Anna Saivosalmen helppo ja nopea kotijumppa

Päivi Brink

Turkulaisesta Anna Saivosalmesta on bloginsa ja Instagram-tilinsä ansiosta muutamassa vuodessa tullut varsinainen kotijumppaguru. Nyt hän on koonnut parhaat treeninsä kirjaksi, jonka avulla jokainen voi lisätä lyhyitä liikuntapyrähdyksiä elämäänsä. Kotona treenaaminen on ilmaista!

Kymmenen vuotta sitten Anna Saivosalmioli kahden pikkulapsen äiti, eikä arjesta millään löytynyt aikaa ohjatuille ryhmäliikuntatunneille osallistumiseen tai salilla käymiseen. Anna oli aina harrastanut paljon liikuntaa ja kroppa janosi liikettä. Niinpä hän aloitti kotijumpan.

– Nuorena pelasin jalkapalloa ja ennen lapsia harrastin ennen muuta juoksua ja ryhmäliikuntaa. Kun lapset olivat pieniä, aloin tehdä vaunulenkkien jälkeen vatsalihasliikkeitä ja kyykkäystä viiden minuutin pätkissä. Nopeasti huomasin, kuinka liikunta piristi ja antoi energiaa.

– Ennen ajattelin, että vain vähintään tunnin treenistä on mitään hyötyä, mutta pienten lasten kanssa siihen ei vain ollut aikaa. Aloin koota treenini kymmenen minuutin osista aamulla, päivällä ja illalla. Lapset kasvoivat, mutta pätkissä tehty kotitreeni jäi arkeeni, Anna kertoo.

Anna on koulutukseltaan lukion psykologian, uskonnon ja terveystiedon opettaja, ja hän teki opettajan töitä pitkään. Hän kouluttautui työn ohessa personal traineriksi ja alkoi tehdä henkilökohtaisen valmentajan töitä päätyönsä rinnalla.

Anna vetää myös suosittuja pienryhmille Turun Urheilupuistossa. Hän on nyt virkavapaalla opettajan työstä ja työskentelee tällä hetkellä Keventäjillä.

– Käyn juoksulenkillä aamulla, kun muu perhe vielä nukkuu. Lapseni käyvät urheilemassa, ja liikun sen ajan, kun odotan heitä liikuntapaikalla. Kävelen joka paikkaan, sillä hyötyliikunta on todella terveellistä. Kotijumpalla lisään lihasvoimaa ja liikkuvuutta. Se on ilmaista, eikä siirtymisiin kulu aikaa.

Sosiaalinen media innostaa ja motivoi

Neljä vuotta sitten Anna alkoi jakaa Instagramissa treenivinkkejä ja -videoita. Ne keräsivät nopeasti paljon seuraajia, ja nyt seuraa yli 18 000 ihmistä.

– Instagram-tililläni on jo satoja treenivideoita. Ohjeiden lisäksi kerron arjestani ja siitä, miten lisään liikuntaa elämääni. Näytän myös, miten voi syödä terveellisesti kiireen keskellä. On todella innostavaa, kun muut innostuvat jutuistani.

– Aloin kirjoittaa myös Kauneus ja Terveys-lehden pyynnöstä heidän verkkosivuilleen. Lukijani ovat palautteen mukaan saaneet iloa ja hyötyä jutuistani. Minuun on kai helppo samastua, koska olen ihan tavallinen perheenäiti. Näytän, että voin silti olla hyvässä kunnossa. Seuraajani ovat usein aika samanlaisessa elämänvaiheessa.

Hittivideot keräävät uusia seuraajia.

– Ensimmäinen oma somehittini oli vuonna 2014 mökillä tehty video, jossa panin paperilautaset jalkojen alle ja aloin liu’uttaa itseäni kyykystä lankkuun ja takaisin. Tästä syntyi myöhemmin suosittu villasukkatreeni. Hitit, jotka keräävät paljon katsojia, ovat usein hauskoja, mutta samalla toimivia.

Anna saa itsekin motivaatiota sosiaalisesta mediasta.

– Kun sohva vetää puoleensa, selaan somea ja näen usein jonkun toisen hikisen ja onnellisen ilmeen kunnon treenin jäljiltä. Se saa nousemaan liikkeelle.

Kirja ohjaa ja kannustaa

Annan tuore ja ensimmäinen kotitreenikirja Treenaa kotona - 10, 20 tai 30 minuuttia(Tammi) sisältää paljon uusia, ennen julkaisemattomia treenejä sekä parhaat ja suosituimmat ohjeet blogista ja Instagramista vuosien varrelta. Lisäksi kirja innostaa järjestelmällisyyteen ja säännöllisyyteen.

– Tällaista opasta olisin itse kaivannut aloittaessani treenaamisen kotona. Kirjassa on noin 25 monipuolista ja hauskaa, lyhyttä treeniä, joiden tekemiseen ei tarvita erikoisia välineitä. Mukana on rauhallisia ja toisaalta nopeatempoisia HIIT-harjoituksia, joista voi koota oman paketin. Kirjani antaa kahdeksan viikon treenisuunnitelman, jolla pääsee vauhtiin. Jenni Virran ottamat kuvat ovat ihanan raikkaat ja selkeät. Niistä näkee hyvin, miten liikkeet tehdään.

Anna kannustaa jokaista lisäämään liikuntaa arkeensa kiireestä huolimatta.

– Olen ihan tavallinen ruuhkavuosissa rämpivä nainen. Jos minä pystyn pitämään itsestäni huolta, sinäkin pystyt, Anna vakuuttaa.

Kolmen liikkeen nopea koko kehon kotitreeni - kympistä ykköseen

Anna Saivosalmen suunnittelemassa kotitreenissä ei tarvita välineitä eikä paljon tilaa. Treeni kehittää lihaskuntoa ja nostaa sykkeitä. Jokainen kierros on edellistä helpompi, koska toistojen määrä vähenee.
Anna Saivosalmen suunnittelemassa kotitreenissä ei tarvita välineitä eikä paljon tilaa. Treeni kehittää lihaskuntoa ja nostaa sykkeitä. Jokainen kierros on edellistä helpompi, koska toistojen määrä vähenee.

Anna Saivosalmen vinkit alkuun

 • Kaikki lähtee omasta päätöksestä: Nyt otan itseäni niskasta kiinni.
 • Aloita 5 minuutin jumpasta. Lyhyt treeni on tosi hyvä alku.
 • Tunnustele fiiliksiä jumpan jälkeen: saitko liikunnasta energiaa? Anna virran kuljettaa uuteen treeniin.
 • Liikuntaan koukuttuminen kestää hetken. Aluksi tarvitaan suunnitelmallisuutta: merkitse kalenteriin viikon treenit etukäteen.
 • Haasta some-kaverit: tein tämän, tee sinäkin. Vaikka somesta voi saada vertaistukea ja ideoita liikkumiseen, somessa roikkumisen sijaan voit liikkua lisää.
 • Seuraa ajankäyttöäsi ja vähennä aikasyöppöjä mahdollisuuksien mukaan. Tunnista hyvät treeniajat, kuten vaikka Pikku Kakkosen aika.
 • Kotitreenin voi siirtää myös ulos: puistoon, mökille tai omalle pihalle. Samalla saat raitista ilmaa.
 • Kuuntele omaa lempimusiikkia jumpatessasi, se antaa virtaa.
 • Ota lapset mukaan jumppaan, ja houkuttele puolisokin hauskaan paritreeniin. Kotijumppaa voi harrastaa myös kaverin kanssa.
 • Kun treenaat oman kehon painolla tai pienillä painoilla, liikunta on turvallista.
 • Liikunta tekee energiseksi: pian jaksat tehdä enemmän.