Asuminen

Eroon pahasta hajusta

TS/Kai Aulio
TS/Kai Aulio

Haju, käry, dunkkis, krääsä, lemu. Monta nimeä ikävälle vaivalle, joka kiusaa mukaviin tuoksuihin tottunutta nenää.

Epämiellyttävä haju haittaa viihtyisyyttä. Sietämätön löyhkä muuttaa tilan pahimmassa tapauksessa käyttökelvottomaksi. Kukaan tuskin tahtoo katkua kaverikseen ja onneksi sen karkottamiseksi onkin keksitty sylikaupalla konsteja.

Sisäilman pitäisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa, jotta huoneilma ei tuntuisi tunkkaiselta. Jollei tuuletus kuitenkaan auta tai siihen ei ole mahdollisuutta, helpoin keino on turvautua raikastimiin.

Erilaisien ripustettavien, seiniin liimattavien, pöytämallisten, imurin tai kaappien sisään kätkettävien ja ilmaan ruiskutettavien ilmanraikastajien teho perustuu yleensä pahat käryt alleen peittävään voimakkaaseen hyvään tuoksuun.

Vessapytty lienee tutuin kohde paikata kukkaistuoksuilla aiheutuneita hajuhankaluuksia.

Sulotuoksut eivät kuitenkaan poista hajua. Helpotus on väliaikainen, jos käry on ehtinyt pinttyä asuintilaan. Tällöin apua kannattaa etsiä kotikäyttöisistä, siivousalan liikkeistä ja isoista marketeista löytyvistä hajunpoistajista, joita löytyy sekä erilaisien aineiden että laitteiden muodossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Epämiellyttäviä löyhähdyksiä neutralisoivia puhdistusaineita on tarjolla hyvin erityyppisiin pintoihin huonekaluverhoilusta roskiskaapin seiniin. Tehon väitetään perustuvan pahan hajuisten molekyylien liuottamiseen ilmasta.

Elektroniset, sähköllä, pattereilla ja valovoimalla toimivat laitteet puolestaan ruiskauttelevat ilmaan raikastavaa tai katkua neutralisoivaa tuoksua. Pienikokoisia, seinään kiinnitettäviä hajuntuhoajia saa jopa ajastettavina ja otsonointiin perustuvilla tekniikoilla, mutta lähinnä vain alan liikkeistä.

Järjestelmä muuttaa happea otsoniksi, joka puolestaan kykenee hajottamaan suurimman osan hajuhaittoja aiheuttavista yhdisteistä tuhoten samalla kätevästi myös ilmassa olevia bakteereita ja viruksia.

Kaikkein kamalimpiin ja sitkeimpiin käryihin kotikonstit eivät aina riitä. Savuvahinkojen, viemärinlemun ja muiden asuntoon itsepintaisesti takertuneiden löyhkien vaivatessa apua kannattaa kysellä hajunpoistoihin erikoistuneilta yrityksiltä. Kotivakuutus korvaa kotivahinkojen yhteydessä syntyneiden hajujen poistokustannuksia.

REBEKKA HÄRKÖNEN