Asuminen

Puu asettuu luontevasti maisemaan

Puun käyttö piharakentamisessa on jatkuvasti lisääntynyt. Starkin myymäläesimies Jan Okker näkee, että myös ihmisten arvomaailma on muuttunut. Haetaan ekologisia vaihtoehtoja ja ehkä senkin vuoksi puu on suosittua piharakentamisessa.

Oikein käytettynä ja hoidettuna puu on myös kestävä ja pitkäikäinen materiaali, jonka ulkonäkö pysyy lähes samanlaisena vuodesta toiseen. Suomesta löytyy täysin hyvässä kunnossa olevia 300 vuotta vanhoja puurakennuksia. Maailman vanhin puurakennus on Japanissa, sillä on ikää 1900 vuotta.

Kesäpihalle voi puusta rakentaa lähes mitä tahansa. Suurimmat rajat asettaa useimmiten rakentajan oma mielikuvitus. Suosituimpia kohteita ovat erilaiset oleskelutilat, terassit, grillikatokset, aidat, kukkalaatikot ja huvimajat.

Jan Okkerin mukaan mikään ei estä käyttämästä kestopuuta myös muurikivien tapaan pihavallien rakentamiseen. Esimerkiksi pyöreä puu istuu mainiosti melko isoihinkin valleihin.

Markkinoilla on myös valmiita puuelementtejä. Niistä saavat kotipihalleen varsin tyylikkäitä ja toimivia kokonaisuuksia sellaisetkin henkilöt, jotka eivät työkseen rakenna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puulaatu valitaan kohteen mukaan

Tärkeintä piharakentamisessa on, että rakenteet tehdään kunnollisesta puutavarasta eikä halvimmasta mahdollisesta. Varsipuun projektipäällikkö Mikko Peltovirran mukaan suomalainen vaihtoehto puoltaa aina paikkaansa ulkomaisten rinnalla. Me tiedämme minkälaisilla aineilla suomalainen puu on käsitelty.

Yleisin piharakenteiden materiaali tänä päivänä on kestopuu, joka sopii käytännössä kaikenlaiseen piharakentamiseen. Se on valmis tuote, joka ei sinällään tarvitse käsittelyä. Jos ulkonäön haluaa pitää hyvänä, pinnan voi sivellä puuöljyllä tai peittävillä puunsuoja-aineilla ja jopa maalata öljymaalilla.

Kestopuuta ei suositella maalattavaksi heti. Sen tulisi antaa kuivua hyvin; jopa muutamia vuosia. uutuutena markkinoille on tullut myös ruskea kestopuu.

Kestopuun lisäksi yleisesti piharakentamisessa käytetään aivan tavallista suomalaista kuusta sekä lehtikuusta. Kuusta ei vielä nykyisillä menetelmillä voi painekyllästää, mutta jo muutaman vuoden kuluttua se voi olla mahdollista.

Kuusi on erinomainen ulkorakenteiden materiaali, koska se solurakenteensa vuoksi ei vety yhtä helposti kuin esimerkiksi mänty. Silloin kun kiinteään piharakentamiseen käytetään tavallista höylättyä kuusta tai muita materiaaleja, jotka joutuvat kosketuksiin maan kanssa, niiden pinta tulee ennen rakentamista käsitellä puunsuoja-aineilla, ettei kosteus pääse imeytymään puun sisään. Puun herkät päät kaipaavat aina suojausta.

Sen jälkeen pinnan voi maalata joko perinteisellä puna- tai keltamullalla tai sitten pellavaöljymaalilla.

Perinteinen terva on myös hyväksi todettu suojakäsittelyaine.

Uusin materiaali piharakentamisessa on lämpökäsitelty puu, jossa ei ole käytetty kemikaaleja. Lämpökäsiteltyä puuta käytetään lähinnä silloin, kun rakenteet eivät ole suorassa kosketuksessa maahan tai kokonaan veden pinnan alla.

- Käyttöä tosin rajoittavat ensinnäkin se, että puu on jopa tuplasti kalliimpaa kuin kestopuu ja toisekseen sen lujuusominaisuudet eivät ole samaa luokkaa, kertoo Jan Okker.

Valmiit elementit valmistetaan pääsääntöisesti suojakäsitellystä tai kestopuusta. Poikkeuksen tekevät kevythirsimökit, sillä useimmat haluavat maalata ne mieleisekseen ja pihaansa sopivaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmava rakentaminen pidentää puun elinikää

Koska puu joutuu ulkona alttiiksi kosteudelle, kaikki rakenteet kannattaa suunnitella ja valmistaa huolella. Mikko Peltovirran mukaan elinehto puurakentamisessa on, että ilma pääsee kiertämään hyvin rakenteiden ympärillä. Silloin tuote kastuttuaan kuivuu kunnolla joka puolelta.

Kiinteistä piharakenteista tulee kestävimmät, jos ne eivät ole jatkuvasti tekemisissä maan kosteuden kanssa. Sen vuoksi pohjustustyöt varsinkin hyvin savisessa ja multaisessa maassa kannattaa tehdä kunnolla. Mullasta ja savesta kehittyy kosteuden kanssa puuhun bakteerikanta, joka voi käynnistää lahoamisprosessin.

Esimerkiksi terassin rakentaminen sujuu helposti, kun ensin kuoritaan pintamaa pois, jonka jälkeen laitetaan suodatinkangas, etteivät rikkaruoho pääse rehottamaan. Suodatinkankaan päälle levitetään vettä hyvin läpäisevä sorakerros. Ilmastointia voi tehostaa viiden sentin salaojaputkilla. Jotta pintavedet eivät kerääntyisi terassin alle, ne johdetaan pois maata hieman kallistamalla.

- Vaikka olen kuinka puumies, en näe mörkönä sitä, että terassin alle valettaisiin ensin betonilaatta. Kunhan vain pidetään huoli siitä, että vedet valuvat pois, neuvoo Mikko Peltovirta.

Terassi voidaan perustaa aivan hyvin myös kivien tai kevytharkkojen päälle, jolloin alle saadaan 5 - 10 sentin ilmarako. Parhaassa tapauksessa terassin ikä kaksinkertaistuu.

Kosteus ei saisi jäädä seisomaan myöskään terassin puupintojen päälle. Mikko Peltovirta neuvoo käyttämään siihen vesiämpäritestiä.

- Heitä ämpärillinen vettä rakentamasi terassin päällä. Jos vesi valuu jotakuinkin saman tien pois, rakenne kestää. Jos taas vesi taas jää seisomaan siihen puoleksikin tunniksi, terassi on susi jo syntyessään.

MARJATTA KANGAS