Mitä jos syke on juostessa korkea, mutta ei hengästytä?

Kuva: colourbox.com.
Kuva: colourbox.com.

Katariina Norontaus

Nelikymppisen kuntojuoksijan syke huitelee kevyesti hölkätessä yli 150:n, mutta yhtään ei hengästytä ja meno tuntuu helpolta. Harjoitussykkeen laskentakaavojen mukaan mennään kuitenkin jo reippaasti aerobisen kynnyksen yläpuolella – liian kovaa. Mistä on kyse?

Kuinka paljon yksilöllistä vaihteluväliä maksimisykkeessä ja niistä johdettavissa harjoitusalueiden sykerajoissa on, liikuntafysiologi Jukka Kapanen Paavo Nurmi -keskuksesta?

– Suurimmalla osalla ihmisistä maksimisyke on suunnilleen se, mitä iän perusteella oletetaan, mutta tässä on suurta yksilöllistä vaihtelua. Iäkkäämmässä päässä laskentakaava 220–ikä antaa usein vähän matalahkoja maksimisyke-ennusteita.

– Tämän kaavan mukaan nelikymppisen maksimisyke olisi 180, mutta ääritapauksissa se voi olla jopa 220 tai jollakin vain 150. Harjoitussykealueet vaihtelevat sitten samassa suhteessa.

Mistä suuret yksilölliset erot maksimisykkeessä johtuvat?

– Ihmiset ovat erilaisia. Sydämen koko on yksi iso tekijä. Pienemmän sydämen on pakko sykkiä nopeammin, jotta tarvittava verimäärä kiertää. Isommalle sydämelle riittää pikkuisen laiskempikin rytmi.

– Nämä ovat aika pitkälti perinnöllisiä ominaisuuksia. Maksimisyke ei yksin kerro mitään kunnosta. Sitä pitää aina peilata suorituskykyyn, eli kuinka kovaa juoksee.

Pitääkö "epänormaalin korkeasta" sykkeestä olla huolissaan, jos liikunta ei tunnu rasittavalta? Onko luonnostaan korkeasta maksimisykkeestä jotain haittaa?

– Korkeasta harjoitussykkeestä ei ole perusterveelle haittaa, jos se ei aiheuta oireita, kuten painontunnetta rinnassa tai huonoa vointia. Poikkeuksena tähän ovat todella korkeat syketasot (yli 220) luonteeltaan kevyessä rasituksessa  ja äkilliset, suuret sykemuutokset tasaisessa kuormituksessa.

– Jos liikunta aiheuttaa ahdistavaa tunnetta tai epänormaalia väsymystä ja sykkeet ovat korkealla, kannattaa käydä tarkistuttamassa asia erikoislääkärillä ja rasitustestissä.

Kun haluaa juosta alle aerobisen kynnyksen, peruskestävyysalueella, kannattaako kuunnella omia tuntemuksia vai sykemittaria?

– Omia tuntemuksia kannattaa aina uskoa. Jos jatkuvasti pystyy tekemään helposti pitkiä, tunnin tai puolentoista suorituksia, eikä ole niistä väsynyt seuraavina päivinä tai viikkoina, harjoittelu on riittävän kevyttä.

– Varoituksen sana: Vaikka juoksu tuntuisi kevyeltä, jos pyritään lisäämään harjoitusta ja toistuvasti mennään hiukan liian korkealla sykkeellä, voi viikkojen kuluessa kehittyä ylirasitustila.

– Ikinä ei voi liikkua liian hitaasti, terveysnäkökulmasta kaikesta liikunnasta on hyötyä.

– Fyysisen suorituskyvyn kehittymisen kannalta hyvin kevyt liikunta ei anna parasta mahdollista harjoitusvaikutusta. Kuntoliikunnassa haetaan vastetta harjoitteluun, kunnon kehittymistä, sitä itselle optimaalisinta rasitustasoa. Tässä tarkoituksessa sykemittarit ja GPS-signaaliin perustuvat vauhdinmääritykset ovat oivia apuvälineitä.

Lisätietoa sykerajojen laskemisesta ja kuntotesteistä: Kuntotesti auttaa juoksemaan hitaasti.