Terveys

Älyvaatteet tuovat uuden tason liikkumiseen ja hyvinvointiin

Suomalainen älyvaateteknologia osaa lämmittää ja viilentää tarvittaessa.

Erilaisia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä älyvaatteita ilmestyy kuluttajamarkkinoille kiihtyvällä tahdilla. Joukkoon lukeutuvat esimerkiksi . Housujen sisään sijoitetut vibraattorit sykkivät kevyesti lonkan, polvien ja nilkkojen alueella. Värinä ohjaa käyttäjää muuttamaan tai ylläpitämään jooga-asentoja.

Housut voi synkronoida Bluetoothin kautta älypuhelimeen, jossa sovellus antaa palautetta joogaharjoitteen onnistumisesta.

Gps-urheilukellojen valmistajana tutuksi tullut suomalainen Polar puolestaan on kehittänyt , joka on suunnattu urheilua vakavissaan harrastaville. Paidan etupuolella on sykettä mittaava laite. Paidan takaosassa on tasku, josta löytyy gps-anturi.

Paita sopii erityisesti joukkuelajien pelaajaseurantaan. Valmentaja voi seurata joukkueensa harjoittelua kentällä iPadin avulla ilman tukiasemia tai antenneja. Samalla saadaan tietoa urheilijan terveydestä ja kuntotasosta.

VTT:llä kehitetään lämmön säätelyä

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt osana älykankaissa ja -vaatteissa hyödynnettävän teknologian, joka mittaa käyttäjän ja ympäristön tietoja ja laskee, pitääkö henkilöä viilentää vai lämmittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Parhaillaan VTT on kehittämässä uutta älyvaatetusta eri käyttäjäryhmille Smart Clothing 2.0 -hankkeessa. Projektin yhteistyökumppaneita ovat Työterveyslaitos, Suunto/Amer Sports, Reima, Inkron, Wind Controller, Savox, Kone, Lähitapiola, Image Wear ja Finlayson.

– Näitä vaatteita voisi hyödyntää esimerkiksi erävaeltaja, huippu-urheilija, palomies, eri ikäiset lapset, korkealla mastossa työskentelevä asentaja, hissiä huoltava ja asentava henkilö tai sairaalassa toipuva potilas, kertoo VTT:n johtava tutkija Pekka Tuomaala.

Esimerkiksi ulkona peuhaava lasta ei haittaa pureva pakkanen tai viima, jos hänellä on päällään uusi älyhaalari. Tuomaalan mukaan älyhaalari tunnistaa kylmät olosuhteet ja lämmittää lapsen selkää yksilöllisesti juuri hänelle näissä olosuhteissa sopivalla lämmitysteholla. Kun lapsi on peuhannut lumessa viisi minuuttia, älyhaalari osaa lopettaa lämmitystehon.

"Toivottavasti saamme kehitettyä ja testattua nämä yritysten kanssa yhdessä määritetyt älyvaateaihiot tulevan vuoden aikana."

Smart Clothing -teknologia soveltuu myös sairaalakäyttöön. Tuomaala kertoo, että potilaat kokevat usein kylmyyttä esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Urheilijat puolestaan voivat hyödyntää samaa teknologiaa suorituksen jälkeiseen yksilölliseen palautumiseen.

Juuri tällä hetkellä VTT on saanut yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa kuvattua työpajoissa viisi lupaavinta konseptiaihiota, jotka ovat automaattinen hälytys, paikannus ja varoitus, vaatteen älykäs lämmitys ja jäähdytys, liikeratojen analysointi ja älytekstiili.

– Toivottavasti saamme kehitettyä ja testattua nämä yritysten kanssa yhdessä määritetyt älyvaateaihiot tulevan vuoden aikana niin, että valmiita tuotteita alkaisi tulla yritysten toimesta markkinoille jo loppuvuodesta 2018.

Vaate voi valvoa elintoimintoja

Puettavat tietokoneet ja älyvaatteet ovat osa useiden pitkäaikaistautien, kuten syövän, diabeteksen, neurologisten sairauksien, kroonisen kivun ja mielenterveysongelmien hoitoa.

esimerkiksi, jos henkilön elintoiminnot ovat muuttuneet oleellisesti ja vaativat sairaalahoitoa. Esimerkiksi paitaan integroituna tutkitut elektrodit voivat mitata muun muassa sydämen, raajojen lihasten, keuhkojen tai aivojen aktiivisuutta, kehon koostumusta tai nestetasapainoa.

Sovelluksista hyötyisivät esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvat, leikkauksen jälkeistä kuntoutusta tarvitsevat ja kroonisia sairauksia potevat henkilöt.