Video

Tehokas ja hauska hyppytreeniohjelma

Hyppiminen kuluttaa kaloreita ja nostaa sykkeen kattoon, mutta on silti hauskaa. Personal trainer Anna Hämäläinen suunnitteli helpon hyppytreenin, jonka voi tehdä ulkona silloin kun itselle sopii.

Hyppytreeniohjelma kannattaa tehdä 3–4 kertaa viikossa riippuen kuntotasosta. Jos pohjakunto on huono, alussa riittää kaksikin kertaa viikossa.

– Treenaaminen aikaa vastaan sopii kaikille, sillä kovakuntoinen ehtii tehdä täysillä monta hyppyä ja aloittelija voi hyppiä hitaammalla tempolla ja tehdä vähemmän hyppyjä samassa ajassa. Tärkeintä on, että syke nousee ja hengästyy, Anna Hämäläinenneuvoo.

Hyppiminen yleensäkin on tehokasta liikuntaa, sillä se nostaa energiankulutuksen nopeasti ylös ja tehostaa aineenvaihduntaa.

– HIIT-treeni (High Intensity Interval training) eli lyhyessä ajassa tehtävä kovatehoinen intervallitreeni on suosittua, ja hyppimällä se onnistuu hauskalla tavalla. Hyppiminen myös polttaa rasvaa tehokkaasti ja parantaa hapenottokykyä.

"Hyppelyä voi harrastaa helposti kotonakin esimerkiksi hyppynarulla hyppien."

Jos haluaa kiinteyttää jalkoja, on hyppiminen hyvä keino. Erityisesti pakarat ja reidet joutuvat koville.

Pomppiminen myös kehittää ketteryyttä ja on hyväksi luustolle, sillä luut voimistuvat tärähdyksestä.

– Hyppelyä voi harrastaa helposti kotonakin esimerkiksi hyppynarulla hyppien. Ulkona tehtävään hyppytreeniin voi haastaa vaikka kaverin mukaan, jollei halua treenata yksin. Myös porrasjuoksua voi soveltaa hyppelyyn sopivaksi. Portaissa voi loikkia vaikka joka toiselle portaalle tai hyppiä tasahyppyjä useamman portaan yli, Hämäläinen vinkkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyppytreeniohjelma

Hyppytreeniohjelmassa on yhteensä viisi tehokasta ja sykettä heti nostavaa liikettä. Aluksi kannattaa lämmitellä 5–10 minuuttia kävellen tai kevyesti hölkäten.

Tee liikkeet 1–4 siten, että jokaista liikettä tulee tehtyä yhteensä neljä kierrosta. Liike 5 tehdään loivaan mäkeen, eli sopiva paikka mäen lähellä kannattaa etsiä ennen harjoituksen aloittamista.

Treenin jälkeen voi palautella viitisen minuuttia kävellen tai hölkäten. Kannattaa myös venytellä lyhyesti ainakin takareidet, pakarat, reiden lähentäjät, etureidet, pohkeet ja lonkankoukistajat.

1. Jännehyppy

2. Leveä kyykkyhyppy

3. Askelkyykkyhyppy

4. Luisteluloikka

5. Loikka mäkeen


Katso mallia myös videolta:

Personal trainer Anna Hämäläinen näyttää hyppyliikkeitä. Kuva Ari-Matti Ruuska, TS

Huomaa myös vappuna käynnistyvä .