Terveys

Kuivat silmät voivat johtua siite- tai katupölystä

Silmäoireilevan voi olla vaikea tunnistaa, kärsiikö hän pölystä, silmätulehduksesta tai vaikka kuivasilmäisyydestä, koska ne voivat tuntua hyvin samankaltaisilta. Jos silmät oireilevat nyt keväällä, syypää voi olla siite- tai katupöly.

– Siite- ja katupölyn myötä silmät voivat olla ärtyneet; ne voivat esimerkiksi punoittaa, kutittaa ja olla vetiset, kuvailee Kauppakeskus Iso Omenan Specsavers optikkoyrittäjä Maarit Saarikoski.

Silmäoireista kärsivä ei välttämättä ymmärrä kärsivänsä siite- tai katupölystä, jos oireita ei ole ollut aiempina vuosia.

Lieviä silmäoireita voi helpottaa esimerkiksi apteekin reseptivapailla tipoilla.

– Itsehoidon voi aloittaa kostuttavilla silmätipoilla. Tipat huuhtelevat silmää niin, että katupölykin lähtee niistä pois. Myös kuivuuden tunteen kuuluisi poistua tippoja käyttämällä.

Jos oireet ovat alusta alkaen voimakkaat, tai jos lievemmät oireet eivät poistu itsehoidon avulla vaan päinvastoin pahenevat, on syytä mennä lääkäriin. Voimakkaampina silmäoireina voi esiintyä silmien rähmimistä ja turpoamista.


Optikon viisi vinkkiä silmien suojaamiseen

  1. Laita aurinkolasit päähän. Muista erityisesti lasten silmien suojaaminen lasein, koska he ovat lähempänä maanpintaa ja katupölyä, ja heidän silmänsä ovat muutenkin herkempiä auringonvalolle.
  2. Kokeile kertakäyttöisiä piilolinssejä kuukausilinssien sijaan. Tutkimuksien mukaan kertakäyttöpiilolinssi estää pölyn pääsyä silmään ja siten silmäoireita.
  3. Jos silmät kutisevat, huuhtele niitä tipoilla, jotta pöly lähtee silmistä pois.
  4. Ajoita lenkkeilysi niin, ettet ole ulkona, kun katuja siistitään. Suunnittele myös reittivalinta huolella: jos keskustassa on enemmän pölyä ilmassa, kannattaa lenkki suunnata merenrannalle tai metsään, jossa ilma on parempaa.
  5. Jos silmäoireesi ovat voimakkaat tai jos ne eivät häviä, suuntaa lääkärin vastaanotolle.
  6. Helpota oireita kotona ilmanpuhdistimella. Katu- ja siitepöly voivat aiheuttaa oireita myös sisätiloissa, jonne ne päätyvät esimerkiksi kotia tuulettaessa.

Lähde: Specsavers