Liikunta

Pekka Hyysalo ja Fightback muistuttavat sinnikkyyden parantavasta voimasta

Turussa juostaan ensi viikon lauantaina Pekka Hyysalon tähdittämä Fightback Run.

Kun vaikeudet koettelevat, voi asioissa nähdä jälleen uutta toivoa seuraamalla turkulaisen freestylehiihtäjä Pekka Hyysalonesimerkkiä ja asennetta.

Hyysalon nousukiidossa ollut ura päättyi vakavaan loukkaantumiseen Ylläksellä huhtikuussa 2010. Tapauksen seurauksena Pekka oli koomassa 17 päivää. Hän selvisi hengissä, mutta onnettomuus johti vakavaan aivovammaan ja neliraajahalvaukseen.

Ennusteet olivat alussa tylyjä. Läheiset saivat kuulla, että merkityksellinen yhteys Pekkaan voi jäädä saamatta ja että hän voisi jäädä lopullisesti vuodepotilaaksi.

Kun toipuminen lähti käyntiin, ennusteet povasivat, että Pekka voisi oppia uudelleen kävelemään noin kahden vuoden kuluttua. Vastoin kaikkia ennusteita, Hyysalo kuitenkin käveli jo kuusi kuukautta myöhemmin ja 11 kuukauden jälkeen hän palasi suksille.

Parhaillaan Hyysalo valmistautuu Fightback-juoksutapahtumaan, joka järjestetään syyskuun 2. päivä Turussa. Kyseessä on kolmas Fightback Run. Edellisellä kerralla vuonna 2016 osallistujia oli yli tuhat.

Tapahtuma soveltuu monenlaisille liikkujille – myös lapsiperheille, yritysporukoille ja sohvaperunoille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Resilienssi auttaa toipumisessa

Hyysalon tarina laittaa pohtimaan sinnikkyyden merkitystä paranemisessa. Tieteellisemmin ilmaistuna kyseeseen tulee resilienssi, eli myönteinen sopeutuvuus.

Menetys ei lamaannuta ja katkeroita resilienttiä ihmistä, sillä tässä tilassa ihminen sisäistää vahvasti, että tapahtunutta ei voi muuttaa, mutta omaan suhtautumiseensa voi aina vaikuttaa.

– Resilienteillä ihmisillä on tutkitusti korkeampi kipukynnys kuin muilla. Myönteisen ajattelun on jopa huomattu vauhdittavan paranemista, kertoo teoksen Resilienssi(2017) kirjoittanut psykoterapeutti Soili Poijula.

Potilaat, jotka uskovat parantuvansa hyvin leikkauksen jälkeen, kokevat vähemmän kipua ja he paranevat myös nopeammin, kertoo Canadian Medical Association Journal-lehdessä julkaistu laaja tutkimuskatsaus. Sen sijaan ahdistuneet ja asenteeltaan pessimistiset paranevat hitaammin.

"Yritän viimeiseen asti välttää vaikeita tilanteita. Jos ja kun kuitenkin kohtaan hankaluuksia, yritän selvitä niistä mahdollisimman hyvin."

Ilmiö pätee vahvasti etenkin ammattiurheilijoihin: moni urheilijoista palaa loukkaantumisen jälkeen nopeasti lajinsa pariin, koska he keskittyvät mielentilaan, jossa he urheilevat jälleen sen sijaan, että fokus olisi vauriossa ja sen seurauksissa.

Resilienssi on osin synnynnäistä, mutta mieltään voi myös harjoittaa joustavammaksi. Poijula huomauttaa, että maaperää myönteiselle asenteelle tarjoavat aktiivinen elämäntapa, liikunnan tuoma hyvä olo ja kunto, yhteys luontoon ja läheiset ihmissuhteet.

– Myönteisesti ajatteleva ihminen myös tiedostaa, että yksin ei ole aina pakko pärjätä.

Pekka Hyysalo ei koe olleensa erityisen sinnikäs ennen tapaturmaa vuonna 2010.

– Tämän sijaan koen, että yritän viimeiseen asti välttää vaikeita tilanteita. Jos ja kun kuitenkin kohtaan hankaluuksia, yritän selvitä niistä mahdollisimman hyvin.

Hermoradoille uudet reitit toiston avulla

Hyysalo kuntouttaa itseään parhaillaan intialaisen fysioterapeutin Rajul Vasankehittämän Vasa Concept -menetelmän avulla. Vasa-kuntoutus on tarkoitettu erityisesti aivohalvausten hoitoon.

Perinteisestä fysioterapiasta Vasan kehittämä kuntoutumismetodi eroaa erityisesti siinä, että Vasa Conceptissa toistojen määrä on huomattavan suuri – puhutaan useista kymmenistä tai jopa sadoista toistoista per liike per päivä.

Ajatuksena on, että kuntoutujalla teetettävät fyysiset harjoitteet pakottavat aivojen vaurioituneet hermoradat löytämään uusia reittejä, jotta vammautuneet kehon osat alkaisivat jälleen toimia normaalisti.

– Tämä kaikki perustuu aivojen uudelleen muovautumiskykyyn eli plastisuuteen, Hyysalo kertoo.

Harjoituksissa käytetään apuna kehon omaa vastusta ja yksinkertaisia välineitä, kuten jumppapalloa. Esimerkkejä harjoitteista ovat karhukävely tai istuallaan lattialla pyöriminen. Puhetta voi petrata esimerkiksi painon siirroilla jalalta toiselle.

Monet liikkeistä ovat tuttuja entuudestaan, joten Vasa Conceptin voima saattaa löytyä toistojen määrissä ja monen tunnin päivittäisissä treeneissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Fyysinen toimintakykyni on parantunut paljon. Uskon, että pitäytyminen rankassa, jopa ankarassa työjärjestyksessä, on kasvattanut minua myös henkisesti.

"Uskon, että pitäytyminen rankassa, jopa ankarassa työjärjestyksessä, on kasvattanut minua myös henkisesti."

Vasa Conceptin harjoitteita Hyysalo täydentää muun muassa uimalla kesällä ja laskettelemalla talvella sekä päivittäisillä kävelylenkeillä.

Hyysalo muistuttaa, että hänen kuntoutuksensa ei ole pelkkää rehkimistä, sillä myös rentoutuminen, riittävä uni ja terveellinen ravinto ovat olennainen osa kokonaisuutta. Yksi mieluisimmista ajanvietteistä on auringossa makoilu eli niin sanottu ”levyttäminen”.

Entä millaisia ovat Pekan tavoitteet jatkossa?

– Pitää mahdollisimman hauskaa! Olen ehkä myös valmistautunut ottamaan ainakin joitain hölkkäaskelia, jos siltä tuntuu.

Fightbackilla oma kuntoutustila Turussa

Pekka Hyysalon perustama Fightback ry tukee päävamman saaneita ihmisiä, levittää hyvää mieltä, asennetta ja periksiantamattomuutta sekä lisää tietoisuutta turvallisuusvälineistä esimerkiksi urheilussa. Suuri edistysaskel Fightbackille koitti viime maaliskuussa, kun yhdistys vuokrasi Linnankadulta käyttöönsä kuntosalin.

Fightbackin tilaan voivat tulla ilmaiseksi päävamman saaneet tekemään harjoitteita ja saamaan tietoa etukäteen sovittuina aikoina. Kuntolaitteita salilla ei ole, sillä kuntoutus perustuu pääasiassa kehonpainon hyödyntämiseen.

Hyysalo ohjeistaa, että tulostaan on hyvä ilmoittaa etukäteen kautta. Hän myös tähdentää, että esimerkiksi tavallinen fysioterapia ei ole osa heidän tilojensa toimintaa.

Fightback-tilaan on myös toivottu esimerkiksi Fightback-joogaa ja -rentoutusta. Parhaillaan yhdistys miettiikin, miten toimintaa voisi monipuolistaa saatujen ideoiden pohjalta.

Hyysalo huomauttaa, että monituntisiin rankkoihin päivittäisiin treeneihin löytyy Turun alueelta rajallinen määrä päävamman saaneita kuntoutujia.

– Viihtyisä Fightback-tila mahdollistaisi monenlaista muutakin Fightback-arvojen mukaista toimintaa.

Yhdistys toimii lahjoitusten ja vapaaehtoisten henkilöiden voimin.

voi ostaa lippuja ennakkoon 1.9. klo 24 saakka hintaan 12 euroa. Tämän jälkeen ja paikan päältä liput maksavat 18 euroa. Reitin voi myös kävellä ja valita matkansa alkaen 2,6 kilometrin kierroksesta jokirannassa. 300 metrin esteettömyysreitti on ilmainen niin kuntoutujalle kuin avustajallekin.