Asuminen

Puutarhassa virtaa
KIVIPURO

TS/Marika Tamminen<br />Koristekivet ovat vaivaton ja kestävä vaihtoehto perinteiselle nurmikolle. Erityisesti havukasvit viihtyvät hyvin, kun niiden juurille on levitetty soraa tai kiviä. Kivikatteen avulla maa pysyy kosteana kivien alla, eivätkä havujen alimmat oksat rusehdu rumiksi pinnan ollessa kuiva.
TS/Marika Tamminen
Koristekivet ovat vaivaton ja kestävä vaihtoehto perinteiselle nurmikolle. Erityisesti havukasvit viihtyvät hyvin, kun niiden juurille on levitetty soraa tai kiviä. Kivikatteen avulla maa pysyy kosteana kivien alla, eivätkä havujen alimmat oksat rusehdu rumiksi pinnan ollessa kuiva.

Koristekivet ovat jo muutaman vuoden olleet viherrakentamisen hittituote.

- Koristekivet sopivat rajaamaan nurmikkoa, kukkapenkkiä tai talon ulkoseinustaa, mutta myös puutarhan tunnelmanluojiksi röykkiöinä, pinoina, penkkeinä tai puroina, puutarhuri Mika Lassila Viherlassilasta ideoi.

Kivi on ikuinen, ajaton materiaali myös puutarhassa. Laajan kivikatteen voi koota esimerkiksi tasaiseksi kivipenkiksi. Ilmettä penkkiin saa vaihtelemalla reunamuotoja ja kivipinnan korkeuseroja. Näin tasapaksu pihamaakin löytää muotonsa ja herää henkiin myös siellä, missä kasvit eivät viihdy.

- Koristekivet toimivat niukkakasvustoisessa puutarhassa. Kasvit ja erilaiset elementit kuten puunrungot, pajuaidat, suuret lyhdyt, ruukut, aurinkokellot ja patsaat täydentävät ilmettä.

Märkä pinta loistaa väreissä

Kivivärien käytössä ei ole suosituksia, vaan jokainen voi valita sen, mikä silmää miellyttää. Päävärit voi poimia esimerkiksi rakennusten seinien ja katon tai ikkunoiden ja sokkeleiden sävyjä myötäilemällä.

Silmää hivelevät sävyt voi hakea myös ympäröivästä luonnosta, kallioiden tai puiden runkojen värityksestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kiviä valitessa kannattaa huomioida, että märkinä eri kivilajit saattavat loistaa hyvinkin erikoisissa väreissä, Lassila muistuttaa.

- Sävyjä voi korostaa lakalla tai lehtikiilteellä. Hyvin valoisissa paikoissa tummat värit toimivat tasapainottajina ja puutarhan pimentopaikkoja puolestaan voi valaista vaaleilla, jopa valkoisilla kivillä.

Pimeinä, lumettomina aikoina kivet saa hehkumaan hyvällä valosuunnittelulla. Kivimyyjät poraavat kiviin tarvittaessa koloja ja reikiä esimerkiksi spoteille tai vesiaiheen vedentuloaukoiksi.

Korallimainen laava katseenvangitsijana

Lassilan mukaan tutun graniitin eri sävyihin taittavat suomalaiset, pyöreähköt kivet ovat suosituimpia. Myös sileäpintaisia, kiiltäväksi hioutuneita merenrantakiviä käytetään paljon.

- Eksoottisimpia ovat ehkä merenpohjasta kaivetut sienimäiset tai kivettynyttä korallia muistuttavat laavakivet eri sävyissään.

Kivien väri- ja muotokieli riippuukin paljolti alkuperämaasta. Ylenmääräistä eksotiikkaa kaihtavalle voi lohdutukseksi sanoa, ettei erikoisimpia kiviä ole välttämättä tarkoituskaan käyttää suurina määrinä.

- Eksoottiset kivet sopivat katseenvangitsijoiksi tavallisten sekaan. Erilaisia kiviä sekoittamalla koristekivetyksiin saa mukavaa vaihtelua.

Asetelmat tarvitsevat alleen katekankaan

Kiviä voi latoa kukkapenkkeihin ja istutuksiin aivan kasvien juurille saakka, kunhan muistaa jättää kasveille kasvuvaraa.

- Kivet parantavat kasvien viihtyisyyttä, sillä ne tasaavat puutarhassa lämpöä ja kosteutta. Kivikate vähentää veden haihtumista maaperästä. Se myös sitoo auringon lämpöä ja luovuttaa sitä iltojen viiletessä.

Aivan paljaalle maalle kiviä ei kannata kasata. Juurimaton, maisemointi- tai katekankaan päälle rakennettu kivikate estää kiviä sekoittumasta maaperään ja vähentää myös rikkakasvien kitkemisen tarvetta. Ennen kivien latomista istutuksien läheisyyteen kasvit kannattaa kuitenkin lannoittaa ja kalkita hyvin. Myös mullan kunto on syytä tarkistaa, jotta asetelmia ei tarvitse purkaa heti uudestaan.

Kun syksy roiskii kauniit kivi- ja hiekka-asetelmat täyteen mädäntyviä kasvinvarsia ja värikkäitä puunlehtiä, puhdistustyö sujuu helpoiten lehtipuhaltimen avulla. Keväällä kevyt vesisuihku puhdistaa kivetykset uuteen kesäloistoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Piimä tuo sammaleen pintaan

Monenkirjavia koristekiviä ja -soria on saatavilla kiviliikkeistä ja puutarhaliikkeistä ympäri Suomea, vaihtoehtoja riittää yllin kyllin. Iso osa koristekivivalikoimasta on tuotu maamme rajojen ulkopuolelta.

Lisää vaihtelua saa myös sammaloimalla kiviä, mitä voi halutessaan edistää ruiskuttamalla kiviä yhden kesän ajan kerran viikossa seoksella, jossa on puolet piimää ja puolet vettä. Päälle voi murentaa metsästä

haettua sammalta itiöiden levittämiseksi.

- Happamuus edistää sammaleen kasvua, ja ohut sammalnukka on havaittavissa jo ensimmäisen kesän syksynä, Lassila vinkkaa.

Koristekiviä myydään yleensä joko yksitellen, ämpäreittäin, säkeittäin tai irtotavarana. Hinnat vaihtelevat myyjästä riippuen. Turussa kiviä saa esimerkiksi 12 eurolla ämpäri tai 13 eurolla 25 kilon säkki. Isommilla erillä on omat tingityt hintansa.

Vinkkejä kivien käyttöön voi hakea niin puutarhajulkaisuista ja televisio-ohjelmista kuin koristekivikauppiailtakin.

Rebekka Härkönen

TS/Marika Tamminen<br />Kaunis punainen kivi kätkee sisälleen monivärisiä pikkukiviä.
TS/Marika Tamminen
Kaunis punainen kivi kätkee sisälleen monivärisiä pikkukiviä.
TS/Marika Tamminen<br />Valkoruskearaidallinen kivi hehkuu kiiltelevän kiderakenteensa ansiosta.
TS/Marika Tamminen
Valkoruskearaidallinen kivi hehkuu kiiltelevän kiderakenteensa ansiosta.
TS/Marika Tamminen<br />Graniitin sävyt sopivat luontevasti suomalaiseen maisemaan.
TS/Marika Tamminen
Graniitin sävyt sopivat luontevasti suomalaiseen maisemaan.
TS/Marika Tamminen<br />Luonto on muovannut laavakiviin tunneleita ja korallimaisia muodostelmia.
TS/Marika Tamminen
Luonto on muovannut laavakiviin tunneleita ja korallimaisia muodostelmia.
TS/Marika Tamminen<br />Sateenkaarikivessä on punaisen ja vaalean sävyisiä raitoja.
TS/Marika Tamminen
Sateenkaarikivessä on punaisen ja vaalean sävyisiä raitoja.
TS/Marika Tamminen<br />Hiekkakivet halkeavat naputeltaessa tasapintaisiksi puolikkaiksi tai laatoiksi.
TS/Marika Tamminen
Hiekkakivet halkeavat naputeltaessa tasapintaisiksi puolikkaiksi tai laatoiksi.