Terveys

Punainen liha on terveysriski

Jo 65 grammaa punaista lihaa päivittäin kasvattaa syöpäriskiä. Paljon punaista lihaa ja prosessoituja lihatuotteita syövillä on edessään todennäköisesti muita lyhyempi elämä.

Suomalaisten lihankulutus on kasvanut kasvisruokatrendistä huolimatta. Suomessa syödään vuodessa noin 80 kiloa lihaa henkeä kohden, kymmenen kiloa enemmän kuin 2000-luvun alussa. Eniten syödään sianlihaa, vuodessa noin 35 kiloa per henkilö.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suosituksen mukaan punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta sekä lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, eli käytännössä noin 70 grammaa päivässä.

Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin ilmeni, että eniten käsittelemätöntä punaista lihaa ja prosessoituja lihatuotteita syövien kuolleisuus on noin kolmanneksen suurempi kuin vähiten punaista lihaa syövän viidenneksen.

Syöpäriski kasvaa jo, kun punaista lihaa syödään 65 grammaa päivässä, selviää European Journal of Clinical Nutritionin.

Miehet syövät liikaa lihaa

Sukupuolten erot punaisen lihan kulutuksessa ovat mittavat. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, että miehet syövät viikossa lähes puoli kiloa liikaa punaista ja prosessoitua lihaa, kun taas naiset ovat lähellä suositusta.

Laatikaisen mukaan suomalaisten punaisen lihan kulutuksen pitäisi käytännössä tippua noin 30 prosenttia, eli 55 kilosta alle 40 kiloon.

Terveydelle haitallinen kulutus ei katoa, vaikka , toteaa erikoistutkija Susanna RaulioTerveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

–  raportoitu lihan kulutus koskee luutonta lihaa, eli suomalaiset miehet kyllä syövät keskimäärin liikaa punaista lihaa ja lihavalmisteita. Yksilökohtaista vaihtelua on luonnollisesti runsaastikin, Raulio toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vähennä tai vaihda vaaleaan

Terveysriskejä voi alentaa huomattavasti vähentämällä lihasyöntiä tai korvaamalla punaista lihaa valkoisella lihalla, kuten kalalla tai kanalla. Haitallisimpia tuotteita ovat lihajalosteet, kuten makkarat, kinkut, nakit, salamit ja pekonit.

Jos punaista lihaa käyttää, on jossain määrin perusteltua suosia suomalaista. Susanna Raulion mukaan kotimaisessa lihassa on vähemmän antibioottijäämiä kuin monessa ulkomaalaisessa.

– Samoin Suomessa markkinoilla olevassa rypsiporsaassa rasvan laatu on tavallista rehua syönyttä porsasta jonkin verran parempi. Muita merkittäviä eroja terveellisyydessä ei ole.

Tämä mättää punaisessa lihassa

  • Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli vuonna 2015 prosessoidut lihatuotteet syöpävaaralliseksi ja punaisen lihan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi.
  • Lihan kypsennyksessä korkeissa lämpötiloissa syntyy karsinogeeneja, jotka linkittyvät suolistosyövän syntyyn.
  • Kaikki liha sisältää hemirautaa, joka on tutkimuksissa yhdistynyt sydän- ja verisuonitauteihin.
  • Asiantuntijoiden arvioiden mukaan prosessoidussa lihasta löytyvät nitraatit ja nitriitit aiheuttavat oksidatiivista stressiä, jonka seurauksena solut ovat vähemmän kykeneviä puolustautumaan vapailta radikaaleilta. Tämän seurauksena solut ikääntyvät nopeammin.
  • Elintarviketurvallisuusviraston Eviran suosituksen mukaan punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta sekä lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa eli käytännössä noin 70 grammaa päivässä.
  • Lähteet: Yhdysvaltain kansallinen syöpäinstituutti, Evira, WHO

Juttua on päivitetty 2.11. tarkentamalla kypsennyksen ja karsinogeenien suhdetta tietolaatikossa.