Terveys

Tunnista omalle hyvinvoinnillesi tärkeät asiat

Mitä pitää tehdä, että...?

Liikuntalääketieteen Paavo Nurmi -keskuksen lääkäri Harri Helajärveltäkysytään usein suoraviivaisia ohjeita laihtumiseen tai kunnon kohentamiseen.

– Silloin esitän uusia kysymyksiä: Miksi haluat muuttua? Mitkä asiat koet mielekkääksi, jotta voisit onnistua muutoksessa?

Tutkimustieto on tärkeää, mutta Helajärven mielestä terveydestä ja hyvinvoinnista puhutaan usein hyvin yksioikoisesti ja mustavalkoisesti: tulee liikkua niin ja niin monta minuuttia, pitää syödä tätä, ei saa tehdä tuota.

– Jokainen ammattilainen katsoo lisäksi hyvinvointia yleensä omasta pienestä näkökulmastaan. Jos minä liikuntalääkärinä puhun ainoastaan liikunnan hyvistä vaikutuksista, en välttämättä näe, että ihmisellä voi olla puutteita ravitsemuksessa, liian vähän lepoa tai isoja henkisiä paineita, jotka estävät häntä liikkumasta. Hyvinvointi on monen asian summa.

Suorittamisen sijasta olisi tärkeää herätellä ihmisiä ajattelemaan oman terveyden ja hyvinvoinnin henkilökohtaisia perusteita ja miten niihin voi itse vaikuttaa.

– On mukava huomata, että jonkin osa-alueen tekee jo aika hyvin – toiseen taas voisi yrittää lisätä pientä virtaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paavo Nurmi -keskus julkaisi hiljattain hyvinvoinnin yleisteoksen Hyvää oloa ja terveyttä! Pieni kirja isosta asiasta...Siinä Helajärvi tiivistää hyvinvoinnin tekijät neliapilaksi, jonka lehdet ovat nautinnollinen liikunta, terveellinen ravinto, henkinen hyvinvointi sekä uni ja lepo.

Vartena kokonaisuutta kannattelee sosiaalinen verkosto. Se on kansainvälisten tutkimusten mukaan onnellisuuden perusteista numero yksi, joka puolella maailmaa.

Älä ahnehdi liikaa kerralla

Parempiin elämäntapoihin pyrkiessä täydellisyyden tavoittelu on tarpeeksi hyvän vihollinen.

– Ei pidä ahnehtia liikaa, sillä harvoin meillä on kykyä muuttaa kerralla kaikkea. Usein kuitenkin päätetään, että nyt pistetään kaikki kuntoon, ja jos yksi lenkkikerta jää väliin, soimataan itseä huonoksi ihmiseksi. Näin nujerretaan helposti onnistumisen mahdollisuudet.

Sohvan pohjalta ei parane tavoitella heti hurjia juoksusuorituksia, muutoin edessä on todennäköisesti pettymys.

– Nollatasolta liikkumaan lähtevälle saattaa riittää alkuun hyvin pienikin muutos. Hyvinvoinnin yhden koon sukkahousua, joka sopii kaikille, ei valitettavasti ole olemassa. Tärkeintä on ymmärtää, mikä on itselle merkityksellistä ja mihin itse pystyy.

Toisaalta ei kannata keskittyä pikkiriikkisten yksityiskohtien säätämiseen, kuten yksittäisten ravintoaineiden tai liikuntasuoritusten kurinalaiseen mittaamiseen. Toimivinta on vaikuttaa usein toistuviin, arkisiin asioihin.

– Kun valtaosan aikaa syö hyvin, se on jo iso juttu. Kun on liikkeellä arjessa, saa aikaan hyviä asioita.

– Kannattaa myös muistaa, että liikuntaa ei ole vain kuntosalilla tai lenkkipolulla harjoittelu. Sitä ovat työmatka ja kaikki muu aktiivsuus. Lyhyetkin hetket lasketaan.

Tiedon lisäksi tunnetta

Ihmisillä on nykyään runsaasti tietoa terveydestä, mutta se ei yksin riitä.

– Vain kymmenen prosenttia suomalaisista täyttää tällä hetkellä liikuntasuositukset, vaikka kaikki tiedämme liikunnan hyödyt ja osaamme taidot. Jotta saisimme itsemme liikkeelle, tarvitaan vielä kolmas tekijä. Liikkeelle paneva voima. Tunne.

On hyvä muistaa, että liikunta ja terveellinen ruokavalio eivät ole tavoitteita sinänsä vaan keinoja parempaan elämänlaatuun. Eivätkä kaikki meistä edes nauti liikunnasta sellaisenaan.

Motivaation löytämiseksi kannattaa käyttää hetki miettimällä itselle tärkeitä asioita. Liikkeelle voi kannustaa esimerkiksi luonnosta nauttiminen, mukavassa porukassa tekeminen tai ekologisempi tapa taittaa työmatka. Tai se, että jaksaa peuhata lastenlasten kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kun pystyy tarkastelemaan muutoksen perusteitaan riittävän rehellisesti ja syvältä, muutos on tarpeeksi vahvalla pohjalla ja antaa onnistumisen kokemuksia, jotka ruokkivat uusia onnistumisia – ja pysyviä hyviä valintoja. Joka päivä.


Osaava nainen -, Terve olo - ja Outlet-messut 27.–29.10. Harri Helajärvi puhuu omalle hyvinvoinnille tärkeiden asioiden tunnistamisesta C-hallin Hyvinvoinnin lavalla pe ja su klo 11.30 sekä la klo 14.30. Lisäksi tarjolla on Paavo Nurmi -keskuksen kuminauhajumppaa aloittelijoille pe klo 12.30 ja su 13.30. Lisätietoa ohjelmasta .