Liikunta

Balettimaista treeniä trendikkäällä barre-tunnilla

Balettia ja pilatesta yhdistävä barre takaa hyvän ryhdin.

Barre-tunnit ovat maailmalla trendikäs tapa treenata, ja tunneille pääsee myös Suomessa. Barre on saanut innoitusta tanssijoiden balettitangolla tehdystä harjoittelusta, mutta se sisältää elementtejä myös muun muassa pilateksesta.

– Tämä ei ole sama asia kuin baletti, vaikka liikkeet tulevatkin balettimaailmasta, eikä aikaisempaa baletti- tai tanssitaustaa ole pakko olla, kertoo ohjaaja Sanna SpohrIntusiasmasta.

Barre-tunteja on hyvin erilaisia ohjaajasta riippuen.

– Meillä tunti painottuu monia paikkoja enemmän pilatekseen. Tunnit ovat ohjaajiensa näköisiä, Spohr sanoo.

Tunti sopii kaikille, niin miehille kuin naisillekin.

– Teemme perusliikkeitä ja aina annetaan vaihtoehtoja, jotta jokainen löytää itselleen sopivat liikkeet. Jotkut, jotka eivät pidä lainkaan tanssillisista tunneista, ovat yllättyneet ja tykästyneet kuitenkin barreen, Spohr toteaa.

– Esimerkiksi yksi ahkera juoksija pitää barresta, koska täällä lihakset saavat liikkeen kautta hyvää venytystä, Intusiasman toinen barre-ohjaaja Kristiina Lindrothkertoo.

Tanssijamaiset lihakset

Ohjaajien mukaan barre vahvistaa koko kehoa ja auttaa parantamaan ryhtiä.

– Erityisesti keskivartalo ja syvät lihakset vahvistuvat. Ja muun muassa jalkaterän pienet lihakset treenautuvat. Baletti voi näyttää helpolta, mutta on rankkaa treeniä. Tunnilla voi hauskalla tavalla saada tanssijamaiset lihakset, Spohr sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ohjaajat kertovat, että vaikka tunti on tehokas, ei tempo ole kovin vauhdikas.

– Kyse ei ole varsinaisesta hikitunnista, mutta kyllä lämmön saa päälle. On tämä esimerkiksi normaalia pilatesta reippaampaa, Lindroth sanoo.

Balettia rokin ja popin tahtiin

Koko tuntia ei olla balettitangolla, vaan välillä harjoitteita tehdään lattialla ja toisinaan apuna käytetään erilaisia välineitä.

– Esimerkiksi pallot ja kuminauhat tuovat vaihtelua treeneihin, Spohr sanoo.

Musiikki soi taustalla koko tunnin ajan.

– Musiikkina ei soi ainoastaan klassinen musiikki, vaan myös rokkia ja poppia. Tunnilla tulee hyvä olo kehoon ja liikkeiden estetiikka kiehtoo monia, Spohr sanoo.

– Ne jotka hurahtavat lajiin, jäävät tosi koukkuun, Lindroth toteaa.

Sanna Spohr ja Kristiina Lindroth näyttävät videolla tehokkaita barre-liikkeitä:

Trendikäs barre on saanut innoitusta tanssijoiden balettitangolla tehdystä harjoittelusta, mutta se sisältää elementtejä myös muun muassa pilateksesta. Laji vahvistaa koko kehoa ja auttaa parantamaan ryhtiä.
Trendikäs barre on saanut innoitusta tanssijoiden balettitangolla tehdystä harjoittelusta, mutta se sisältää elementtejä myös muun muassa pilateksesta. Laji vahvistaa koko kehoa ja auttaa parantamaan ryhtiä.