Terveys

Uniongelmiin apua matalataajuisella värähtelyllä

Neurosonic-matalataajuushoito on suomalainen keksintö ja uusi tapa hoitaa unettomuutta ja stressiä. Vaikkei hoidon aikana mieli rauhoittuisikaan, keho saadaan rentoutumaan.

Tarmo Mäkimakaa divaanilla, jonka kaaren muoto saa jalat nousemaan hieman ylöspäin. Laite on muotoiltu niin, että keho saadaan ikään kuin painottomaan tilaan. Hoidon aikana laitteessa vain maataan ja se tuottaa rentouttavaa värähtelyä koko kehoon. Halutessaan voi samalla kuunnella rauhoittavaa musiikkia.

Mäki on käynyt neurosonic-hoidossa kuukauden ajan hakemassa apua uniongelmiin.

– Unen laatu on parantunut, ja myös vatsa on rauhoittunut. Päivisin olen ollut selvästi virkeämpi hoitojen jälkeen, Mäki kertoo.

Mies innostui vaimonsa Tuulankanssa laitteen tehosta niin paljon, että he vuokrasivat värähtelevän patjan viikoksi kotiinsa. Vaimo käyttää neurosonic-hoitoa kehon kipujen poistamiseen, ja hoidon seurauksena myös molempien mieliala koheni.

"Urheilijat ja tavalliset kuntoilijat käyttävät hoitoa palautumiseen."

Neurosonic-hoitoa käytetään enimmäkseen uniongelmiin ja stressinpoistoon, mutta se hoitaa myös muita ongelmia.

– Asiakkaita on laidasta laitaan. Urheilijat ja tavalliset kuntoilijat käyttävät hoitoa palautumiseen. Masennuspotilaat taas saavat hoidosta apua, sillä värähtely aktivoi kehon omaa serotoniinituotantoa. MS-taudista kärsivät saavat tuntoaistia paranemaan, ja myös päänsäryn ja migreenin hoidosta on hyviä tuloksia. Muita hoitoon hakeutuvia ovat vuorotyöläiset ja jet lagista kärsivät, joilla on ongelmia unirytmin kanssa, kertoo neurosonic-klinikkaa Turussa pitävä hyvinvointivalmentaja Tuija Lehtinen.

Lehtinen on itse aktiiviurheilija; hän on harrastanut kilpatasolla crossfit-lajia. Kilpailuaikoinaan hän löysi palautumiseen ja ylikuntoon apua neurosonic-hoidoista ja kiinnostui asiasta enemmän.

Nykyisin asiakkaisiin kuuluu esimerkiksi NHL-kiekkoilija Lauri Korpikoskija SM-tason kilpauimari Hilla Kortetjärvi.

Lehtisen mukaan hoito lievittää kehollista stressiä. Välittäjäainetoiminnassa tapahtuvat muutokset yhdessä kortisolitason laskun kanssa johtavat siihen, että tahdosta riippumaton niin sanottu parasympaattinen toiminta lisääntyy. Tämä edistää sisäelinten toimintaa.

Yleisimmin tämä havaitaan suoliston ja keuhkojen toiminnan paranemisena, korkean verenpaineen laskuna, selittämättömien kipujen lievittymisenä sekä unen laadun paranemisena ja rauhallisempana olona.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hienointa on, että vaikka mieli karkailisi eikä pystyisi hoidossa rentoutumaan, keho tuntee silti vaikutuksen.

"Värähtelyhoito rauhoittaa yliaktiivista autonomista hermostoa, ja hoidon jälkeen useimmat nukkuvat paremmin."

Parhaat tulokset matalataajuishoidosta on saatu uniongelmien hoidossa. Unettomuus on kasvava terveysongelma niin Suomessa kuin maailmalla. Yhtenä selityksenä on aivojen hyperaktiviteetti eli elimistön jatkuva käyminen ylikierroksilla.

– Värähtelyhoito rauhoittaa yliaktiivista autonomista hermostoa, ja hoidon jälkeen useimmat nukkuvat paremmin. Suurin osa on päässyt eroon unilääkkeistä. Minulla on ollut kahden ja puolen vuoden neurosonic-klinikan aikana ainoastaan yksi asiakas, joka ei saanut apua unettomuuteen hoidon avulla, Lehtinen sanoo.

Unettomuudesta kärsivälle suositus on käydä neurosonic-hoidossa viisi kertaa parin viikon sisällä, jonka jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen.


Lupaavia tutkimustuloksia

Suomalainen psykoterapeutti Marco Kärkkäinenon kehittänyt neurosonic-menetelmää yli kymmenen vuoden ajan. Hoidon ydin on matalataajuinen mekaaninen värähtely, joka kohdistetaan koko kehoon neurosonic-tuolin, -patjan tai -divaanin avulla. Menetelmä eroaa täysin perinteisistä hierovista laitteista.

– Käytetty taajuusalue on luonnollinen ja lievittää kehollista jännitystä. Erilaisissa kehon epätasapainotiloissa, kuten stressiperäisissä häiriöissä, hoidoissa saadaan hyviä tuloksia, kun neurosonic-hoitoa käytetään osana kuntoutusta, Kärkkäinen sanoo.

Monet vaivat häviävät jo sillä, että saadaan keho rauhoittumaan. Kehon kudoksilla on oma taajuus, mihin matalataajuinen värähtely resonoi. Tämä vaikuttaa suoraan hermostoon, aineenvaihduntaan ja jopa hormonituotantoon.

Uniklinikkaa Helsingissä pitävä neurologian erikoislääkäri ja professori Markku Partinenon tutkinut värähtelyn tehoa ja vaikutuksia unihäiriöiden hoidossa. Hoidon avulla on saatu sekä pidempiä että syvempiä unijaksoja. Tutkimustulokset ovat olleet niin lupaavia, että matalataajuusvärähtelyä tuottava teknologia on patentoitu.

Neurosonic-hoitoa tarjoavat muun muassa fysioterapeutit ja neurologiset kuntoutuskeskukset. Laitteita on myös kylpylöissä ja työpaikoilla, ja kunnat käyttävät niitä ikäihmisten kuntoutuksessa.