My chance -projekti innostaa nuoria liikkumaan
Huonokuntoisuus on yleistä. Suomessa osalla nuorista miehistä on niin huono kunto, että asialle on pitänyt tehdä jotakin. Kutsunnoista armeijaan astumisen välissä on suurin piirtein vuoden mittainen jakso, joka on monelle pahinta kunnon rapistumisen aikaa. Huonokuntoisuus on yleinen oire. Heikko fyysinen suorituskyky ilmenee rasitustilanteessa hengästymisenä tai uupumisena. Oman terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat ovat sikälikin ongelmaryhmää, että heidän houkuttelemisensa liikunnan pariin on haastavaa.
My chance -projekti on tarkoitettu vähän tai ei ollenkaan liikkuville nuorille miehille, jotka ovat menossa armeijaan. Hanke on vireillä kolmatta vuotta.
– Tälle on selvästikin tilausta. Ryhmä liikkuu säännöllisesti kerran viikossa. Toiminta on ohjattua ja harrastajalleen ilmaista.
– Ryhmässä liikkuminen on helpompi ratkaisu kuin aivan yksin urheileminen. Samanhenkisessä porukassa liikunta on helpompaa ja mielekkäämpää, tietää My chance-hankkeen projektivastaava Tino-Taneli Tanttu LiikUsta.
Tällä hetkellä My chance toimii Turussa, Uudessakaupungissa, Salossa, Loimaalla ja Länsi-Turunmaalla. Tällä hetkellä nuoria miehiä hikoilee kuntoprojektin parissa 60–70.
Uusi ryhmiä tarpeen mukaan
Kaikissa mukana olevissa kaupungeissa pidettävissä kutsuntatilaisuuksissa on mukana hankkeen edustaja. Uusia ryhmiä perustetaan tarpeen mukaan.
– Meillä on kutsuntatilaisuuksissa oma pisteemme. Sieltä nuoret miehet saavat tietoa ohjatun liikunnan aloittamisesta. Meillä on esittää myös konkretiaa armeijan vaatimustasosta. Jokainen voi halutessaan kokeilla, miltä 25 kilon täyspakkaus selässä tuntuu. Sen kanssa voi kokeilla nousemista portaita pitkin seuraavaan kerrokseen, kertoi Tanttu.
My chance ei ole lyhytkestoinen lääke peruskunnon parantamiseen. Tavoite on paljon pitemmällä.
– Projektin tarkoituksena ei ole pelkästään se, että nuori mies pystyy läpäisemään varusmiespalveluksen. Liikunnan tärkeyden oivaltaminen ja liikuntaharrastuksen pitäminen viikko-ohjelmassa läpi elämän on vieläkin tärkeämpi tavoite, sanoo Tanttu.
Ylivoimainen tehtävä
Varusmiespalvelun suorittaminen on monelle ylivoimainen tehtävä. Jokaisesta ikäluokasta 15 prosenttia on niin huonokuntoisia, etteivät he pääse edes aloittamaan armeijaa. Toiset 15 prosenttia keskeyttää palveluksen.
Määrät ovat pelottavan suuria. Eikä kysymyksessä ole pelkästään nuorten miesten huono kunto vaan myös syrjäytymisen uhka.
– Tällainen nuori mies joka ei aloita varusmiespalvelusta tai keskeyttää sen, on hyvin usein hyvin yksin. Syrjäytymisriski on merkittävän suuri. Esimerkiksi sellaista nuorista, jotka ovat keskeyttäneet siviilipalveluksen, 65 prosenttia on harkinnut jossakin vaiheessa itsemurhaa, tietää Tanttu.
Tämän kauden jälkeen My chance -hanke loppuu. Lähinnä kysymys on rahoituksesta.
– Mielestäni tämä ei ole ollenkaan kallis projekti. Se maksaa itsensä helpostikin takaisin, jos pystymme pelastamaan vaikkapa vain yhdenkin nuoren miehen syrjäytymiseltä, laskee Tanttu.
Nämä ovat kuitenkin niitä ennaltaehkäiseviä toimia, joiden tehokkuutta on vaikea osoittaa millään mittareilla.
Henkinen pahoinvointi on vain osa huonokuntoisuuden riskeistä. Huono kestävyyskunto yhdistettynä heikkoon lihaskuntoon on vahvin riskitekijä varusmiesten tuki- ja liikuntaelinvammoille.
– Aivan liian usein huonokuntoisuus nähdään samana asiana kuin ylipaino. Toki ylipainollakin on osuutta asiaan mutta avainasemassa on heitto lihaskunto. My chancessa mittaamme osallistujien kuntoa yksinkertaisilla testeillä kuten Cooperin testillä ja lihaskuntotesteillä. Leuanvedossa yleisin tulos on pyöreä nolla, huomauttaa Tanttu.
– Motorinen taito on myös monella hukassa. Juoksemistakin olemme opettaneet saati uimista. Uimataidon hankkiminen juuri tässä vaiheessa on nähdäkseni viimeinen hetki. Varsin häkellyttävää on, että yllättävän monelle molemmilla jaloilla ponnistaminen ei ota onnistuakseen, tasajalkahyppely ei luonnistu, paljastaa Tanttu.