selvittää.

Poiston ollessa saunassa lauteiden alla, ilmavirta kannattaa mitoittaa niin, että saunaan tulee enemmän ilmaa kuin sieltä poistuu.

- Muuten kylpyhuoneesta tulee kylmää ilmaa, ja saunan alaosa viilenee. Varpaat ovat jäässä ja pää palaa.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tuloilma tulee ulkoa, jolloin saunan ilmanvaihtoa on vaikea hallita. Jos toisessa huoneessa avataan ikkuna, ilmanvaihto häiriintyy saunassa. Toisaalta lämpö voi karata ulos. Painovoimainen poisto pitääkin olla saunan katossa tai kylpyhuoneen puolella.

Kerrostalon huoneistosaunassa pätevät samat asiat kuin pientaloissa. Yleensä kerrostaloissa on koneellinen ilmanvaihto, jolloin ulkoilma tuodaan kanavan kautta. Joskus tuloilmaa ei ole ollenkaan.

- Paras ratkaisu on tuoda ulkoilma saunaan ja johtaa poistoilma kylpyhuoneen puolelta, mutta toki kaikki ratkaisut täytyy silti katsoa tapauskohtaisesti.

JAANA KUJANEN