Ketogeenisellä dieetillä terveemmäksi ja hoikemmaksi?

Ketoruokavaliossa vältellään perunan ja pastan kalstaisia hiilihydraattilähteitä ja syödään paljon esimerkiksi lihaa ja kananmunia. Kuva: colourbox.com.
Ketoruokavaliossa vältellään perunan ja pastan kalstaisia hiilihydraattilähteitä ja syödään paljon esimerkiksi lihaa ja kananmunia. Kuva: colourbox.com.

Lauri Seppälä

Ketogeenisestä ruokavaliosta voi olla hyötyä epileptikolle. Mahdollisuuksia nähdään myös muistisairauksien ja syövän hoidossa.

Ketogeenisessä ruokavaliossa kehoon tuotetaan paastotila rajoittamalla hiilihydraattien määrä minimiin. Kahdessa uudessa tutkimuksessaruokavalion on havaittu parantavan hiirien muistia iäkkäänä ja pidentävän roimasti niiden elinikää.

Tutkimuksissa hiirien kalorit tulivat noin 90 prosenttisesti rasvoista. Tutkijat kertovat yllättyneensä tuloksista, joiden mukaan hiirien mediaani-elinikä kasvoi 13 prosenttia runsasrasvaisella ruokavaliolla verrattuna runsashiilihydraattiseen ruokavalioon.

– Ihmisillä tämä tarkoittaisi 7–10 vuotta lisää. Mutta yhtä tärkeää on se, että nämä hiiret säilyttivät terveyden laadun myöhemmässä elämänvaiheessa, kertoo toista tutkimusta johtanut ravitsemustieteilijä Jon Ramsey.

Eliniän ja muistin kohentumisen ohella ketogeeninen ruokavalio paransi hiirten motorista toimintaa, lisäsi lihasmassaa sekä ehkäisi ikään liittyvän tulehduksen merkkiaineiden lisääntymistä.

Ramseyn mukaan perustasolla ihmisiin pätevät samanlaiset elinten toimintojen muutokset ikääntyessä.

– Tutkimus osoittaa, että ketogeenisella ruokavaliolla voi olla merkittävä vaikutus elämään ja terveydenhoitoon ilman suurta laihtumista tai kalorinsaannin rajoittamista. Se avaa uuden keinon mahdollisille ravitsemuksellisille toimenpiteille, jotka vaikuttavat ikääntymiseen.

Eläinkokeet ovat vasta alkusoittoa, ja siksi on aivan liian aikaista lähteä yleistämään tuloksia ihmisiin, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

– Ihmisten ruokailutottumuksiin ja terveyteen vaikuttaa niin moni seikka, että projisointi hiiristä ihmisiin on melkoisen turhaa spekulointia. Eläinkokeita tehdään, jotta selvitetään, mitä ihmisissä kannattaa tutkia. Eli nyt tätä pitäisi vasta lähteä tutkimaan ihmisillä.

Apua epilepsiaan

Vuonna 2010 Epilepsia-lehdessä julkaistun tutkimusraportinmukaan ketogeeninen dieetti on paitsi turvallinen myös tehokas hoito vaikeahoitoisessa epilepsiassa. 79 prosentilla tutkituista kohtaukset pysyivät poissa tai olivat vähäisiä vielä ruokavalion lopettamisen jälkeenkin. Myös rasva-arvot palautuivat normaaleiksi.

Käypä hoito -suositusneuvoo harkitsemaan ketogeenista ruokavaliota lasten vaikean epilepsian hoidossa silloin, kun epilepsialääkkeet eivät käy eikä kirurgisen hoidon mahdollisuutta ole. Hoidon ajan lapsen sokeri-, rasva- ja ketoarvoja seurataan tarkasti säännöllisillä verikokeilla.

Laihdutuksessa ongelmallinen

Vaikean epilepsian hoitomuotona käytettävää ketogeenistä dieettiä ei tule sotkea laihduttamisessa käytettävään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, huomauttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Reetta MustonenKuopion yliopistollisesta keskussairaalasta.

Laihduttamistarkoituksessa vähähiilihydraattiset dieetit – varsinkin ketogeeninen dieetti – ovat ongelmallisia, koska ne rajaavat hyvin suuren osan ruoka-aineita pois ruokavaliosta.

– Niinpä energiansaanti vähenee, ja usein laihtuminen kestää dieetin ajan ja paino palautuu ennalleen, kun ruokavalio normalisoituu. Tämä tuttu vaikutus on muillakin ruokavaliota runsaasti rajoittavilla dieeteillä.

Leena Putkonen täydentää, että ketoilu kosahtaa usein myös siihen, että ei oikein istu ihmisten elämään pitkällä aikavälillä.

– Eikä ihme, koska ei sitä biologisessa mielessä ole tarkoitettu kuin vara-energian hyödyntämiseen, kun ravinnon saanti on niukkaa.

– Jos joku on sillä onnellinen koko elämänsä, niin hyvä hänelle. Se on kuitenkin myös erittäin epäekologinen tapa syödä, jos katsotaan globaalista perspektiivistä.

Mikä on ketogeeninen dieetti?

  • Ketogeenisessä ruokavaliohoidossa rasvojen määrä energian kokonaissaannista on 60–75 prosenttia ja proteiinien määrä on 20–35 prosenttia. Hiilihydraattien määrä kokonaisuudesta on vain 5 prosenttia.
  • Ketogeeninen ruokavaliohoito räätälöitiin jo 1920-luvulla epilepsian hoitoon. Ruokavalion mahdollisuuksia hoitaa muita sairauksia tutkitaan edelleen. Tällaisia tutkimuskohteita ovat olleet viime vuosina muun muassa syöpä ja Alzheimerin tauti.
  • Sairaalatason ketogeeninen dieetti epilepsian hoidossa toteutetaan terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa ja tarkkailussa. Ketogeeninen ruokavaliohoito sairaalassa aloitetaan aina lääkärin määräyksestä.
  • Lapsilla dieetin haittavaikutuksina voivat olla kasvun ja kehityksen hidastuminen. Tällöin ruokavaliota hienosäädetään. Laillistettu ravitsemusterapeutti tarkistaa energian ja ravintoaineiden saantia.
  • Muita mahdollisia sivuvaikutuksia ovat elimistön liiallinen happamoituminen, alhainen verensokeri, munuaiskivet, nestehukka, refluksi, oksentelu, infektiot, sairastavuuden lisääntyminen, ravintoainepuutokset, ummetus, epäedulliset muutokset veren rasva-arvoissa, karnitiinipuutos ja muutokset luiden metaboliassa.
  • Asiantuntijat eivät yleisesti suosittele ketogeenistä dieettiä laihduttamisen tueksi johtuen sen äärimmäisyydestä ja mahdollisista ravinnevajauksista.
  • Lähteitä: Reetta Mustonen KYS, Today.com