Terveys

Mitä hyötyä lääkekannabiksesta?

Alkuvuodesta julkaistu raportti tarkasteli yli sataa kannabikseen yhdistettyä terveysvaikutusta.

Viime syksynä Nature-lehdessä julkaistiin Kalifornian yliopiston tutkimus, jonka mukaan kannabiksesta löytyvä tetrahydrokannabinoli voisi puhdistaa aivoista amyloidi-proteiinin kertymiä. Amyloidiplakki on yhdistetty muun muassa Alzheimerin taudin syntyyn.

Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan tarpeeksi vakuuttavaa tutkimustietoa kannabiksen tehokkuudesta useimpiin niistä sairauksista, joita sen on väitetty hoitavan. Näin kertoo , joka julkaistiin tammikuussa 2017.

Raportin mukaan sama johtopäätös pätee myös useisiin kannabiksen käyttöön yhdistettyihin terveysriskeihin.

Selvityksessä oli tarkasteltava yli sata kannabiksen väitettyä terveysvaikutusta.

Positiivisten hoitotulosten osalta tarpeeksi todistusaineistoa saatiin siitä, että kannabis vähentää kemoterapian aiheuttamaa pahoinvointia ja oksentelua sekä MS-taudin aiheuttamaa kroonista kipua ja kouristuksia.

Rajallista tai puutteellista todistusaineisto oli muun muassa siitä, että kannabiksella voidaan lisätä HIV-potilaiden ruokahalua ja edistää heidän painonnousuaan, että kannabiksella voidaan rauhoittaa ADHD-oireisia lapsia ja että kannabis toimii epilepsian hoidossa.

Joka kolmas MS-potilas hyötyy

Ainoa kannabispohjainen lääke, jolla on myyntilupa Suomessa, on suuonteloihin sumutettava Sativex MS-tautiin käytettynä. Muita lääkekannabistuotteita on mahdollista saada Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myöntämällä erityisluvalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sativexia määrätään Suomessa kohtalaiseen tai vaikea-asteiseen MS-taudin aiheuttamaan lihasjäykkyyteen, johon muut lääkkeet eivät ole tehonneet. Lisäksi edellytyksenä on, että spastisuus eli jäykkähalvaus lievittyy merkittävästi hoidon ensimmäisen koejakson aikana.

– Sativexia käytetään siis tavanomaisten spastisuuden lääkkeiden lisänä, jos muut lääkkeet eivät ole tehonneet, kertoo Neuroliiton kuntoutusjohtaja ja professori Juhani Ruutiainen.

Spastisuus voi aiheuttaa kipua ja liikkumisen vaikeuksia.

– Keskimäärin kolmasosa käyttäjistä hyötyy Sativexista, ja heillä spastisuus vähenee vähintään 30 prosenttiin lähtötasosta.

Apua lasten vaikeaan epilepsiaan?

Eräs näkyvimpiä lääkekannabiksen puolestapuhujia on ollut apteekkineuvos Markku KnuutilaTurun Linnan Apteekista.

Knuutilan mukaan useat eri sairauksista kärsivistä ovat saaneet avun kipuihinsa ja vaivoihinsa. Tämä tarkoittaa etunenässä kroonisia neurologisia kipuja.

- Jos on vaikka selkäydin- tai kallovamma tai muuta sellaista. Tässä oli aiemmin sellainen tilanne, että lääkettä sai määrätä vain neurologi ja yliopistosairaalan kipupoliklinikka. Mutta nyt sitä saavat määrätä muutkin.

Myös esimerkiksi syöpähoitojen kivuissa lääkekannabis on Knuutilan mukaan ollut iso apu.

Knuutila kertoo, että Yhdysvalloissa tehdään tällä hetkellä merkittävää tutkimusta lääkekannabiksen hyödyntämisestä pienten lasten erittäin vaikeaan epilepsiaan, jossa saattaa olla parikymmentä kohtausta päivän aikana.

- Tavoitteena on ollut saada myös suomalaisia mukaan. Epilepsiaa sairastavien lasten vanhemmat ovat tehneet hurjasti työtä tässä.

Knuutila korostaa, että lääkettä käyttävät potilaat ovat vakavasti sairaita ihmisiä. Lisäksi hän muistuttaa, että lääkekannabis ei synnytä samanlaista kokemusta kuin tavallinen kannabis, sillä siitä on poistettu mielihyvää tuottavia aineita.

Faktaa lääkekannabiksesta

  • Lääkekannabiksen vaikutus perustuu siinä oleviin kannabinoideihin.
  • Kannabiksen lääkinnällinen käyttö on vanhaa perua: Kiinassa sitä käytettiin lääkkeenä jo yli 2 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua.
  • Suomessa lääkekannabisreseptejä ovat saaneet muun muassa henkilöt, jotka sairastavat MS-tautia, Parkinsonin tautia, vaikeaa reumaa, aidsia, syöpää tai kroonistunutta migreeniä.
  • Vuosina 2010–2015 lääkekannabiksen käyttö viisinkertaistui Suomessa, mutta on yhä vähäistä. Vuonna 2015 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myönsi 274 erityislupaa kannabisvalmisteiden käyttöön muun muassa kroonisten kipujen lievityksessä.
  • Tyypillisesti kannabislääkkeiden reseptit ovat voimassa vuoden.
  • Kannabiksen lääkinnälliselle käytölle merkittävän kynnyksen asettaa sen erittäin korkea hinta. Kuukausittaiset kulut voivat tyypillisesti olla 500–600 euroa. Kannabislääkkeet eivät ole Kela-korvattavia.
  • Lääkekannabiksen käytölle esteen voivat muodostaa muun muassa psykoottiset sairaudet, merkittävät psyykkiset häiriöt, yliherkkyys kannabinoideille sekä raskaus ja imetys.

Juttua on korjattu 30.3.2017 vaihtamalla väärä haastateltavan nimi oikeaksi ja poistamalla epäselvä viittaus lääkekannabiksen päihdyttävyyteen.