Liikunta

Talviuinti on jäätävän ihanaa

Avantouimari ja elämysopas Tanja Laakso tutustuttaa naisia talviuinnin saloihin. Turun seudulla on niin monia talviuintipaikkoja, että niitä voi kiertää kokeilemassa.

Ensin Saukkorannan saunan ovesta tuprahtaa esiin höyrypilvi. Vähitellen sen seasta alkaa näkyä hymyileviä naisia, jotka lähtevät jonossa laiturille. Kulkue laskeutuu uimaportaat alas tyynen rauhallisesti ennen kuin pulahtaa nolla-asteiseen veteen.

Ryhmä englantia puhuvia nuorukaisia ottaa mallia, mutta huomattavasti kovemmalla äänen volyymillä.

– Talviuinti on suomalaisuutta parhaimmillaan, mutta parasta se on kavereiden kanssa. Tämä on sosiaalinen laji, kertoo Venlojen vaelluksen elämysopas Tanja Laakso, joka vie naisia tutustumaan Turun alueen talviuintikohteisiin. Osallistuminen maksaa saunamaksun verran.

Muutakin Laakson idean taustalta löytyy kuin pelkkä seuran tarjoaminen.

– Kynnys lähteä on monelle matalampi, kun joku koordinoi käytännön järjestelyjä ja kun mennään naisten kesken.

Yksi talviuintiretken viidestä osallistujasta nyökyttelee vieressä. Viime syksynä lajin aloittanut Jaana Tulonenvahvistaa, että suunnitteli ensipulahdustaan monta vuotta, kunnes Laakso houkutteli hänet mukaan.

– On helpompi lähteä, kun mukana on joku, joka tietää mitä pitää tehdä. Nykyään rummutan talviuinnin ilosanomaa kaikille, Tulonen kertoo hymyillen.

Pukuhuoneesta löytyy ilmoitustaulun leveydeltä erikielisiä ohjeita. Kuten Saukkorannassa, myös muissa talviuintipaikoissa noudatetaan tiettyjä käytäntöjä. Pitkä litania voi saada ensikertalaisen hikoilemaan muutoinkin kuin löylyjen takia. Jos etikettiä tulee vahingossa rikkoneeksi, on mukavampaa tehdä se kaverin kanssa kuin yksin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruissalon Saukkoranta on Jaana Tuloselle toistaiseksi ainut paikka, jossa hän on kokeillut lajia. Siihen on tulossa Venlojen vaelluksen järjestämien retkien myötä muutos. Kohteita käydään läpi alkuvuoden aikana yhteensä neljä. Myös Tulosen vieruskaveri Piia Kunttilakertoo, että odottaa innokkaasti ”shoppailua” uusissa talviuintipaikoissa.

Sunnuntain tuuleton pikkupakkanen on talviuinnille ihanteellinen sää, vaikka ulkomaalaisten joukko ei näytä olevan samaa mieltä. Sen sijaan 18-vuotiasta Anna Hyväristäeivät hetkauta karummatkaan olot.

Urheileva lukiolainen on harrastanut talviuintia jo viisi vuotta. Harrastus alkoi, kun kaveri pyysi Hyväristä mukaan Ispoisten saunalle.

Vuoden päästä nuori nainen oli saanut ylipuhuttua myös äitinsä Eva Löfmaninavantoon. Ja se olikin menoa. Nykyisin Löfman käy Ispoisten avannossa kerran viikossa. Saukkorantaan äidin ja tyttären toi mukavan porukan lisäksi vaihtelunhalu ja uteliaisuus.

Laakso kertoo, että mukaan voi tulla silloin kun sopii.

– Kokoonpano on vaihtuva. Ilmoittelemme Facebookissa ja nettisivuillamme milloin ja mihin ollaan menossa. Otamme myös toiveita vastaan paikoista ja ajankohdista.

"Veteen kannattaa mennä silloin kun laiturilla on muitakin."

Talviuinnin vankkumaton ystävä Laakso sanoo, että laji sopii hyvin porukkaharrastukseksi. Jo oman turvallisuuden vuoksi avantoon ei saisi mennä ilman seuraa.

– Kaikissa talviuintipaikoissa neuvotaan, että veteen kannattaa mennä silloin kun laiturilla on muitakin. Jos kaikki muut ovat saunassa, kannattaa odottaa, että joku muu tulee samaan aikaan, Laakso kertoo.

Vaikka talviuinti on sosiaalinen tapahtuma, avantoon vaeltajat eivät jutustele liikoja. Tunnelma on lähes harras. Talviuinti onkin myös yksilölaji, jossa voi uppoutua nauttimaan hiljaa tai haastamaan itsensä pienessä mittakaavassa.

Puheliaalla ja nauravaisella Laaksolla on suunnitteilla talviuimareiden pään menoksi myös deluxe-retkiä, joihin kuuluu pienestä maksusta muutakin kuin pelkkä reissun koordinointi.

Kevään tullen jatkuvat muun muassa iltavaellukset Turun alueen lähimetsiin. Osa talviuimareista on aiemmin osallistunut sekä vaelluksiin että melontaretkiin. Molemmat ovat harrastuksia, joihin ei tule helposti lähdettyä yksin.

– Ihmisillä on elämässään niin paljon kaikenlaisia haasteita, että olemme ottaneet tämän toiminnan kulmakiveksi helppouden ja rennon ilmapiirin, Laakso sanoo.

Uusiin asioihin tutustumisen ei tarvitse olla sen vaikeampaa kuin avantoon laskeutumisen, ainakin jos sen tekee yhdessä muiden kanssa.

Naisten talviuintiretket Ruissalon Saaronniemeen lauantaina 28.1. ja Littoistenjärven Järvelään keskiviikkona 8.2. Lisätietoa ja Venlojen vaelluksen Facebook-sivulta.

Talviuintipaikkoja Turun seudulla

1.Saukkoranta Ruissalossa, Tammirannantie 39, kertamaksu 5 €, .

2.Saaronniemen uimaranta Ruissalossa, kertamaksu 5 €, .

3.Ispoisten ranta, Rykmentintie 51, kertamaksu 5,20 €, .

4.Villa Järvelä Littoistenjärvellä, Järveläntie 133 Lieto, kertamaksu 5 €, .

5.Hovirinnan ranta Kaarinassa, Uimarannantie, kertamaksu 3 €, (Uimaseura Kaarina).

6.Pyölinranta Piikkiössä, Pyölintie 77, kertamaksu 4 €, auki torstaisin klo 18–20 (Piikkiön Pingviinit).

7.Ankkalampi Paimiossa, Sähköyhtiöntie 193, kuntalaisille tiistaisin ja sunnuntaisin, muutoin vuokrattavissa, (Kiinteistöhuolto 3J Oy).

8.Nunnalahden ja Taimon rannat Naantalissa, ei saunaa, kaupunkilaiset voivat lunastaa talviuintia varten kaupungin palvelupisteestä avaimen pukeutumistiloihin 25 € panttia vastaan, .

Hinnat ovat aikuisille ei-jäsenille. Uintipäivistä lisätietoa paikkojen verkkosivuilta tai Facebookista.