Elinsiirtoa odottaa yli 500 ihmistä - elimistä jatkuva pula

Kuva: elinluovutuskortti.fi.
Kuva: elinluovutuskortti.fi.

Turun Sanomat

Yli 500 ihmistä Suomessa odottaa elinsiirtoa, ja siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä elinsiirtoja oli tehty 268. Viime vuonna siirtoja tehtiin 399.

Joillekin odottaminen kestää liian kauan, eivätkä he selviä siihen saakka, että sopiva elin löytyy, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto.

Elinluovutuskortti on edelleen hyvä tapa ilmaista elinluovutustahto ja helppo tapa auttaa. Puhelimeen voi ladata myös kaikista sovelluskaupoista ilmaiseksi Elinluovutus-appsin.

– Elinluovutuskortti kertoo tahdon selvästi myös läheisille, koska juuri heiltä kysyttäisiin mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Puolet kansalaisista ei tiedä omaistensa kantaa elinluovutukseen, kertoo elinluovutuskorttikampanjaa hallinnoivan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutuskortti on nyt saatavilla myös englanninkielisenä aiempien suomen ja ruotsin lisäksi. Myös Suomessa matkaileva tai asuva ulkomaan kansalainen voi olla elinluovuttaja.

Omien elintensä kelpoisuutta ei tarvitse itse arvioida ja myös iäkäs voi toimia luovuttajana. Yksi elinluovuttaja auttaa keskimäärin kolmea ihmistä, mutta parhaimmillaan jopa kuusi voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkojen- ja haimansiirtoja.

Elinluovutus lyhyesti

  • Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään, ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.
  • Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.
  • Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.
  • Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Ilmaisen kortin voi tilata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi elinluovutuskortti.fi-sivustolta..
  • Kaikista sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi kännykkään Elinluovutus-sovelluksen.
  • Tahdon voi kirjata myös Omakantaan, mutta tieto ei vielä kulje sieltä kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin.

Huomenna lauantaina 14.10. vietetään Euroopan elinsiirtopäivää.