Terveys

Vakavasta suolistosairaudesta selviää mustalla huumorilla

Crohnin tautia sairastavalla Hanna Peltomäellä, 51, on takanaan letkuruokintaa ja lähes 30 leikkausta. Loimaalaisen elämänilo on pysynyt yllä mustan huumorin sekä läheisten ja muiden sairastuneiden tuen avulla.

Hanna Peltomäenoireet alkoivat vuonna 1991. Hän hakeutui lääkäriin ruokailun jälkeisten vatsakipujen ja ummetuksen vuoksi. Nuorella yrittäjällä epäiltiin aluksi alkavaa mahahaavaa.

– Olen aika itsepäinen näissä asioissa, enkä hyväksy kaikkea, mitä lääkärit sanovat. Tutkimuksissa löydettiin suolitukos, ja se leikattiin. Siinä sivussa löytyi kaikkea muutakin, ja kukaan ei muistanut kertoa minulle koko Crohnin taudista, Peltomäki sanoo.

Peltomäki eli 11 vuotta lääkkeettömänä ja oireettomana, kunnes syntyi uusi tukos. Samalla vanha diagnoosi Crohnin taudista nousi esiin.

"Pyysin steriilin terän ja sidetaitoksia, ja puhkoin niitä itse kotona."

Tilanne paheni. Yrityksen ja parisuhteen tuoman stressin seurauksena Peltomäelle tuli kolmas tukos ja fisteleitä.

– Minulla oli arpi mahassa, ja sen vierestä alkoi tulla fisteleitä. Käytännössä mahaani tuli reikiä ja paiseita, joista valui ulostetta. Niitä piti leikata nukutuksessa. Jossain vaiheessa kyllästyin juoksemaan lääkärissä. Pyysin steriilin terän ja sidetaitoksia, ja puhkoin niitä itse kotona.

Kun reiät eivät hävinneet ja Peltomäelle tuli jo neljäs suolistotukos, nuori lääkäri päätti, että fistelit suljetaan leikkauksella. Peltomäen huono ravitsemustila toi kuitenkin komplikaatioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Leikkaus meni hyvin. Kun muutaman päivän päästä sain lihalientä, huomasin, ettei kaikki ollutkaan kunnossa. Tikkien välistä alkoi valua ulostetta. Minut leikattiin uudelleen, ja sain väliaikaisen avanteen. Taas kävi samalla tavalla, ja minut leikattiin parin viikon sisällä jo kolmatta kertaa. Tällä kertaa haava jätettiin auki.

Peltomäen ohutsuolesta oli löydetty reikä, minkä lisäksi avohaavan kohdalla olleesta suolen osasta löytyi kaksi reikää. Ruoka ei koskaan ehtinyt avanteeseen asti.

"Ensimmäisinä kertoina ruoka tuli ulos niin, että sen olisi voinut laittaa lautaselle ja tarjoilla seuraavalle."

Lopulta Peltomäki oli sairaalassa yli puoli vuotta. Neljän kuukauden jälkeen hän pyysi siirtoa Forssaan lähemmäs omaisiaan. Siellä pyydettiin apua Tampereelta, jossa työryhmä pani koko hoitolinjan uusiksi.

– Ennen leikkausta minua piti lihottaa. Olin vuoden kotona tipan kanssa, mutta sain syödä normaalia ruokaa. Ensimmäisinä kertoina ruoka tuli ulos niin, että sen olisi voinut laittaa lautaselle ja tarjoilla seuraavalle. Mikään ei ollut sulanut. Ajan myötä pieni pätkä suolta oppi käyttämään ruokaa hyväkseen.

Kun ravitsemus saatiin kuntoon, fistelit voitiin sulkea. Seitsemän tunnin leikkauksen jälkeen avanne alkoi toimia ensimmäistä kertaa. Puolen vuoden päästä avanne voitiin sulkea. Sen jälkeen Peltomäkeä ei ole enää leikattu.

"Noin puolet Crohnin tautia sairastavista joutuu leikkaukseen kymmenen vuoden sisällä oireiden alkamisesta."

Hanna Peltomäki on joutunut veitsen alle lähes 30 kertaa. Määrä on Tyksin gastroenterologian ylilääkäri Markku Voutilaisenmukaan poikkeuksellinen.

– Noin puolet Crohnin tautia sairastavista joutuu leikkaukseen kymmenen vuoden sisällä oireiden alkamisesta. Heistä uuteen leikkaukseen joutuu noin puolet. Kirurginen hoito on Crohnin taudissa yleensä komplikaatioiden hoitoa, lähinnä suolitukosten korjaamista, Voutilainen kertoo.

Peltomäen lääkitys toimi aina viime vuoteen asti, jolloin se jouduttiin jättämään tauolle. Sairaus riehaantui, ja vanha lääkitys ei enää toimi kuten ennen. Peltomäki kuitenkin pärjää, kun mukana on musta huumori sekä läheisten ja muiden sairastuneiden tuki.

– Minua ei tämä tauti pysäytä enkä suostu jäämään sen vuoksi sisätiloihin. Välillä mennään vähän hitaammin ja kun saa itsensä kuntoon, niin sitten pannaan taas vauhti päälle, hän toteaa luottavaisena.

Tulehdukselliset suolistosairaudet

 • Käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases).
 • Kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa.
 • Colitis ulcerosa on Crohnin tautia yleisempi.
 • Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa kohtaa ruoansulatuselimistöä, colitis ulcerosassa tulehdus sijaitsee paksusuolen alueella.
 • Sairauden syy on tuntematon, mutta perintö- ja ympäristötekijöillä uskotaan olevan vaikutusta sen syntyyn.
 • Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli tai ummetus, veriulosteet, väsymys, laihtuminen ja kuume.
 • IBD diagnosoidaan tähystyksen ja siinä otettujen koepalojen avulla.
 • Sairaudessa on aktiivisia vaiheita ja vaiheita, jolloin tauti on vähemmän aktiivinen eli remissiossa.
 • IBD yleistyy voimakkaasti. Suomessa on melkein 45 000 IBD-diagnoosin saanutta henkilöä.
 • Lapsilla IBD:n esiintyminen on nelinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana.
 • Sairaudesta ei voi parantua, mutta oireita voidaan helpottaa lääkehoidolla ja vaikeissa tapauksissa leikkauksilla.
 • Monilla sairastavilla on kokemuksia siitä, että tietyt ruoka-aineet lisäävät suolisto-oireita, mutta lääketieteellistä näyttöä ei ole.
 • Sairaudet eivät ole tarttuvia.
 • on valtakunnallinen IBD:tä tai muuta suolistosairautta sairastavien ja heidän läheistensä etujärjestö.
 • Sairaus voi pakottaa jopa kymmeniin WC-käynteihin vuorokaudessa, joten jäsenillä on käytössä vessapassi, joka helpottaa mahdollisuutta päästä välittömästi vessaan.

Kansainvälistä IBD-viikkoa vietetään 1.–7. joulukuuta. Toista kertaa Suomessa järjestettävällä viikolla halutaan tuoda esille IBD:tä ja muistuttaa, että kaikki sairaudet eivät näy ulospäin.

Luitko jo nämä?