Asuminen

Hoito oikeilla
aineilla

Jotta puukalusteet kestäisivät mahdollisimman pitkään ja puu säilyisi kauniina, on tärkeää, että hoitamiseen käytetään aineita, jotka on suunniteltu nimenomaan puutarhakalusteille ja kyseiselle puulaadulle.

Kalusteet öljytään ensimmäisen kerran aina jo ennen kuin ne otetaan käyttöön. Vaikka tehdas on käsitellyt kovapuukalusteet öljyllä, niille suositellaan uutta käsittelyä. Ennen öljyämistä kalusteita ei pestä, mutta mahdolliset puupölyt pyyhitään pois.

Öljykäsittely toistetaan kaksi tai kolme kertaa kesäkauden aikana. Jos kalusteet ovat voimakkaassa auringonvalossa, käsittelyn joutuu toistamaan useamminkin. Paras mahdollinen kestävyys saadaan öljyämällä kaluste noin puolen tunnin välein, kunnes puu on täysin kyllästetty kaikkialta. Yli jäänyt öljy poistetaan noin puoli tuntia viimeisen käsittelyn jälkeen.

Ennen öljyn levittämistä Teija Kokkoniemi neuvoo puhdistamaan puupinnan perusteellisesti kyseiselle laadulle tarkoitetulla puhdistusaineella. Puhdistamisen jälkeen kalusteet huuhdotaan huolellisesti pakkauksen ohjeen mukaan.

- Puun on oltava ennen öljyämistä täysin kuivunut.

Kalusteet voi halutessaan öljytä myös silloin, kun ne siirretään talvisäilöön.

Tiikki ei vaadi öljykäsittelyä. Siitä tehdyt kalusteet voi öljytä kuten kovapuisetkin, jos ei pidä tiikin luonnollisesta väristä. Tiikille on oma öljynsä. Kun tiikkikalusteita ryhtyy öljyämään, ne vaativat jatkossakin toistuvaa käsittelyä kuten muutkin kovat puulajit.

Myös muovisille puutarhakalusteille on omat hoito- ja puhdistusaineensa.