Asuminen

Luonnollinen puutarha

TS/
TS/

Puutarhan on aina kasvattajansa luoma kokonaisuus, joka menestyy sitä paremmin, mitä enemmän puutarhuri ymmärtää luontoa ja sen toimintaa.

  Biologi Mattias Tolvasen kirjoittama ja myös upeasti kuvittama teos Villi puutarha esittelee lukijalle erilaisia puutarhavaihtoehtoja. Kaikki ne menestyvät suomalaisissa olosuhteissa.

  Teoksen ideana on ollut tuoda esille nimenomaan niitä kasveja, joita esiintyy villinä luonnossa. Tolvasen puutarhat eivät siis ole mitään persoonattomia, tasaiseksi leikattuja, geometrisiä neliöitä.

Tolvanen lähtee liikkeelle historiasta, sillä ihminen on aina halunnut ympärilleen vehreyttä ja kasvit ovat merkinneet katta aikojen ihmiselle paljon. Kasveja käytettiin runsaasti esimerkiksi lääkitsemiseen keskiajalla. Monet nykyisistä perennoista ovatkin Tolvasen mukaan kehittyneet entisaikojen yrtti- ja rohtokasveista.

Luonnollisuus ja luonnon kunnioittaminen kulkevat koko teoksen läpi sen punaisena lankana. Puutarhan tulisi olla sopusoinnussa ympäristönsä kanssa ja luontoa jäljittelevään puutarhaan Tolvanen kehottaa ottamaan mallia lähiympäristön luonnosta.

Kotipuutarhurin on hyvä muistaa, että aina ei tarvitse hoitaa. Puutarha pärjää Tolvasen mukaan välillä myös omillaan. Istuttamisen ja kylvämisen jälkeen kasveille pitäisi antaa aikaa kasvaa ja kehittyä rauhassa ilman jatkuvaa lannoittamista ja stressiä.        

Puutarhassa on lupa myös rentoutua.

LIISA AALTO

Tolvanen, Mattias: Villi puutarha, WSOY, 2005, s.200.