Terveys

Aorttaläpän ahtauma on yleinen ja pitkään oireeton

Aorttaläpän ahtauma on tyypillisesti iäkkään väestön sairaus, joka on pitkään oireeton. Hoitamattomana ahtauma on hengenvaarallinen. Tänään 29.9. vietetään .

Ahtauman diagnosoinnin kannalta keskeistä on sydämestä kuuluva sivuääni, jonka lääkäri voi kuulla stetoskoopilla.

‒ Sydämestä kuuluva sivuääni voi olla merkki sydämen läppäviasta, rakenteellisesta sydänsairaudesta tai sydänlihassairaudesta, sanoo Tampereen Sydänsairaalan erikoislääkäri Markku Eskola.

Sydänäänten kuuntelun merkitystä korostaa se, että aorttaläpän ahtauma voi olla pitkään oireeton. Tyypillisiä oireita ovat fyysisen suorituskyvyn lasku, rasituksessa ilmaantuva hengenahdistus tai rintakipu ja rasituksen aikainen pyörtyminen. Oireet ilmaantuvat vasta ahtauman edetessä.

‒ Fyysisen suorituskyvyn lasku ja hengenahdistus ovat yleisiä ikääntyvillä ihmisillä eikä niitä aina osata yhdistää sydänongelmiin.

Kun vaikea-asteinen aorttaläpän ahtauma aiheuttaa oireita, potilaalle yleensä asennetaan tekoläppä. Sairauteen ei ole olemassa lääkehoitoa.


Aorttaläpän ahtauma

  • Supistuessaan sydämen vasen kammio pumppaa verta koko elimistöön aortan kautta aorttaläpän ohi.
  • Aorttaläpän ahtauma voi olla synnynnäinen, mutta tavallisimmin se kehittyy aikuisiässä. Siinä rakenteeltaan normaali aorttaläppä ahtautuu vuosien kuluessa kalkkiutumisen vuoksi eikä veri pääse virtaamaan elimistöön enää yhtä hyvin.
  • Aorttaläpän ahtauma yleistyy ikääntymisen myötä ja sitä sairastaa yksi kahdeksasta yli 75-vuotiaasta). Sairaus on yleisin hoitoa edellyttävä sydämen läppävika länsimaissa.
  • Vaikea-asteista oireista aorttaläpän ahtaumaa sairastavista noin 50 prosenttia menehtyy kahden vuoden kuluessa.

Lähde: Edwards Lifesciences.

Luitko jo nämä?