Asuminen

Paikkaus korjaa
laikut nurmikossa

Paikkaus tehdään aina talven jälkeen, jolloin painaumat ja muut roudan ja jään aiheuttamat virheet hoidetaan kuntoon. Talven jäljiltä nurmikko voi myös olla paikoittain kuollut.

Puisto-opetuksen lehtori Hannu Haapamäki Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksesta neuvoo, että paikkauksessa nurmikon pinta rikotaan esimerkiksi haravalla. Huonoon kohtaan tehdään kylvö ja peittely samaan tapaan kuin nurmikon perustuksessa, mutta vain pienemmässä mittakaavassa.

- Paikkaus pitäisi tehdä vuosittain aina talven jälkeen kevätsiivouksen yhteydessä.

Hän neuvoo, että varsinaisessa perustuksessa vanha nurmikko jyrsitään ensin rikki. Sen jälkeen pinnalle levitetään hiekkaa, joka jyrsitään sekaan. Sen jälkeen nurmikko varsinaisesti perustetaan ja huolehditaan lannoituksesta ja kalkituksesta.

Kun multa on levitetty, pohjamaa tasataan ja jyrätään, siihen kylvetään nurmikonsiemenet, jotka peitetään haravan kanssa. Kun pinta jyrätään, siemen saa maakontaktin itämistä varten. Jyräyksellä varmistetaan, että kasvualustaan ei jää vettä kerääviä painanteita ja että pinta on tasainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sen jälkeen kastellaan, jotta nurmikko alkaa itää. Itämisvaiheessa kastellaan vähän ja usein, jotta kasvualusta pysyy kosteana koko ajan. Siemenet kun ovat pinnassa. Normaalisti kesällä nurmikkoa kastellaan kerran ja paljon.

Hannu Haapamäki suosittelee, että nurmikon uusiminen on paras tehdä keväällä, koska silloin maa on kostea. Jos keväällä ei kuitenkaan ehdi, toinen hyvä aika on syksymmällä elokuussa tai syyskuussa.

Kesällä nurmikko vaatii runsasta kastelua, jopa sadettimien käyttöä. Uusiminen kannattaa ajoittaa hetkeen, kun routa on lähtenyt.

- Säästyy vettäkin, kun sen tekee nyt.

Sammal kertoo häiriöistä

Sammaleen esiintyminen kertoo siitä, että kasvualustassa tai kasvuolosuhteissa on häiriöitä. Maa on tiivistynyt liikaa tai se on liian kostea. Ravinteita voi olla myös liian vähän.

- Sammal viihtyy myös varjopaikoissa.

Jos sammalta on runsaasti, nurmikko kannatta perustaa ja kylvää kokonaan uudelleen. Jos sammalta on vähän, nurmikko kannattaa kalkita tai ilmastoida.

Vuotuinen kalkitseminen, ilmastointi ja hiekoittaminen estävät sammaleen muodostumista. Painuessaan maahan hiekkamurunen ilmastoi pintakerrosta.

Nurmikon voi ilmastoida joko tekemällä reikiä talikolla tai niin sanotuilla ilmastointikengillä. Kun reikiin levitetään hiekkaa, happea pääsee juurille. Tällöin myös pintamaahan tulee kantavuutta ja ilmavuutta

- Jos hiekkaa käytetään, se ei saa olla liian hienoa vaan karkeaa, raekoon halkaisijan pitää olla 0,2 - 1,2 millimetriä.

Paras leikkuukorkeus on 4 - 5 senttiä

Kaunis ja tasainen nurmikko vaatii pitkäjänteistä hoitoa. Jo pihan suunnittelussa on syytä miettiä, mihin tarkoitukseen aluetta käytetään, missä lapset leikkivät ja missä kuljetaan.

- Kun nurmikko on perustettu, se kasvaa kasvualustasta. Kun sitä leikataan, leikkausjäte kuten myös puunlehdet jäävät pintamaahan. Tämä nostaa kasvualustaa, jolloin kasvupiste jää alemmaksi, jolloin ruoho kasvattaa pitempää kortta kohti aurinkoa, koska lehtivihreää ei synny. Tämä taas vaikuttaa orgaaniseen katoon.

Toisaalta leikkuujäte on hyvää kompostointimultaa. Haravointi keväisin ja syksyisin auttaa ilman pääsemistä nurmikon juuristoon ja tyvelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Leikkuujätettä ei kannata haravoida pois kasvukautena, koska se antaa typpeä.

Paras leikkuukorkeus nurmikon biologian kannalta on 4 - 5 senttimetriä.

- Juuriston ja maanpäällisen osan aineenvaihdunta toimii silloin parhaiten .

Hannu Haapamäki muistuttaa myös, että nurmikkoa ei kannata kylvää kiinni puuhun tai pensaaseen, vaan kannattaa jättää noin puolenmetrin pituinen säde vapaaksi.

- Tämä on puun kannaltakin jo turvallisuustekijä, jotta runkoa ei kolhita nurmikkoa leikattaessa.

Hän neuvoo miettimään siirtonurmen käyttämistä siinä vaiheessa, kun nurmikkoa perustetaan.

- Hinnat ovat sen verran alentuneet, että se on käyttökelpoinen.

Vaikeat ja kaltevat maastot ovat siirtonummen käytölle erinomaisen hyviä paikkoja, sillä se pysyy rinteessä paikoillaan paremmin kuin kylvetty nurmi. Vesi ei huuhtele siemeniä tai multaa alas.

Siirtonurmi perustetaan ja sitä hoidetaan samalla tavoin kuin kylvönurmi. Se on heti vihreä ja rikkaruohoton. 40 senttimetriä leveät ja kaksi metriä pitkät kaistaleet on helppo levittää, kuin matot lattialle. Täytyy kuitenkin muistaa, että siirtonurmikko pitää levittää vuorokauden aikana.