Asuminen

Pienten palasten lumo

TS/
TS/

Mosaiikkitekniikalla voi tehdä sekä pihakivetyksiä että seinätauluja ja kaikenlaista siltä väliltä.

Materiaaleiksi sopivat esimerkiksi lasimosaiikkipalat, lasihelmet, peili, marmori, rikotut saviruukut ja posliini sekä luonnonmateriaalit - jopa simpukankuori.

Hätäisen hommaa mosaiikkien kanssa puuhastelu ei ole: yksikertaisimmat työt voivat valmistua jopa muutamassa tunnissa, mutta monien tekemiseen kuluu useita päiviä. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Teoksen Mosaiikkitöitä kotiin ja puutarhaan -kirjan alussa luodaan lyhyt katsaus mahdollisiin materiaaleihin, palojen leikkaamiseen, hiekka-sementtiseoksen sekoittamiseen ja muihin työvaiheisiin. Niistä ja myös tarvittavista välineistä kerrotaan havainnollisin kuvin. Sitten päästäänkin itse asiaan, eli malleihin.

Tarjolla on 25 erilaisen mosaiikkityön ohjeet. Ohjeita on helpon tuntuisista erittäin haastaviin. Aloittelijakin saa varmaankin aikaan ainakin lasinalusen ja puuhun ripustettavan, pelipaloin koristellun "aurinkosiepparin". Tottunut tekijä taas löytää varmasti haastetta esimerkiksi kolmiulotteisesta, kiiltäväpintaisesta kalasta tai monimutkaisesti koristelluista tarjottimista ja lautasista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Iso plussa on se, että jokaiseen työhön luetellaan selkeästi tarvikkeet ja osa työvaiheista esitetään havainnollisina kuvina. Kirjan lopussa on myös käyttökelpoisia kaavoja.

Miinusta tulee siitä, että ohjeet tuntuvat olevan vähän sikin sokin, eivät esimerkiksi helposta vaativimpaan. Ja kun joissakin malleissa työkuvia on vain muutama, tekeminen näyttää huomattavasti helpommalta kuin mitä se todennäköisesti on.

Teoksen kirjoittaja Becky Paton on opiskellut taidetta ja muotoilua Lontoossa ja erikoistunut mosaiikkitaiteeseen. Hän työskentelee nykyisin mosaiikkikaiteilijana.

HELI NUMMILA

Becky Paton, Mosaiikkitöitä kotiin ja puutarhaan, Multikustannus 2005, 127 s.