Asuminen

Pieni betonikirja

TS/
TS/

Saako pihan betonirakennelmista kokonaisen kirjan? Siltä vaikuttaa.

Leif Qvistin kirjoittama Pihan ja puutarhan tyylikkään betonirakennelmat kertoo nimensä mukaisesti, miten valmistaa itse vaikkapa kynttilänjalka, taulunkehys, pihaporras, pöytä, kukkaruukku, lyhtypylväs, terassin lattia tai kiviaidan perustus betonista. Ohjeita on siis sekä hyötyyn että huviin.

Kirja tarjoilee perustietoa betonista, siitä, paljonko betonia tarvitaan, miten sitä sekoitetaan ja miten valetaan sekä millaisia jälkitöitä pitää tehdä. Läpi käydään myös työkalut, muotit ja raudoitus.

Jokaiseen ohjeeseen liittyvät työvaiheet kerrotaan perusteellisesti ja ne esitetään numerojärjestyksessä. Mukana on usein piirretty havainnekuva tai kaavio, joka varmasti helpottaa tekovaihetta suuresti. Lisäksi mukana on kuva tai kuvia työvaiheista ja sekä potretti valmiista tuotteesta.

Teoksen kirjoitustyyli on oudon vaihtelevaa, välillä kirjoittaja poikkeaa asiatyylistä ja innostuu puhumaan minä-muodossa, esimerkiksi kertoo ohjeita tyyliin "tällä kertaa innostuin yrittämään hiekkamuottiin valamista".

Kirjan nimen lupaama "tyylikkyys" on asia joka on katsojan silmässä - toisia pelkistetyt muodot ja betonin pinta miellyttävät, toisista lopputulos voi tuntua ankealta.

Aivan kirjan loppuun on piilotettu hauska pieni vinkki, nimittäin jos betonia jää yli, siitä voi tehdä poijun ankkurikiven painamalla ruostumattomasta terästangosta taivutetun silmukan betoniin juuri ennen kuin se kovettuu.

HELI NUMMILA

Leif Qvist: Pihan ja puutarhan tyylikkäät betonirakennelmat, suom. Päivi Kivelä, WSOY 2005, s. 77.