Kriisipuhelin kuuntelee myös juhlapyhinä - monella huoli läheisestä

Kuva: colourbox.com.
Kuva: colourbox.com.

Turun Sanomat

Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelimeen soittavilla on yhä useammin huoli läheisestä. Esimerkiksi syyskuussa Kriisipuhelimeen tuli yli 130 sukupolvien välisiä suhteita koskevaa soittoa. Haasteet perhesuhteissa ovat johtaneet riitoihin, suruun ja pettymykseen sekä pahimmillaan katkenneisiin ihmissuhteisiin.

Suurin osa haasteista ihmissuhteissa puhuneista oli yli 40-vuotiaita naisia. Huolet liittyivät useimmin omiin vanhempiin ja ovat kärjistyneet vanhemman voinnin huonontuessa.

Mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winterinmukaan hoitovastuu huonossa kunnossa olevasta vanhemmasta voi tuntua kuormittavalta erityisesti silloin, jos soittaja kokee jääneensä lapsena vaille turvallista vanhemmuutta.

Läheisen mielenterveysongelmat, päihdeongelmat sekä itsetuhoisuus ja itsemurhalla uhkaaminen lisäävät usein sekä huolta että riitoja.

– Hyvät välit läheisten kanssa lisäävät hyvinvointia. On tärkeä puhua mieltä painavista asioista läheisten kanssa ja pyrkiä sopimaan erimielisyyksiä, sanoo Susanna Winter.

Mielenterveysseura muistuttaa, että joulun lähestyessä on hyvä hetki pohtia, voisiko ottaa yhteyttä ja lähteä rakentamaan suhdetta uudelleen kahden aikuisen välillä. Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen helpottaa oloa.

Kriisipuhelin päivystää vuoden jokainen päivä ja yö numerossa 010 195 202. Puhelin on auki arkisin klo 9–7 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15-7.

Kriisipuhelimeen vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Soittaa voi nimettömänä ja numero ei näy päivystäjälle. Puhelu maksaa oman puhelinoperaattorin perimän hinnan verran.

Kriisipuhelimelle ja kriisiauttamiseen vaikeassa elämäntilanteessa sekä mielenterveyden edistämiseen kerätään varoja Suomen Mielenterveysseuran Lahjoita mielenrauhaa -joulukampanjalla.