Asuminen

Sisustuksellista
silmänruokaa

TS/
TS/

Upea ja näyttävä Kodin sisustuskirja (Otava 2004) on tyypillinen ns. sohvapöytäkirja. Edustava pitää esillä, mutta mukava myös selailla. Englantilaisen tekijäryhmän työnä vuonna 2002 ilmestynyt sisustusopas edustaa yleiseurooppalaista modernia sisustustyyliä, jossa angosaksinen korostus on luonnollisesti hallitsevana. Sellaisena sen opetuksiin on myös suhtauduttava.

Kirjan osoittaa positiivisesti, miten monimuotoista ja mielikuvituksekasta sisustus voi olla. Mikään ei ole pakollista eikä kiellettyä, kunhan tyyli säilyy linjakkaana. Kirja antaa varmasti ideoita ammattilaisille ja sisustuksen harrastajille, joskin ihan tavalliselle asujalle sen anti jää niukahkoksi. Käytännöllisyyden meikäläisessä mielessä voi myös unohtaa. Kirja lähtee lähes poikkeuksetta tilaresursseista, joita meillä ei tavallisella asujalla ole. Varsinkin kylpyhuoneet ovat kerrostalo-olkkarin kokoisia kylpysaleja.

Mutta silmänilon lisäksi on paljon muutakin positiivista. Värien käsittely on raikasta ja ennakkoluulotonta, valaistus- ja verho-osat tarjoavat tyylikkäitä ideoita. Kuvat ovat upeita ja niissä on sisältöä, ei pelkästään taiteellisia lähiotoksia tuolinliitoksista tai kangaspinnoista. Varsinkin sisustusten yksityiskohtia ideoineen kannattaa tutkia.

S-L LEHTINEN