Hyvinvointi

Runomeditaatio rentouttaa Turun kirjamessuilla

Turun kirjamessuilla voi sunnuntaina rauhoittaa mielensä luontorunojen herättämien mielikuvien avulla. Mistä runomeditaatiossa on kyse?

– Useinhan ajatukset karkaavat meditoidessa helposti arkiaskareisiin ja muuhun. Runomeditaatiossa on ihan sallittua, että runosta tulee mieleen omia muistoja ja ajatuksia, mutta sitten tulee seuraava runo, jolla päästään edellisestä mielikuvasta irti, kertoo runomeditaation ohjaava lemulainen runoilija Satu Haapala.

Parhaiten runomeditaatioon soveltuvat Haapalan mukaan tunnelmaltaan rauhalliset luontorunot.

– Usein runoissa puhutaan pilvistä, taivaasta, tähdistä, lumihiutaleista. Voi olla tuultakin, ja vesielementti on tietysti suomalaisille tärkeä.

Suomen juhlavuoden kunniaksi Haapala käy läpi Suomen vuodenajat sadan runon kertomana 35 viidessä minuutissa. Sata runoa reilussa puolessa tunnissa kuulostaa...

–...hurjalta, Haapala nauraa. – Olen etsinyt aika lyhyitä runoja, että pystyn pitämään rauhallisen lukutahdin. Toki mukana on muutamia pidempiä klassikoita, kuten Eino Leinon Nocturne, mutta vastapainoksi on ihan muutaman rivin runoja.

Erityisiä varusteita ei tarvita

Haapala on järjestänyt runomeditaatioita aikaisemmin Lemussa, Maskussa, Askaisissa ja Turussa. Kirjamessuja varten kuviota on hieman tiivistetty ja sovellettu, ja meditoimaan voi tulla ilman erityisiä varusteita, kirjamessukuosissa.

– Yleensä ihmisillä on omat jooga- tai jumppa-alustat mukana. Ensin istutaan lattialla, lopussa rentoudutaan ihan pitkäkseen. Kirjamessuilla Kirjamessuilla istutaan, eikä alustaa tarvita.

Paikkana runojen kuuntelulle toimii hiljainen auditorio.

– Sitä toivon, että osallistujat tulevat paikalle ajoissa, ettei meditaatioon tulisi keskeytyksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ohjelman alussa Satu Haapalaa haastattelee maskulainen runoilija, valokuvataiteilija ja artesaani Veera Ruohomäki.

Runomeditaatio Sata suomalaista runoa Eino-salissa sunnuntaina 8.10. klo 11–11.40.