Turha haikailla kesää – syksy on täynnä elämyksiä

Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.
Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.

Heidi Horila

Kesän hiipuessa jo muistoksi kannattaa irrottaa ajatukset menneestä ja suunnata katseet mieluummin tulevaan. Syksy tuo mukanaan paljon hyvää ja mahdollistaa edelleen monenlaiset aktiviteetit. Ihmisvilinä on hiljentynyt, ja kaupungin tahti seestynyt. Niin kaupungissa kuin lähiluonnossakin voi kuljeskella nauttien syksyn antimista.

Värit ja tuoksut

Kuva: TS/Jane Iltanen.
Kuva: TS/Jane Iltanen.

Nauttiakseen raikkaista ja kirpeistä syysilmoista ei välttämättä tarvitse poistua keskusta-alueelta. Pyörän selkään hyppäämällä pääsee kuitenkin helposti esimerkiksi Ruissaloon, Katariinanlaaksoon tai vaikka Turun linnan puistoon. Haistele ilmaa ja vedä värikylläisyyttä kaikin aistein sisään.

Vinkki: Ruissalon upeaa telakkaakannattaa käydä ihmettelemässä. Aluetta kunnostetaan parhaillaan, mutta siellä toimii esimerkiksi sisustusliike ja kahvila Avelia ympäri vuoden. Telakalle pääsee myös Fölin vesibussilla viikonloppuisin 17.9. asti.

Marjat, sienet ja omenat

Kuva: TS/Mikael Rydenfelt.
Kuva: TS/Mikael Rydenfelt.

Kun lähdet mihin tahansa retkelle syysaikaan, kannattaa mukaan ottaa pieni kori tai muovipussi ja puukko. Koskaan ei tiedä, missä törmää sieniapajiin.

Alkusyksyn satoa ovat muun muassa tatit, haperot ja kanttarellit. Mustikat maistuvat jo, ja puolukatkin alkavat olla pian parhaimmillaan. Torilta voi käydä nappaamassa talteen kotimaisia omenoita.

Vinkki:Ruissalo on täynnä potentiaalista sieni- ja marjametsikköä. Samalla voi päätyä vaikkapa Kasvitieteellisen puutarhan takana sijaitsevaan patsaspuistoon ja kuljeskella puutarhan pihapiirissä, joka on syysaikaan tunnelmallisimmillaan.

Runosmäessä puolestaan kannattaa käydä kokemassa pirunpelto, jonne pääsee aivan Nunnavuoren pururadan ja asuinalueen tuntumasta. Jääkauden aikaisella, kivilohkareista muodostuneella alueella voi testata omaa koordinaatiotaan pirunpellon kivien yli tasapainoillen.

Terassit

Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.
Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.

Vaikka lämpimimmät kelit ovat jo ohi, terassikausi jatkuu edelleen. Ja hei, Suomessa on kyllä totuttu värjöttelemään terassilla kesäkaudellakin.

Kääriydy viltin alle jollekin jokirannan terasseista, nappaa käteen lämmittävä juoma ja kirja, tai katsele alkusyksyn kuhinaa kuulaassa syysvalossa.

Museokierrokset

Kuva: TS/Riitta Salmi.
Kuva: TS/Riitta Salmi.

Kulje keskustan museot läpi yhden iltapäivän aikana. Turun taidemuseossaavautuu syyskuussa Tyko Sallisennäyttely, Aboa Vetus & Ars Novassaon marraskuuhun asti nähtävillä kokoelmanäyttely, ja jos ei vielä ole ehtinyt nähdä Jacob Hashimotonpaperileijoja Wäinö Aaltosen museossa, on siihen vielä mahdollisuus syyskuun 24. päivään asti.

Pistäydy samalla gallerioissa. Niihin pääsee ilmaiseksi.

Vinkki:Museokortilla pääsee Suomessa yli 200 museoon. Kortti on voimassa vuoden verran.

Geokätköily

Kuva: TS/Jori Liimatainen.
Kuva: TS/Jori Liimatainen.

Urbaani aarteenetsintä on hauska tapa tutkia kaupunkiympäristöä. Alkuun pääsee hyvin puhelimeen ladattavan geokätköilysovelluksen avulla, josta löytyvät navigaattori ja vihjeet alueen kätköistä sekä kätköjen vaikeustasosta.

Löydettyäsi geokätkön voit merkitä päivämäärän ja nimesi kätkössä olevaan lokikirjaan. Voit myös varata mukaan jonkin pienen esineen vaihturiksi kätköstä mahdollisesti löytämäsi esineen tilalle.

Oman geokätkön voi luoda itsekin. Se rekisteröidään kansainväliselle Geocaching.com-sivustolle. Taskulamppu mukaan ja hyvät kengät jalkaan, kaupunkiseikkailu voi alkaa!

Muita ulkoaktiviteetteja

Kuva: TS/Marttiina Sairanen.
Kuva: TS/Marttiina Sairanen.

Turku on täynnä hyviä uimapaikkoja. Jaakko heittää kylmän kiven myöhään tänä vuonna, ja syyskuisessa rauhassa voi pulahtaa veteen vaikka Kakskerranjärvellä, Ekvallan rannalla, Kuuvassa tai Ispoistenrannalla, jossa Turun Avantouimarit ry:nsauna on auki viitenä päivänä viikossa. Syksyisten vesien viiletessä voi samalla jo orientoitua tulevaan avantouintikauteen.

Samppalinnan maauimala pitää ovensa auki syyskuun puoleen väliin asti.

Melominen kanootissa ruskaisissa merimaisemissa on yksi elämyksellisimpiä tapoja kokea lähiympäristöä. Syyskuussa kanootteja voi vuokrata ainakin vielä Aurajokisäätiöltätai osallistua Saaristomeren melojienmelontaretkelle.

Patikointia luontopoluilla tai koko päivän eräretkiä on helppo toteuttaa Turussa ja lähiseuduilla. Syysvalossa ja -väreissä kylpeviä, henkeäsalpaavan upeita maastoja ja maisemia löytyy aivan kotinurkilta ja kivenheiton päästä. Kurjenrahkan kansallispuistonja Kuhankuononalueilta löytyy monipuolisia reittejä kevyeen tallustamiseen tai vaativamman retkeilijän makuun.

Vinkki:Teemoittele piipahtamisia luontoon esimerkiksi lintu-, sieni-, tai hyönteisbongausretkiksi. Kiikarit, suurennuslasit tai eväät mukaan.

Hyviä ja helppoja kohteita ovat esimerkiksi Pomponrahkan suon luontopolku, Ruissalon luontopolut tai Liedon Vanhalinnan kulttuuripolut.

Kuva: TS/Veikko Wahlroos.
Kuva: TS/Veikko Wahlroos.