Valvottavatko valoisat ja lämpimät yöt? Lue viisi vinkkiä parempiin kesäuniin
Kesäloma on monille vuoden otollisinta aikaa palautua ja levätä. Valoisat ja lämpimät kesäillat voivat kuitenkin tehdä yöunen vaalimisesta mutkikasta.
– Unen kannalta paras makuuhuone on hiljainen, pimeä ja viileä. Kesä tekee tästä vaikeaa: huonetta ei välttämättä saa riittävän pimeäksi, minkä lisäksi sitä voi olla vaikea tuulettaa kunnolla. Jos viilentääkseen oloaan avaa ikkunan, huone ei ehkä ole enää hiljainenkaan, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Antti-Jussi Ämmälä Terveystalon tiedotteessa.
Paras keino torjua unta häiritsevä valo on varustaa makuuhuone pimennysverhoilla. Kesämökeillä ja muualla kodin ulkopuolella voi kokeilla erilaisia kasvoille asetettavia unimaskeja. Maskin kanssa nukkuminen voi vaatia totuttelua, mutta toisaalta se kulkee näppärästi mukana minne tahansa.
Myös korvatulpat ovat hyvä apukeino, jos hyttysten ininä tai avoimesta ikkunasta kantautuvat äänet valvottavat.
Yksi hankalimmista pulmista kesällä on kuumuus.
– Jos makuuhuonetta ei tuulettamalla saa tarpeeksi viileäksi, yksi vaihtoehto on siirtyä tilapäisesti nukkumaan johonkin viileämpään paikkaan kotona. Illan tukaluutta voi torjua myös pitämällä makuuhuoneen sälekaihtimet päiväsaikaan kiinni, jolloin huone ei kuumene yhtä voimakkaasti. Peitto kannattaa vaihtaa kevyempään ja lisäviilennyksen tarpeessa voi kokeilla myös tyynyliinan pakastamista juuri ennen nukkumaanmenoa.
Harva haluaa herätä lomalla yhtä varhain kuin työaamuina, mutta täysin päälaelleen vuorokausirytmiä ei sovi kääntää.
– Elimistö pitää säännöllisyydestä – mitä enemmän unihankaluuksia on, sitä säännöllisemmästä rytmistä yleensä hyötyy.
Elimistö sietää huonoa unta hetkittäin, mutta univajetta ei kannata jatkuvasti paikata päiväunilla. Mahdolliset päiväunet tulisi pitää lyhyinä, noin puolen tunnin mittaisina ja ajoittaa alkuiltapäivään, jo kello 13–16 välille. Tällöin ne häiritsevät yöunta vähiten.
– Lomalla voi toki valvoa pidempään kuin arkena, mutta siirtymä on viisainta tehdä hallitusti ja harkitusti. Loppulomasta rytmiä kannattaa alkaa hyvissä ajoin kääntää entiselleen. Arkeen tulisi alkaa valmistautua jo muutamaa päivää ennen töihin palaamista, ei vasta viimeisenä sunnuntaina.
Osa ihmisistä voi saada nukahtamiseen apua myös itsehoitolääkkeenä myytävistä melatoniinikuureista. Ulkoisen valon määrän vähentyessä elimistö tulkitsee yön alkaneen ja käynnistää nukahtamista edistävän melatoniinihormonin tuotannon. Kesäaikaan melatoniinituotannon käynnistävä signaali on tavallista heikompi, joten uni ei tule niin helposti.
Monet unta tehostavat kotikonstit tepsivät vuodenaikaan katsomatta.
– Liikunta on tehokas unilääke myös kesäaikaan. Lisäksi alkoholi vaikuttaa nukahtamiseen ja unenlaatuun merkittävästi, joten sitä on suositeltavaa käyttää vain kohtuudella. Myös tukevat ateriat olisi hyvä ajoittaa muualle kuin myöhäisiltaan.