Asuminen

Kokonaisuus
syntyy
pala palalta

Muotoilijat ovat jättäneet suunnittelutyössään tilaa myös kuluttajille. Se antaa vapauden leikkiä astioiden yksinkertaisen nerokkailla muodoilla ja väreillä ja poimia valikoimista juuri sellaisia astioita, joista pitää ja jotka sopivat kullekin perheelle.

Jokainen osa on myös hinnoiteltu erikseen on sitten kyse kotimaisista tai ulkomaisista sarjoista, joten astiastoa on helppo kasvattaa perheen koon mukaan.

Astiastoa suunnitellessaan kannattaa miettiä tarkkaan omat tarpeensa: tarvitseeko astiaston, jota käyttää joka päivä vai sellaisen, joka on käytössä vain ehkä kerran vuodessa tai suurina juhlapyhinä. Vai tarvitseeko kenties astiaston, joka sopii niin arkeen kuin juhlatilaisuuksiinkin. Jos haluaa juhla-astiaston, tulisi miettiä tarvitseeko välttämättä sarjaan kuuluvia aamiaiskulhoja ja mukeja. Kannellisesta liemimaljasta keräilyä ei ainakaan kannata aloittaa.

Kahdella aikuisella on tuskin tarvetta täyttää kaappejaan turhan päiten 12-hengen astiastolla. Toisaalta koko astiastoa ei tarvitse ostaa kertarysäyksellä, mutta vuosikymmenien projektiakaan siitä ei kannata itselleen ottaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Esimerkiksi Villeroy & Bochillakaan ei ole enää vuositakuita, sillä ne päättyvät tämän vuoden loppuun mennessä. Tosin jos kuviolliset loppuvat, ainahan voi jatkaa astioittensa kartuttamista esimerkiksi saman sarjan valkoisilla astioilla, Kati Kalliokoski Stockmannilta kertoo.

Toimivan linjakkaita muotoja

Ulkonäön rinnalle nousee tärkeäksi kriteeriksi astioiden toimivuus.

Lautasten koot ovat suurentuneet. Sen vuoksi ei ole lainkaan turhamaista miettiä, sopivatko lautaset esimerkiksi omalle pöydälle. Onneksi ruokalautasia on monia eri kokoja, joten sarjoista voi napata juuri sen omalle pöydälleen sopivimman.

Lautasissa on kunnon reunat eikä syvissä lautasissakaan keitto pääse läikkymään yli laitojen.

Kupeissa on tukevat korvat, joista saa hyvän otteen. Kati Kalliokoski kehottaa kuitenkin aina kokeilemaan kuppeja myös käteensä. Voihan olla, että kuppi ei hyvästä muotoilustaan huolimatta tunnukaan mukavalta tai esimerkiksi sormi ei edes mahdu korvan sisään.

Kotimaiset sarjat yhtä perhettä

Kotimaisten sarjojen muotokieli ja värimaailma on selkeä ja yhtenäinen. Esimerkiksi Arabian uusimmassa KoKo-sarjassa mahdollisuus yhdistää eri osia toisiinsa on viety huippuunsa.

Kuppivalikoima on melkoinen. Ne voi ostaa tassin kanssa tai ilman. Tasseissakaan ei tarvitse tyytyä vain siihen yhteen ja ainoaan kokoon.

Pyöreiden lautasten lisäksi sarjaan kuuluu myös soikeita. Soikea on monikäyttöinen, sillä se sopii vallan mainiosti myös tarjoiluastiaksi.

KoKo-sarjaan on helppo yhdistää esimerkiksi kotimaista Teemaa tai 24h-sarjaa. Muuntautumiskykyiseen 24h-sarjaan tuovat piristystä kuviolliset Avec-lautaset, joita on kolmea eri kokoa. Lisäbonusta astiastoon tuovat pari uutta väriä, lime ja suklaanruskea. Uusista väreistään huolimatta astiat eivät riitele oman eivätkä muidenkaan sarjojen kanssa.

Origon kapearaitaiset mukit, kulhot ja lautaset piristävät ruokahetkiä. Kolmesta eri väriyhdistelmästä löytyy sävyjä, jotka sointuvat hyvin muiden kotimaisten sarjojen väreihin.

Uusia raikkaita muotivärejä

Muotivärit ovat löytäneet tiensä myös astioihin. Limenvihreä hehkuu tänä keväänä muotivaatteitten tavoin myös astioissa. Seurakseen se on saanut vaalean sinistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Herkulliset pastellivärit kuten vaaleanpunainen-, keltainen ja -vihreä jatkavat kulkuaan myös laseissa.

Syksyllä värit tummuvat vaatteitten muotivärien tapaan. Kauden muotivärit sopivat paremmin arjen piristykseksi kuin varsinaisiksi keräilyastioiksi.

Isoja värikkäitä kuvioita täynnä olevan astiaston hankkimista kannattaa miettiä tarkkaan. Vaikka se ehkä juuri tänään tuntuisikin vastustamattomalta, mieli voi muuttua vuosien saatossa.

Kuviollisilla astioilla voi höystää muita astioita, sillä välillä tekee terää paeta arjesta unelmiensa kukka- tai paratiisimaailmaan. Esimerkiksi Illusia-sarja tuo ripauksen eksotiikkaa ikuisesti kukkivine koristeineen.

Paratiisi-sarjassa taas hillitty ja vahva muoto yhdistyy runsaaseen koristeluun, joka varmasti sytyttää rohkeista kattauksista pitävän.

Joskus on hyvä hukuttaa arjen rypyt ruusukuvioisista kahvikupeista juodun kahvin mukana. Eikä kaikissa kupeissa todellakaan tarvitse olla juuri se sama ruusu tai kukkakuvio.

Yksivärinen voi kuitenkin olla järkevin ratkaisu, jos päätyy vähänkin arvokkaampaan astiastoon.

- Puhtaan valkoinen esimerkiksi antaa ruoalle hyvän kehyksen eikä vie siitä huomiota, mutta myös oma lempiväri on aina varma valinta, neuvoo Kalliokoski.

Luu- ja vitroposliinia sekä kiveä

Laatu on valttia myös astioissa. Kestävimmät astiat valmistetaan nykyisin luuposliinista tai vitroposliinista. Niistä kannattaa valita keräilyastiat, joiden haluaa kulkevan sukupolvesta toiseen.

Hinta ja laatu kulkevat Kalliokosken mielestä yleensä käsi kädessä. Luuposliini on hintahaitarin yläpäässä. Huokoinen fajanssi taas kuuluu edullisimpien joukkoon. Fajanssi ja kivitavara sopivat arkiastioiksi vallan hyvin.

Raja kivitavaran ja vitroposliinin välillä voi nykypäivänä olla hieman häilyvä. Esimerkiksi Arabian tuttua kivitavaraa kutsutaan nykyisin Arabian vitroposliiniksi.

Uunista pöytään ja tiskikoneeseen

Useimmat astiat voi nykyisin pestä koneessa. Esimerkiksi monien Villeroy & Bochin ja Wedgwoodin astioiden kultauksetkaan eivät ota konepesusta nokkiinsa.

Edullisempien astioiden kultaus tosin haalenee konepesussa ajan myötä, joten se kannattaa ottaa huomioon astioita valitessaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arabian astioiden lasitetta ja värejä on testattu vuosikymmeniä, joten ne kestävät konepesussa kirkkaina ja kiiltävinä kunhan noudatetaan annettuja pesu- ja huuhteluaineiden annosteluohjeita.

Fajanssi on huokoista ja koska lasitus ei välttämättä ole hyvä, astiat imevät koneessa itseensä vettä, joka saa aikaan sen, että pintaan tulee ajan mittaan säröjä.

Arabian astiat ovat nykyisin lähes kaikki myös uuninkestäviä. Esimerkiksi jos haluaa tarjoilla jälkiruoan kupista ja valmistaa sen uunissa, se on mahdollista.

Astiat kestävät myös kylmää, kunhan vain muistaa jäähdyttää ruoan ennen pakastamista.

MARJATTA KANGAS