Terveys

Kinesioteippaus kuntouttaa hellävaraisesti

Johanna Heiniluoma saa polvioireisiinsa apua kinesioteippauksesta. Fysioterapeutti Marko Grönholm vaihtaa teippaustekniikoita kuntoutumisen edetessä.
Johanna Heiniluoma saa polvioireisiinsa apua kinesioteippauksesta. Fysioterapeutti Marko Grönholm vaihtaa teippaustekniikoita kuntoutumisen edetessä.

Värikkäitä kinesioteippejä on tänä vuonna nähty arvokisoissa huippu-urheilijoiden iholla ennätysmäärin. Urheilumaailmassa kannuksensa hankkinut teippaustekniikka on vähitellen yleistymässä myös matti meikäläisten fysioterapiaan. Kinesioteippausta voidaan hyödyntää niin vammojen ehkäisyssä kuin erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloissa.

Turkulaisen Johanna Heiniluoman vasenta polvea ja reittä kiertäneet kiemuraisen pinkit teippaukset ovat herättäneet viime kuukausina hämmennystä siellä missä hän on kulkenutkin. Kinesioteipit ovat helpottaneet Heiniluoman mukaan huomattavasti hänen kuntoutumistaan. Reisimurtuman vuoksi pitkään kipsattuna olleen jalan virhekuormitus rasitti polvia ja aiheutti kipua, joka hankaloitti normaalia liikkumista.

– Kivun vuoksi en kyennyt tekemään edes kuntoutusharjoituksia, mutta teippien kanssa se onnistui heti. Teippaukset ovat helpottaneet myös arjen elämää portaiden nousemisesta kävelemiseen, Heiniluoma kertoo.

l

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikään uusi keksintö kinesioteippaus ei ole, sillä sen kehitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kaze jo 1970-luvulla. Eurooppaan menetelmä saapui 1990-luvulla, mutta Suomessa fysioterapeuteille on järjestetty alan koulutusta vasta vuodesta 2008. Teippausta voidaan hyödyntää esimerkiksi suomalaisilla yleisissä selkä- ja polvivaivoissa, olkapääongelmissa sekä tapaturmien ja leikkausten jälkeisen turvotuksen laskemisessa. Lymfateippaustekniikoita käytetään esimerkiksi syöpäpotilaille sytostaattihoitojen jälkeen.

– Lääkäreiden tietämys teippauksesta on vielä vähäistä, mutta kiinnostus kasvaa ja kyselyjä tulee eri osastoilta. Kinesioteippauksella hoidetaan paljon esimerkiksi polvien ja olkapäiden kiputiloja sekä liikemallin häiriöitä, kinesioteippaukseen erikoistunut fysioterapeutti Marko Grönholm Tyksin fysiatrian yksiköstä kertoo.

Toiminnallisen teippausmenetelmän idea pohjaa kinesiologiaan ja tavoitteeseen tukea kehon omaa parantamisprosessia.

– Perinteisessä urheiluteippauksessa pyritään saamaan jokin nivel tiukasti paikoilleen, mutta kinesioteippauksessa ei missään nimessä pyritä rajoittamaan liikkuvuutta, vaan mahdollisesti jopa lisäämään sitä. Samalla pyritään tukemaan lihastoimintaa ja normalisoimaan liikemalleja, Grönholm kuvaa.

l

Kinesioteippauksen sisällä on muutamia eri koulukuntia, joista Euroopassa vallalla on huolellisia taustatutkimuksia painottava suuntaus.

Hoidon lähtökohta ovat laaja-alaiset kliiniset ja lihasvoimaa mittaavat testit. Testeillä on tarkoitus selvittää kivun, liikkuvuuden ja symmetrian lisäksi, onko lihaksen tai lihaskalvon eli faskian liikuttamisella, painamisella tai nostamisella vaikutusta testitulokseen. Jos vaikutuksia ei ole, pelkästään teippaamisen ilosta ei ryhdytä teippaamaan.

Kinesioteippaustekniikoita on useita ja teippauksia kevennetään kuntoutumisen edetessä.

Teippien värikkyydelläkin on tarkoituksensa.

– Japanissa teippeihin liittyy jonkin verran väriterapeuttista ajattelua, mutta Euroopassa kyse on lähinnä estetiikasta. Eriväristen teippien yhdisteleminen helpottaa myös teippaajaa teippaustekniikan hahmottamisessa, Grönholm kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laaja-alaista tieteellistä tutkimusnäyttöä kinesioteippauksen hyödyistä ei toistaiseksi ole, mutta käyttäjäkokemukset ovat positiivisia.

Teippien väreillä on oma merkityksensä.
Teippien väreillä on oma merkityksensä.
Kinesioteippien kanssa voi huoletta käydä suihkussa, saunassa ja uimassa, kertoo fysioterapeutti Marko Grönholm.
Kinesioteippien kanssa voi huoletta käydä suihkussa, saunassa ja uimassa, kertoo fysioterapeutti Marko Grönholm.