Asuminen

Suomalaiset sisustavat
ja remontoivat ennätysinnokkaasti

Suomalaiset sisustavat kotiaan vuodessa 235 eurolla, mikä on puolitoista kertaa niin paljon kuin kymmenen vuotta sitten. Summa on jo hyvää eurooppalaista tasoa, sillä Euroopassa sisustamiseen käytetään keskimäärin 248 euroa henkeä kohden vuodessa.

Suomen huonekalukaupan liiton tilaston mukaan alan vähittäismyynnin arvo nousi viime vuonna yhdeksän prosenttia. Alalla odotetaan kokonaismyynnin nousevan myös tänä vuonna.

- Kolme-viisi prosenttia nousua, huonekaluliike Vepsäläisen toimitusjohtaja Timo Vepsäläinen uskoo.

Luottamuksen takana on tieto asuntorakentamisen jatkumisesta voimakkaana. Pitkään alhaalla pysytelleet korot ovat sysänneet ahkeraan omistusasuntojen vaihtoon, ja myös moni entinen vuokralainen on innostunut asunnon ostoon.

- Nämä tekijät ovat hyvän kysynnän peruspilareita. Kuitenkin voi kysyä, miksi sisustaminen kiinnostaa yhä enemmän, Vepsäläinen pohtii ja etsii vastausta niin kasvaneesta sisustuslehtitarjonnasta kuin television sisustusohjelmista.

Sisustamisesta on tullut monen perheen yhteinen harrastus, huutokauppoja ja osto- ja myyntiliikkeitäkin kierretään ahkerasti.

Kotiin ollaan nyt valmiita satsaamaan aivan eri tavoin kuin aikaisempina vuosina. Yhä useampi myös kysyy sisustamisessa apua ammattisuunnittelijoilta. Eivätkä ensimmäiseen kotiinsa muuttavat nuoretkaan välttämättä osta halvinta, vaan tuotteita valitaan harkiten, vähän kerrallaan.

Kiinnostus sisustamiseen näkyy myös parhaillaan Helsingin Messukeskuksessa käynnissä olevilla Habitare-messuilla. Joka toinen vuosi järjestettävät messut ovat viimeistä päivää auki tänään sunnuntaina. Kun messut edellisen kerran 2003 järjestettiin, paikalla kävi yli 95 000 messuvierasta.

MIIA KESKI-PETÄJÄ