Partion voi aloittaa myös aikuisena

Jaana Pakarinen

Kymmenkunta naista häärää nuotion ympärillä ja tarkistelee vähän väliä folionyyttien sisältöä. Nuotion viereen on koottu pari trangiaa, joilla osa naisista paistaa rahkalettuja. Meneillään on Kujeilevien Karhujen kuukausikokoontuminen.

Kujeilevat Karhut on uusi aikuisvartioryhmä, joka aloitti toimintansa tänä syksynä. Toiminta on Littoisten Pirtapiiat -lippukunnan järjestämää ja se on tarkoitettu aikuisille, jotka haluavat aloittaa partioharrastuksen.

Osa mukana olevista naisista on harrastanut lapsena partiota, mutta nuorena tai aikuisena harrastus on jäänyt. Osa on mukana toiminnassa aivan ensimmäistä kertaa.

– Harrastin lapsena partiota muutaman vuoden. Nyt minulla on kolme lasta, jotka kaikki ovat partiossa, ja sitä kautta innostuin itsekin partiosta, Minna Tuominenkertoo.

Samoilla linjoilla on Hanna Nurmi. Myös hänellä on kolme partiota harrastavaa lasta, mutta oma partioharrastus jäi opiskeluaikoina – nyt hän halusi tulla aikuisvartioon verestämään omia partiotaitojaan.

Asta Kollintaas etsi harrastusta muuttaessaan uudelle paikkakunnalle.

– Muutin puolitoista vuotta sitten Turkuun ja etsin harrastusta jossa tutustuisi uusiin ihmisiin, hän kertoo.

Ensikertalaisia ja konkareita

Partioharrastus on tarkoitettu kaikenikäisille. Yleensä aikuiset ovat kuitenkin jääneet partiotoimintaan mukaan harrastettuaan itse partiota ensin lapsena ja nuorena, ja toimivat partiossa lasten ja nuorten ohjaajina.

Aikuiset päätyvät partiotoimintaan mukaan usein myös lastensa kautta, kuten Milla-Matilda Kivelä.

– Olen ollut mukana toiminnassa nyt viisi vuotta. Lähdin mukaan tyttäreni partioharrastuksen kautta, kun hänen sudarikisoihin tarvittiin aikuissaattajia. Sitten olin mukana yhdellä retkellä ja innostuin. Suoritin akelakoulutuksen, ja olen nyt ohjannut sudenpenturyhmiä Littoisten Pirtapiioissa, hän kertoo.

Jos itsellä ei ole lapsia partiossa, mukaan lähtemiseen voi kuitenkin olla kynnys, sillä harvoin järjestetään pelkästään aikuisille suunnattua partiotoimintaa.

– Siksi halusimmekin järjestää tämän, että aikuisten olisi helppo tulla mukaan toimintaan. Toki toimintaan voi liittyä muutenkin, mutta tämä on tällainen helppo tapa, Mirkka RuotsalainenLittoisten Pirtapiioista kertoo.

Aikuiset kaipaavat omaa toimintaa lasten ohjaamisen vastapainoksi, ja mukana on myös partiossa jo pidempään mukana olleita.

– Olen ollut partiossa mukana vuodesta 1976 saakka, ja yleensä olen ohjannut lapsia. Nyt on kivaa, kun saa ihan aikuisten kanssa keskittyä tekemiseen, eikä toiminta ole ohjattua, Johanna Lentokertoo.

Mikä on parasta partiossa?

Aikuisvartio kokoontuu kerran kuukaudessa, ja toiminta räätälöidään tilanteen mukaan. Kolmena edellisellä kerralla on muun muassa tehty ruokaa nuotiolla ja pidetty partiotaitokisa puiden pilkkomisineen ja tietokilpailuineen. Seuraaville kerroille suunnitteilla on ainakin suunnistusta.

Kaarinan aikuisvartioryhmä on tarkoitettu sekä miehille että naisille. Mukaan voi tulla kaksi kertaa kokeilemaan, minkä jälkeen halutessaan voi liittyä partioon.

Mirkka Ruotsalainen on huomannut, että retkeilyharrastus ja erityisesti perheiden kanssa ulkoilu ja luonnossa liikkumisen suosio on nyt kasvussa. Niinpä myös partioharrastukselle on kysyntää kaikissa ikäluokissa.

Aikuispartiolaiset ovat kaikki yhtä mieltä siitä, mikä partiossa on parasta.

– Yhdessä tekeminen, luonnossa olo ja uusien ystävien saaminen, he luettelevat.