Terveys

Varauduvaaroihinmökillä

Missä olen?

Erityisesti saaristossa on useita osoitteettomia mökkejä ja samoja paikannimiä. Jos tarkka osoite puuttuu, selvitä ja laita näkyvälle paikalle oman mökkisi karttakoordinaatit, jotta voit tarvittaessa ilmoittaa ne hätäkeskukselle. Kerro mökkivieraille koordinaattien merkityksestä ja avun hälyttämisestä. Selvitä myös vuokramökin, tuttavien mökin ja vaikkapa suosimasi uimarannan koordinaatit ennen niille menoa.

Karttakoordinaatit voi selvittää helposti Hätäkeskuksen sähköisestä karttakoordinaattipalvelusta osoitteessa www.112.fi.

Hyönteisten levittämät taudit

Hyttysen pistolla ja punkin, paarman tai mäkärän puraisulla voi olla ikävämpiäkin seurauksia kuin kutiava paukama. Hyttyset levittävät pogostantautia, puutiaisaivokuumetta, Inkoo-virusta ja jänisruttoa. Viimeksi mainittua levittävät myös paarmat, mäkärät ja punkit. Punkkien levittämät yleisimmät sairaudet ovat borrelioosi ja puutiaisaivokuume.

Vähennä hyönteisten hyökkäyksiä pukeutumalla vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin ja lykkäämällä lahkeet sukkien alle. Vältä heinikoissa liikkumista punkkien riskialueilla. Kärpästen levittämiä bakteereja voit torjua peittämällä huussin pöntön kannella ja jätökset kuivikkeella. Kokeile erilaisia hyönteiskarkotteita ja torjunta-aineita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haavat

Jäykkäkouristus tappaa edelleen suomalaisia. Taudin aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, joka kulkeutuu yleisimmin haavaan maaperästä tai eläimen puremasta. Mitä syvempi haava, sitä suurempi on tautiriski.

Huolehdi jäykkäkouristusrokotteen voimassaolosta; lapsena saadun rokotteen tehosterokotus pitää ottaa kymmenen vuoden välein. Puhdista pienet haavat juoksevalla vedellä tai puhdistusaineella ja käytä laastaria. Hakeudu lääkäriin, kun kyse on puremahaavasta tai isosta, tyrehtymättä vuotavasta, likaisesta haavasta.

Sinilevän aiheuttamat oireet

Niin ihmisten kuin lemmikkienkin tulisi pysytellä poissa vedestä, jossa lilluu runsaasti sinilevää. Pidä erityisesti lapset poissa leväisestä vedestä, etteivät he niele sitä vahingossa. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita ja nieltynä hyvin voimakkaitakin myrkytysoireita.

Levävesi ei sovi pesu-, tiski- tai saunavedeksi. Jos leviä päätyy kiukaalle, voivat niiden myrkyt höyrystyä löylyttelijöiden hengitettäväksi.

Leväisessä vedessä olleen tulisi huuhtoa iho puhtaalla vedellä.

Myyräkuume

Punaruskeiden metsämyyrien (ei siis mustien maamyyrien) ulosteissa on usein Puumala-virusta, joka voi ihmiseen tarttuessaan aiheuttaa myyräkuumetta. Virus tarttuu useimmin hengitysteitse puuliitereistä, vajoista tai kellareista, joissa myyrät ovat mellastaneet. Tiuhinta tartunta-aikaa on syksy ja alkutalvi.

Siivoa myyrien suosimat paikat alkukesän lämpiminä päivinä, sillä virukset selviävät lämmössä huonosti. Sumutinpullo ja märät rätit vähentävät nurkkien pölinää siivotessa. Jos käytät hengityssuojainta, sen tulee olla FFP3-tasoinen. Pese kädet siivouksen jälkeen huolellisesti vedellä ja saippualla.

Kyyn purema

Kyy luikertaa yleensä liukkaasti ihmistä pakoon, mutta yllätetyksi joutuessaan se voi purra. Purtu tarvitsee aina lääkärin arvion. Uhrin tulee olla mahdollisimman liikkumatta eikä puremakohtaan saa koskea. Kyypakkauksen lääkitys annetaan ohjeen mukaan. Puremaan liittyy myös jäykkäkouristuksen riski.

Kyitä voi yrittää pitää loitolla tömistelemällä maata, ajamalla ruohikon lyhyeksi ja poistamalla pihalta piilopaikoiksi sopivat risu- ja romukasat. Pidä myös marjapensaiden alustat siistinä. Torju jyrsijöiden vierailuja, sillä ne houkuttelevat käärmeitä saalistamaan. Kyyn voi tarvittaessa vangita kannelliseen ämpäriin, jossa se kannattaa kuljettaa vähintään kahden kilometrin päähän otollisemmille alueille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Anafylaktinen reaktio

Hengenvaarallinen, äkillinen yliherkkyysreaktio voi iskeä mökilläkin yllättäen. Sen voivat laukaista muun muassa ampiaisen ja mehiläisen myrkyt, pähkinät, äyriäiset, selleri, kiivi ja seesaminsiemenet sekä pienillä lapsilla kala, muna ja maito.

Jos olet saanut aiemmin anafylaktisen reaktion tai pahan allergisen reaktion, kanna mökilläkin mukanasi adrenaliinikynää tai kahta. Jopa yli kolmannes potilaista tarvitsee kaksi adrenaliiniannosta. Jos epäilet anafylaktista reaktiota, soita heti hätänumeroon 112 nopean avun saamiseksi.

Tulipalo

Pidä toimivaa palovaroitinta mökin kaikissa nukkumatiloissa – myös veneessä. Pidä sammutuslaitteet kunnossa ja helposti saatavilla. Tarkista säännöllisesti kaasulaitteiden letkujen ja liittimien kunto. Sähköjohtojakin kannattaa vilkaista, sillä hiiret voivat nakertaa niitä. Älä pidä mökkiä huonokuntoisten sähkölaitteiden loppusijoituspaikkana.

Älä laiminlyö nuohousta. Kesämökin tulisijat ja hormit tulisi nuohota kolmen vuoden välein. Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, nuohous tulisi tehdä vuoden tai kahden välein.

Humalassa törttöily

Tapaturmia sattuu erityisesti humalassa; alkoholi peräti 3-5-kertaistaa onnettomuusriskin. Kun vanhemmat ovat humalassa, lisää se erityisesti pienten lasten tapaturmariskiä.

Säilytä alkoholi mökilläkin lasten ulottumattomissa. Pikkulapsille pienikin määrä alkoholia voi olla kohtalokas. Käytä itse alkoholia kohtuudella.