Terveys

Raskaus voi vaikuttaa näköön

Raskauden aikana ja imettäessä näkö voi muuttua hormonitasapainon vaihtelun myötä. Lue viisi vinkkiä silmäterveyteen odottaville tai imettäville äideille.

Odottavat ja imettävät äidit saattavat kokea silmissään ja näkökyvyssään muutoksia, mutta moni äiti ei tiedä, että muutokset voivat johtua raskauden aiheuttamasta hormonitasapainon vaihtelusta.

– Raskaana oleva tai imettävä äiti voi huomata esimerkiksi siristelevänsä silmiä kauas katsoessaan. Silmät voivat tuntua kuivilta ja katsekin voi tarkentua hitaammin kuin ennen, kertoo Elli-Noora Mäkelä, Raision Specsaversin optikko ja yrittäjä.

Silmässä tapahtuvat raskauden ajan muutokset ovat yksilöllisiä. Näkökyvyn muutokset voivat vaihdella myös eri raskauskerroilla – ensimmäinen lapsi ei välttämättä vaikuta näköön olleenkaan, toisen kanssa taas näkö ehkä heikkenee paljonkin.

Raskausajan tyypillisin näkömuutos on likitaitteisuuden kasvu , joka johtuu silmän sarveiskalvon muutoksista. Sarveiskalvo paksuuntuu lähes kaikilla raskaana olevilla naisilla, ja usein se muuttuu myös kaarevammaksi raskauden edetessä.

Muutokset eivät yleensä vaarallisia

Silmät saattavat raskauden aikana kuivua kyynelnesteen määrän vähentyessä.

– Osa raskaana olevista piilolinssien käyttäjistä kokee, ettei linssejä ole yhtä mukava käyttää odotusaikana kuin muulloin. Tämä voi johtua muun muassa silmien kuivumisesta. Raskaana olevan kannattaa tällöin käyttää silmätippoja silmien kosteuttamiseksi, neuvoo Mäkelä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös silmien kyky tarkentaa eri etäisyyksille voi heikentyä. Tämä johtuu nesteen kertymisestä mykiöön.

– Mykiön muutoksien myötä näön voi huomata tarkentuvan hitaammin kuin ennen – jos on esimerkiksi juuri lukenut kirjaa ja kääntää katseen kauemmas televisioon, voivat television tekstitykset näkyä aluksi sumeana.

Raskausajan silmämuutokset eivät yleensä ole vaarallisia, ellei raskaana olevalla ole muita yleissairauksia.

– Suurella osalla näkö palautuu raskausajan tai imetyksen jälkeen takaisin, joten yleensä raskauden ajan silmäoireista ei tarvitse huolestua. Saattaa kuitenkin myös olla, että näkö palautuu, mutta ei täysin ennalleen. Jos oireet tulevat yhtäkkiä, ne ovat vahvoja tai eivät häviä imetyksen päätyttyä, suuntaa lääkäriin.

Viisi vinkkiä

  1. Kerro optikolle raskaudestasi.Optikolle suunnattaessa on hyvä muistaa kertoa, että on raskaana, jotta optikot ottavat raskauden aikaiset näkömuutokset huomioon sinua auttaessaan.
  2. Hanki uudet silmälasit vasta imettämisen jälkeen.Jos olet miettimässä uusien lasien hankintaa raskauden aikana tai imettäessä, lykkää niiden hankkimista mahdollisuuksien mukaan siihen asti, kunnes olet lopettanut imettämisen.
  3. Silmätippoja kuivasilmäiselle.Raskauden myötä silmät saattavat kuivua. Apteekista saatavat reseptivapaat silmätipat auttavat kuivasilmäisyyteen ja helpottavat piilolinssien käyttöä.
  4. Sovita piilolinssit vasta, kun olet lopettanut imettämisen.Raskausaika ei ole muun muassa silmien kuivumisen takia otollisin hetki sovittaa piilolinssejä ensimmäistä kertaa.
  5. Suuntaa silmälääkärille, jos oireesi tuntuvat vahvoilta.Jos näkökyky dramaattisesti muuttuu tai heikkenee tai jos silmäoireet tuntuvat vahvoilta, on hyvä suunnata silmälääkärille tarkastuttamaan silmät.

Lähde: Specsavers