Terveys

Voiko astmaperheeseen hankkia lemmikin?

Koira- ja kissakuume iskevät helposti varsinkin lapsiperheisiin. Mitä tehdä, jos taustalla on allergiaa tai astmaa?

Lemmikkiasioissa ohjeistus on aina yksilöllinen, painottaa Allergia- ja astmaliitto. Omaa sietokykyä ei voi testata ennakkoon muutoin kuin oleilemalla mahdollisimman paljon lemmikkien parissa.

- Astma tai allergia eivät koskaan ole automaattinen este lemmikin hankintaan. Ne ovat kuitenkin syy miettiä lemmikin hankintaa hieman tarkemmin. Lemmikkiin sitoudutaan pitkäaikaisesti, eikä hankintaa pidä tehdä terveyden kustannuksella, asiantuntija Anne VuorenmaaAllergia- ja astmaliitosta toteaa.

- Meiltä kysytään usein allergisille sopivia rotuja tai lemmikkejä. Sellaisia ei ole. Marsut ja kanit allergisoivat yhtä lailla pienestä koostaan huolimatta, Vuorenmaa huomauttaa.

Ohjeistus yksilöllistä myös oireisiin

Liitto neuvoo astmaa sairastavia harkitsemaan lemmikin hankintaa astman hallittavuuden perusteella. Jos astma on vaikeahoitoinen, kissa tai koira pahentaa tilannetta.

- Suosittelen astmaatikkoja keskustelemaan asiasta oman lääkärin kanssa tai kysymään asiantuntijan mielipidettä esimerkiksi allergia- ja astmaneuvonnastamme, Vuorenmaa sanoo.

Eläinallergian puhkeamista vaikkapa vuoden kuluttua ei voi ennustaa testeillä tai lainalemmikillä. Lemmikkihankintaa voidaan siis pohtia vain tämänhetkisen tilanteen perusteella.

- Jos oireet puhkeavat lemmikkihankinnan jälkeen, tilannetta voi seurata jonkin aikaa allergia- tai astmalääkityksen avulla. Tässäkin tilanteessa asiaa täytyy harkita yksilökohtaisesti. Joskus omalle lemmikille voi siedättyä ja oireet lievenevät.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto ry