Asuminen

Sisäilma paremmaksi

TS/Jori Liimatainen
TS/Jori Liimatainen

Ennen ilmankostuttajan hankintaa kannattaa kuitenkin investoida kunnon kosteusmittariin, jotta kosteuspitoisuudet eivät nouse haitalliselle tasolle.

Talvikausina ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla sisätiloissa 30 - 40 prosenttia, eikä se saisi nousta yli 45 prosentin. Yli 60 prosentin kosteudessa viihtyvät ja lisääntyvät sekä pölypunkit että homeet. Yli 70 prosentin kosteudessa rakennusmateriaalit saattavat kärsiä kosteusvaurioita. Liiallinen kosteus lisää myös kemikaalipäästöjä eri rakennusmateriaaleista.

- Pisaroivan kostuttajan sijaan tulisi hankkia höyrystyvä ilmankostutin, joka samalla kiehauttaa bakteerit pois. Kaikki ilmankostuttimet on myös puhdistettava säännöllisesti, opastaa Lounais-Suomen Allergia- ja astmayhdistyksen toiminnanjohtaja Marju Toivonen.

Ilmankostuttimien pisaroivia malleja löytyykin enää pääasiassa kirpputoreilta ja varastojen perukoilta. Lähes kaikki markkinoilla myytävät laitteet ovat tyypiltään höyrystyviä.

Marju Toivonen varottaa kuitenkin, että lapsiperheissä höyrystyvää ilmankostutinta on varottava. Vaikka sen lämpötilaa voi säädellä, voi siinä voi polttaa itsensä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Salaisuutena mikrohepafiltteri

Sisäilman laatuun voi vaikuttaa myös ilmanpuhdistajalla, ilmankostuttajaa huomattavasti arvokkaammalla hankinnalla.

Lounais-Suomen Allergia- ja astmayhdistys vuokraa ilmanpuhdistimia sekä yhdistyksen jäsenille että ulkopuolisille.

- Mutta vain koteihin, joissa ei ole kotieläimiä eikä tupakoida, korostaa Marju Toivonen.

Ilmanpuhdistimen viikkovuokra on viisi euroa ja yleensä vuokra-aika on neljä viikkoa. Etenkin kevään siitepölyaikaan vuokralaitteet ovat kysyttyjä.

Ilmanpuhdistajien salaisuus on mikrohepafiltteri, joka esisuodattaa huoneilman puhdistaen siitä mm. siite-, eläin ja huonepölyn jopa 99,97 prosenttisesti. Puhdistimen koosta riippuu, miten suuren huonetilan se pystyy yksinään puhdistamaan. Pienimmät suodattimet puhdistavat ilmaa noin 20 neliön alueelta.

Puhdistimia myyvän Pertti Sipilän mukaan ilmanpuhdistajien perään kysellään vasta silloin, kun joku tuttava tai lääkäri on niitä suositellut.

- Yleensä puhdistinta pidetään makuuhuoneessa tai tilassa, jossa nukutaan, koska se parantaa myös yöunen laatua. Siitä syystä näitä voisi suositella ihan kaikille.

Puhdistin ei korvaa pölyrättiä

Ilmanpuhdistimen käyttö saattaa helpottaa hengitystieoireista kärsivän oloa esimerkiksi siitepölykaudella. Eri puhdistinmallien suodatuskyvyissä on kuitenkin suuria eroja. On muistettava, että ilmanpuhdistin ei korvaa sairauden hoitoa, riittävää ilmanvaihtoa, kodin allergiasaneerausta tai säännöllistä siivousta.

- Pölyrättiä saa edelleen heiluttaa ahkerasti, sanoo Marju Toivonen.

Ilmanpuhdistajaa valittaessa voi minimoida tulevia käyttökustannuksia valitsemalla puhdistimen, jonka suodattimen voi itse pestä. Joissakin malleissa nimittäin suodatin on vaihdettava ajoittain kokonaan uuteen, toisissa sen voi itse puhdistaa pesemällä.

Puhdistimien värit ja mallit vaihtelevat suurista, kattoon kiinnitettävistä malleista pieniin, pistorasiaan yhdistettäviin ja pyörillä liikuteltaviin lattiamalleihin. Värivaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. Näyttäisikin siltä, että tämän tuotteen sisustusarvo on vielä keksimättä.

SUSANNE LAINEENKARE