Kasvojen iho-ongelmat voivat viestiä suolistohäiriöistä

Lauri Seppälä

Ruusufinni eli rosacea, atooppinen ihottuma sekä akne ovat yleisiä kasvojen iho-oireita. Suolistobakteereilla voi olla niissä aiemmin uskottua suurempi merkitys.

Ihotautien tutkimus on suuntautunut ensisijaisesti ihon mikrobiomiin ja sen rooliin ihon tulehduksellisissa sairauksissa, kasvojen ihosairauksien osalta akneen ja ruusufinniin, kertoo Turun yliopiston ihotautien professori Veli-Matti Kähäri. Tietyillä kasvojen iho-ongelmilla näyttää kuitenkin olevan yhteys ruoansulatuselimistöön ja ennen kaikkea suolistoon.

On arvioitu, että suoliston mikrobit lähettävät ympäri kehoa signaaleja, joihin myös iho-organismi vastaa.

International Journal of Dermatology-lehdessä julkaistun raportin mukaan sekä stressi että suolistossa ilmenevä tulehdus voivat heikentää ihon orvaskeden suojausmekanismia. Tämä voi johtaa ihon tuottamien antimikrobisten peptidien vähenemiseen ja sitä kautta tulehduksiin iholla.

Ruusufinniä sairastavilla poikkeva bakteeristo

Viime vuonna British Journal of Dermatology-lehdessä julkaistussa laajassa tanskalaistutkimuksessa verrattiin noin 50 000:n ruusufinniä sairastavan tietoja noin 4,3 miljoonan kontrollihenkilön tietoihin.

Ruusufinniä sairastavilla oli selvityksen mukaan muita enemmän keliakiaa, haavaista paksusuolentulehdusta, helikobakteeri-infektiota, ohutsuolen bakteerien liikakasvua ja ärtyvän suolen oireyhtymää. Mahdollinen taudinaiheuttajasta aiheutuva kytkös ruusufinnin ja ruoansulatuselimistön ongelmien välillä on kuitenkin vielä tuntematon.

Italian Genovan yliopiston tutkimuksessa vuonna 2013 ilmeni, että ohutsuolen bakteeriston liikakasvu (SIBO) oli rosaceaa sairastavilla noin kymmenen kertaa yleisempää verrattuna terveisiin koehenkilöihin.

Toisin kuin paksusuolessa, terveessä ohutsuolessa on niukasti bakteeristoa. Kun ohutsuoleen kertyy liikaa bakteereja, se ei kykene suoriutumaan tehtävistään normaalisti.

Genovan yliopiston placebo-kontrolloidussa tutkimuksessa 28 ruusufinni-potilasta käytti rifaksimiini-antibioottia. 20:llä rosacea-oireet hävisivät kokonaan, ja kuudella oireet helpottuivat merkittävästi. Erinomaiset tulokset kestivät vähintään yhdeksän kuukautta.

Turkulaistutkimus atoopikkolapsista

Suolistobakteeristo vaikuttaa näyttelevän isoa roolia myös atooppisessa ihottumassa. THL:n mukaan esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus GG -probiootti estää ja lievittää hieman atooppista ihottumaa.

Turun yliopiston tutkijatohtori Lotta Nylundhavaitsi keväällä 2015 tarkistetussa väitöskirjatutkimuksessaan kuuden kuukauden ikäisillä atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla yhteyden oireiden vakavuuden ja suoliston bakteeriston välillä.

Lapsilla, joilla bakteeristo oli monimuotoisempi ja butyraattia tuottavien bakteerien määrä korkeampi, ihottumaoireet olivat lievempiä.

”Voihapponakin” tunnetun butyraatin tehtävänä on muun muassa hillitä tulehdusta ja vahvistaa suoliston epiteeliä. Butyraattia on esimerkiksi ravintokuiduissa.

Butyraattia tuottavien bakteereiden kasvua ja suolistomikrobiston monimuotoisuutta voidaan Nylundin mukaan tukea esimerkiksi varmistamalla riittävä ravintokuidun saanti ja välttämällä turhia antibioottikuureja.

Nylund huomauttaa, että aikuisen suolistomikrobistoa on vaikea muuttaa. Muutoksia on helpompi tehdä, kun mikrobisto on vasta kehittymässä.

Akneoireilevien vatsa turvottaa useammin

Yksi yleisimmistä kasvojen kuokkavieraista on akne. Nuorista lähes kaikki kärsivät siitä jossakin vaiheessa, mutta se voi ilmaantua vielä neli- tai viisikymppisillekin. Aikuisiän akne on yleistynyt erityisesti naisilla.

The Journal of Dermatology-lehdessä vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan aknesta kärsivillä nuorilla ilmenee keskimääräistä todennäköisemmin ummetusta, pahanhajuista hengitystä ja refluksitautia. Akneoireilevilla esiintyi myös vatsan turvotusta 37 prosenttia todennäköisemmin

Ainakin pienessä määrin on näyttöä, että probiootit voivat olla avuksi. Vuonna 2010 Nutrition-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Lactobacillus-bakteeria sisältäviä juomia 12 viikon ajan käyttäneille aknepotilaille kehittyi muita vähemmän öljyeritteistä talia ja heillä oli vähemmän aknen aiheuttamia vaurioita.