Terveys

Biohakkerointi tulee, oletko valmis?

Biohakkerointi päivittää biologista konettamme tiedettä ja taidetta yhdistämällä, ravintovalmentaja ja tietokirjailija Jaakko Halmetoja kuvailee. Hän uskoo, että teknologian kehitys tulee mullistamaan terveyskentän jo lähivuosina.

Uuden teknologian avulla voimme mitata kehon ilmiöitä entistä tarkemmin, nopeammin ja halvemmalla. Tietoja voidaan käyttää terveyden ja oman toiminnan virittämiseen huippukuntoon. Kokonaisuutta voidaan kutsua esimerkiksi biohakkeroinniksi.

Keinovalikoima on monipuolinen. Avantouinti tai meditaatio voi olla biohakkerointia. Parin viinilasin vaikutusta uneen voidaan seurata patjan alle sujautetulla sensorilla.

Suoliston bakteerikannan tilaa ja reaktioita eri asioihin voidaan mitata ulostenäytteellä. Pian wc-istuin ja jääkaappi saattavat tarkkailla terveydentilaamme päivittäin.

- Unen seuraamisessa sensoriteknologia on ehkä pisimmällä. Älyrannekkeet ja sykemittarit taas ovat tavallaan vähän kömpelöä välivaihetta, arvioi Jaakko Halmetoja, yksi  Biohakkerin käsikirjankirjoittajista.

Halmetoja kuvailee järjestelmällistä datankeruuta työkalupakin laajentamiseksi. Toisaalta kyse on myös siitä, miten kerättyä tietoa halutaan hyödyntää.

- Mitä enemmän tietoa on, sitä paremmin voimme vaikuttaa elimistöömme, oli päämääränä sitten lisätä läsnäoloa tai suorituskykyä. Biohakkerointi tulee olemaan keskeinen tekijä sairauksien ehkäisyssä ja erilaisten ilmiöiden näkemisessä ennalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksityisyys tulee muuttumaan

Kun dataa kerätään ennennäkemättömän laajalti, nousee vääjäämättä esiin kysymys yksityisyydestä. Kuka tietoa hyödyntää ja miten? Toinen ongelma voisi olla esimerkiksi pakonomaisen oman itsen tarkkailemisen yleistyminen.

Halmetoja myöntää varjopuolten olemassaolon. Hän kuitenkin katsoo, ettei teknologia ole kehityksen syy, vain nopeuttaja.

- Yksityisyyskeskustelu tulee muuttumaan seuraavina vuosina aika paljon moniulotteisemmaksi. Teknologia heijastaa kollektiivista haluamme ymmärtää itseämme ja ympäröivää maailmaa entistä enemmän.

Jaakko Halmetoja uskoo, että biohakkerointi on lähitulevaisuudessa arkipäivää.

- Biohakkeroinnin tuomaa lisäarvoa ei ole vaikea nähdä. Yleistyminen tulee tapahtumaan vähän samalla lailla kuin älypuhelimet, nopeammin kuin suurin osa ihmisistä ajattelee. Se tulee muuttamaan tosi paljon käsitystämme yksilöidystä terveydenhuollosta.

Jaakko Halmetoja puhui biohakkeroinnista Osaava nainen - ja Terve olo –messuilla perjantaina. Halmetoja luennoi messuilla myös sunnuntaina klo 13.