Terveys

Akne voi piinata keski-iässäkin

Tietyt elintarvikkeet näyttävät lietsovan aknea, mutta ”akne-ruokavaliota” ei toistaiseksi ole.

Aknea pidetään usein teini-ikäisten vitsauksena, mutta se voi riivata vielä keski-iässäkin. 40-vuoden iässä viidellä prosentilla naisista ja prosentilla miehistä on aknea.

– Varsinkin naisilla on aikuisiän aknea aika paljon, ja se on ongelma monille. Sitä tulee 35-40 -ikävuoden korvilla ja varmaankin hormonaaliset syyt vaikuttavat tähän paljon, kertoo ihotautien erikoislääkäri Risto OksmanTurun Mehiläisestä.

Miehet lähtevät ihotautilääkärin luokse naisia harvemmin, joten ongelman todellinen laajuus on paljon arvailujen varassa.

– On vaikea sanoa onko aikuisiän akne yleistynyt, vai onko se sellainen asia, että siihen kiinnitetään nykyisin enemmän huomiota. Naiset ovat selvästi miehiä tarkempia ihon suhteen.

Joillakin naisilla akne voi olla seurausta androgeenien eli niin sanottujen mieshormonien normaalia suuremmasta tasosta.

– Taustalla voi olla luonnollisia hormonaalisia syitä ja se, että jätetään e-pillerit ottamatta, Oksman kertoo.

Muun muassa voimakas stressi voi vaikuttaa hormoneihin tavalla, joka lisää aikuisiän aknen riskiä.

Ruokavaliolla vaikutusta

Myös ruoka-aineet voivat lietsoa aknea.

– Meillä on hieman tutkimustietoa siitä, että puhtaat sokerit ja niin sanotut nopeat hiilihydraatit, kuten vaaleat viljat, voisivat provosoida aikuisiän aknea.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Journal of the American Academy of Dermatology-lehdessä viime vuonna julkaistussa todettiin, että akne oli huomattavasti yleisempää kevyt- tai rasvatonta maitoa kuluttaneilla teini-ikäisillä kuin täysmaitoa juoneilla.

Aknen esiintyvyydessä ei havaittu merkittävää eroa maitotuotteiden kokonaissaannin, tyydyttyneen rasvan, transrasvan tai glykeemisen kuormituksen osalta. Myöskään energian kokonaissaannin tai kehon painoindeksin ja aknen väliltä ei löytynyt yhteyttä.

New Yorkin Mount Sinai -sairaalan ihotautiyksikön johtaja Gary Goldenbergpitää selvänä, että ruokavaliolla on yhteys akneen. Hän suosittelee aknen näkökulmasta elintarvikkeita, joissa ei ole hormoni-, antibiootti- tai muita kemikaalijäämiä.

Yksilöllinen vaihtelu ravinnon vaikutuksissa on kuitenkin suurta. Kaikille toimivaa ”akne-ruokavaliota” ei ole löydetty tutkimuksissa.

Aknea voi hoitaa monin keinoin

  • Akne ilmenee näppylöinä, mustapäinä eli komedoina, valkopäinä ja vaikeimmissa tapauksissa tulehtuneina onteloina ja arpimuodostumina. Kun talirauhasen tiehyet tukkeutuvat, talirauhanen turpoaa ja sen päällä oleva iho punoittaa.
  • Tulehdusprosessissa pääroolissa on Propionibacterium acnes -bakteeri. Se kuuluu ihon normaalikasvustoon, eikä aiheuta kaikille finnejä tai näppylöitä.
  • Jos akne johtuu hormonaalisista muutoksista, ehkäisypillerit ovat luonteva hoitokeino. Ehkäisypillereitä voidaan käyttää joko yksinään tai antiandrogeenisen lääkityksen rinnalla.
  • Aknen hoito aloitetaan yleensä paikallishoitovoiteilla, joiden tarkoitus on vähentää talin muodostumista ja bakteerikasvua. Lievähkö akne voi talttua riittävästi bentsoyyliperoksidivoiteella tai -geelillä.
  • Hieman vahvempi hoito on tetrasykliini-antibioottikuuri. Näitä ei suositella kovin pitkäksi hoidoksi, koska bakteerilääkkeet tappavat myös hyödyllisiä bakteereita ja vaikuttavat siten epäsuotuisasti bakteerikantaan.
  • Antibioottiakin vahvempi lääke akneen on A-vitamiinihappo eli isotretinoiini, joka kuuluu retinoidien lääkeryhmään. Se on tutkitusti erittäin tehokas, mutta sillä on myös paljon sivuvaikutuksia, kuten voimakkaasti kuivattava vaikutus.
  • Kasvojen puhdistukseen hellä pesu kerran päivässä on riittävä. Pesuylikuormitus kuivattaa ihoa ja saattaa jopa vain pahentaa aknea.