Kiinteistöliiton Petri Pylsy kertoo, että asumisterveysasetuksen mukaan asunto-osakeyhtiössä lämpötilan pitää olla lämmityskaudella 18 ja 26 asteen välillä.
Rebekka ja Tapio Arvon puolitoistavuotias Estella-tytär on jo päiväkodissa. Vanhemmat kehuvat Kaarinaa lapsiystävälliseksi kunnaksi.
Päivi Vuorinen
Kivitalo Lammi Saarenta oli Lohjan Asuntomessujen suosituimpia taloja vuonna 2021. Talo on yksikerroksinen, 142-neliöinen, jossa on neljä huonetta, keittiö, kodinhoitotila, sauna sekä tekninen tila.
Kotona voi digitoida itse paperikuvia kuvaamalla ne puhelimella, jos kuvien ei tarvitse olla erityisen korkealaatuisia. Ne kannattaa tallentaa pilvipalveluun.
Hanna (vas.) ja Elle Kangaslahti esittelevät sisustusliike Uniikin fotoshopattua tapettia, jonka voi laittaa katseen-vangitsijaksi yhdelle seinälle.
Tiina Mikkolan kotona korona-aika muutti vierashuoneen työhuoneeksi. Mikkola työskentelee markkinoinnin suunnittelupäällikkönä pääasiassa kotoaan käsin.
Talvikaudella aurinkopaneeleita ei pidä puhdistaa lumesta tai jäästä, sillä se ei maksa vaivaa tuotossa euroina ja toiminta saattaa vahingoittaa paneelien pintaa, jolloin ne eivät tuota enää mitään. Useimmat paneelijärjestelmät toimivat kuin jouluvalot eli jos yksi paneeli on rikki, eivät muutkaan paneelit tuota mitään.
Esimerkki yhdelle seinälle tulevasta Sovella -vaatehuoneesta 3D Planner -suunnitteluohjelmalla toteutettuna. (Kuvat: Sovella)
Ovista, ikkunoista ja lattianrajasta tuleva veto lisää kodin  lämmitystarvetta. (Kuva: Pexels)
Kotitalkkari Reijo Tammipuro on työskennellyt kuukauden päivät kotikohteen keittiöremontin parissa. Ensin hän purki vanhan keittiön, ja nyt käynnissä on uuden keittiön asennus. Tammipuron työhön kuuluu tavallisesti pienempiä asennus- ja remonttitöitä. Isoja remontteja on vain pari vuodessa.
Omalla pihallaan Jarmo Ojala suosii hiekotusmursketta, jota myydään kuluttajille suhteellisen kevyissä, kahdeksan kilon painoisissa säkeissä. – Kukaan ei sano, että hyvin hiekoitettu, mutta jos joku on kaatunut, siitä saa varmasti kuulla, kotitalkkari  Ojala toteaa.
Sirkka Aho (vas.) on talon uusin asukas. Tytär Leena Korvenpää (toinen vas.) iloitsee äitinsä turvallisesta asumisesta Riitta ja Simo Kahilan luona. Jatkuvasti samassa taloudessa elävät perhehoitajat havaitsevat, jos asukkaiden voinnissa tapahtuu muutoksia ja pystyvät reagoimaan siihen.
Sauna Managerin yrittäjä Tommi Oksanen on havainnut, että uudiskohteissa ihmiset jättävät helposti saunan rakentamatta.
Sanna ja Mikko päätyivät teettämään laajoja yksilöllisiä muutostöitä asuntoonsa talon rakennusvaiheessa. – Kotiimme on rakennettu muun muassa erillinen lasiovellinen työhuone ilmanvaihtoineen, sähkötöineen ja rakenteellisina vahvistuksineen. Nyt työpisteen ikkunasta pilkistää Turun linna, he kertovat.
Maria ja Dan Tarvos tietävät, että uuden rakentamisen sijaan on edullisempaa remontoida vanhaa.
Melina Tervomaa viettää vanhempainvapaata pienen tyttärensä kanssa. Kotona viihtyvä Tervomaa kertoo, että sisustus elää usein. – Pienempien sisustusesineiden paikkaa vaihtelen viikoittain, mutta kaikkia huonekaluja en sentään koko ajan siirtele, hän naurahtaa.
Pitkään autioina olleista taloista puuttuvat usein nykyajan mukavuudet. Tässä 1980-luvun lopulla hylätyssä talossa oli sentään sisävessa ja -sauna.
Joanna Jokinen iloitsee siitä, että on pelastanut vanhan talon, vaikka remontista onkin kova työ.
Ilana Aalto
Sami Suodenjoki on huomannut, että sähkönkulutusta on melko helppo seurata.
Lisää uutisia