Asuminen

Ekokylä katsoo aurinkoon

TS/Merja Ilpala<br />Nyholmin perhe muutti Bromarvin uuteen ekokylään viime keväänä. Pihatöissä puuhastelevat lapset Emma (vas.), Oskar ja Viktor, Pia-äiti sekä Norjan harmaa hirvikoira Bause.
TS/Merja Ilpala
Nyholmin perhe muutti Bromarvin uuteen ekokylään viime keväänä. Pihatöissä puuhastelevat lapset Emma (vas.), Oskar ja Viktor, Pia-äiti sekä Norjan harmaa hirvikoira Bause.

Pienen ruotsinkielisen marttayhdistyksen omaisuus on peräisin 1950-luvun testamenttilahjoituksesta. Naiset sijoittivat rahat Nokiaan, joten puoli vuosisataa myöhemmin seuraavan sukupolven martat huomasivat omistavansa noin 40 miljoonan markan arvoisen osakesalkun. He myivät osakkeista osan ja päättivät piristää kotikyläänsä rohkealla rakennushankkeella.

- Tavoitteena oli, että nuoret pysyvät Bromarvissa ja vanhemmat ihmiset voivat muuttaa keskustaan. Lisäksi halusimme saada uusia asukkaita, marttayhdistyksen sihteeri Nina Bergman kertoo.

Haaveet ovat toteutuneet. Vuosi sitten valmistuneista kahdestakymmenestä asunnosta vain yksi on enää vapaana. Pastellisävyiset puutalot on rakennettu kirkon ja sataman tuntumaan, koulun ja päiväkodin naapuriin.

Asunto-osakeyhtiön nimeksi valittiin Näckrosen (lumme) läheisen lumpeiden peittämän metsälammen mukaan. Se on houkutellut väkeä lähiseudun lisäksi Lahdesta ja lahden takaa, Ruotsista saakka.

Lämmitys maksaa kulutuksen mukaan

Pia ja Jari Nyholm asuvat kolmen lapsensa kanssa vaaleansinisessä paritalon puolikkaassa. Neliöitä kahdessa kerroksessa on yhteensä 115. Valoisasta ja avarasta alakerrasta löytyvät keittiö, ruokailutila ja olohuone, yläkerrasta makuuhuoneet ja sauna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pariskunta muutti seitsemän vuotta sitten Kirkkonummelta Tammisaareen Bromarvin hengästyttävän kauniiden maisemien takia. Ensin he asuivat Padvan hiekkarantojen tuntumassa, kunnes viime keväänä saivat uuden kodin ekokylästä.

- Olemme viihtyneet hyvin, Pia vakuuttaa. Rakennusalalla työskentelevän Jarin työmatka lyheni muuton myötä, 7-vuotias Oskar kipaisee kouluun parissa minuutissa, Viktor tapaa kavereitaan tarhassa, samoin kuin kuopus Emma , jolla on hoitopäiviä vain muutama kuukaudessa. Pian työpaikka on kylän ainoassa kahvilassa.

Kodin vuokra on 750 euroa kuukaudessa. Lisäksi Nyholmit maksavat sähköstä, lämpimästä vedestä ja asunnon lämmityksestä kulutuksensa mukaan. Laskua voi pienentää polttamalla ahkerasti puita olohuoneen varaavassa takassa. Keittiöön on mahdollista hankkia myös puuliesi.

Ekologisen talon erikoisuuksiin kuuluu wc-istuin, joka erottelee virtsan ja ulosteet.

- Meillä miestenkin pitää istua pöntöllä. Pikkupojat pitävät huolen, että vieraat muistavat asian, äiti naurahtaa.

Ekokylässä sekä harmaat pesuvedet että ns. mustat wc-vedet menevät biologiseen puhdistamoon. Puhdistettu vesi kulkee maaimeytykseen, missä mikrobit sitovat ravinteita. Tämän kaksoiskäsittelyn jälkeen veden laatu vastaa tiukimpiakin vaatimuksia ja voidaan johtaa kylän omien viljelypalstojen kasteluvesilampeen.

Virtsa kulkee omia putkiaan putkin suuriin säiliöihin ja päätyy lannoittamaan paikallisen maanviljelijän peltoja.

Aurinkoenergiaa ja kotimaista haketta

Kylässä on tehokas kierrätyskeskus. Asuntojen keittiöt on suunniteltu niin, että jätteiden lajittelu on mahdollisimman mutkatonta. Viisivuotias Viktor tietää jo, minne biojätepussit, tyhjät lasipurkit tai luetut lehdet kuuluu viedä.

Lämpöenergia syntyy alueen lämmityskeskuksessa puuhaketta polttamalla. Aurinkopaneeleilla tuotetaan kesäkuukausien lämmin käyttövesi lähes kokonaan, syksyllä ja keväällä osittain.

Arkkitehti Bruno Eratin mukaan taloissa korostuu terveellinen asuminen.

Kaikissa on alta tuulettuva rossipohja, harjakatto ja leveät räystäät. Suurimmat ikkunat ja erkkerit avautuvat etelään, jolloin auringon lämpö pääsee lämmittämään sisätiloja. Ilmanvaihto on painovoimainen ja koneellisesti tehostettu, minkä lisäksi asuntoja on helppo tuulettaa. Seinien eristeenä on selluvillaa, eikä mistään löydy muovia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Asukkailla on makuuhuoneissa mahdollisuus katkaista sähkövirta kokonaan yön ajaksi ja nukkua ilman sähkömagneettista kenttää. Se on ratkaisu, josta me ehkä tulevaisuudessa saamme kiitosta, Erat ennustaa.

Martat omistavat ekokylän asunnoista puolet, bromarvilainen rahoittaja loput. Vuokrataso on kohtuullinen, 6,50 euroa neliöltä.

Uima-allas marttataloon

Bruno Eratin mukaan Suomessa on hyviä ekotaloja, joiden toteuttaminen on maksanut vain 5-10 prosenttia enemmän kuin tavanomainen rakentaminen. Bromarvin kohde tuli kalliimmaksi, koska martat halusivat rakennuttaa sen paikan päällä ilman elementtejä, paikallisista materiaaleista ja paikallisella työvoimalla.

Tekemättä on enää marttatalo, jonne tulee muun muassa kokoustiloja ja uima-allas kaikkien bromarvilaisten käyttöön.

Muut rakennukset ryhmittyvät matalan kumpareen ympärille, katselevat kylätielle, merelle ja aurinkoon. Niiden väritys on lainattu Tammisaaren vanhasta kaupunginosasta: seiniin on sivelty vaaleansinistä, keltaista, harmaata ja punamultaa.

- Bromarv on todella rauhallinen ja mukava asuinpaikka, jossa saa olla lähellä luontoa. En osaa kuvitellakaan eläväni edes Tenholassa tai Tammisaaren keskustassa, saati sitten Kirkkonummella. Ne ovat aivan liian vilkkaita, Pia Nyholm miettii.

- Me olemme tyytyväisiä kotiimme, sillä se on tilava ja uusi. Mahdollisuus asua ekokylässä tuli vähän niin kuin kaupan päälle.

MERJA ILPALA, Tammisaari

TS/Merja Ilpala<br />Valo tulvii Nyholmien kotiin etelästä. - Keväällä tuntui siltä, ettei tänne tarvitse asentaa ollenkaan lamppuja, sanoo Pia Nyholm. Kuvassa myös perheen kuopus Emma.
TS/Merja Ilpala
Valo tulvii Nyholmien kotiin etelästä. - Keväällä tuntui siltä, ettei tänne tarvitse asentaa ollenkaan lamppuja, sanoo Pia Nyholm. Kuvassa myös perheen kuopus Emma.
TS/Merja Ilpala<br />- Ekokylän talot ovat moderneja, mutta niiden mittakaava, materiaalit ja väritys kunnioittavat vanhaa rakennuskantaa, Bruno Erat sanoo.
TS/Merja Ilpala
- Ekokylän talot ovat moderneja, mutta niiden mittakaava, materiaalit ja väritys kunnioittavat vanhaa rakennuskantaa, Bruno Erat sanoo.