Video

Kangoo Jumps saapui Turkuun

 Katriina Jussinmäki (vas.) ja Saara Kalkela sovittavat hyppykenkiä jalkoihin.
Katriina Jussinmäki (vas.) ja Saara Kalkela sovittavat hyppykenkiä jalkoihin.

Kangoo Jumps -tunnilla käytetään hassunkurisia hyppyjalkineita, jotka toimivat trampoliinin tavoin ja tekevät treenistä hauskan ja tehokkaan.

– Alun perin jalkineet kehitettiin kuntoutukseen urheilijoille, joilla oli vaikeuksia treenata jalkojen loukkaantumisen vuoksi. Niissä on iskuvaimennus, joka vähentää tärähdystä niveliin jopa 80 prosenttia, kertoo Kangoo Jumps -ohjaaja Veronica Deac.

Romaniasta kotoisin oleva Deac on harrastanut Kangoo Jumps -hyppelyä jo vuosikaudet. Suomeen muutettuaan hän halusi tuoda lajin myös Turkuun.

– En voinut uskoa, ettei Suomessa ole edes kuultu lajista, joka on niin suosittu muualla Euroopassa. Romaniassa kävin Kangoo Jumps -fitnesstunneilla säännöllisesti, ja tunnit olivat täpötäynnä. Asuin myös Espanjassa, jossa laji on niin suosittu, että rannoilla näkee juoksijoita lenkkeilemässä hyppykengät jalassa.

Deac opiskeli lisensioiduksi Kangoo Jumps -ohjaajaksi Espanjassa, ja aloitti tuntien vetämisen tänä keväänä Turussa. Deac vetää erilaisia Kangoo Jumps -tunteja, jotka painottuvat aerobiseen liikuntaan, lihaskuntoon tai tanssiin.

– Kangoo Jumps sopii kaikenikäisille aina 6-vuotiaista ylöspäin. Tunnilta saa hyppykengät, joita on rajoitettu määrä. Tunnille kannattaa ilmoittautua etukäteen ja kertoa kengänkoko, jotta saan varattua kenkiä riittävästi. Kenkien alle kannattaa ottaa pitkät, vähintään puoleen sääreen ulottuvat sukat, sillä kengät voivat muuten hiertää nilkkaa. Mukaan pitää ottaa myös juomapullo ja pyyhe, sillä hikoilu on taattua, Deac sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tunnilla hengästyy kunnolla

Kangoo Boot Camp -tunnille osallistuminen hieman jännittää, sillä hurjannäköiset hyppykengät epäilyttävät. Rullaluistimia muistuttava kenkäosa, jonka alle on kiinnitetty korkea joustin, näyttää lähinnä siltä, ettei kenkien kanssa pysyisi hetkeäkään pystyssä.

Kun laitamme kengät jalkaan ja harjoittelemme tunnin aluksi oikeaa ryhtiä ja rauhallista askeltamista, yllättyvät kaikki siitä, kuinka helppoa tasapainoilu kenkien kanssa on. Ohjaaja muistuttaa, että hyppykengillä ei voi jäädä seisoskelemaan, sillä helpointa on pysyä liikkeessä koko ajan.

Pian ryhmä juoksee ohjaajan perässä, ja hyppelemme jopa pienten esteiden yli. Pomppiminen yhä korkeammalle tuntuu mahtavalta.

Välillä pysähdytään nojaamaan kaiteisiin, jossa tehdään lihaskuntoliikkeitä ojentamalla jalkaa taakse. Jalannostot tuntuvat kahden kilon painoisilla kengillä kunnolla pakarassa.

Juoksuintervallien jälkeen teemme koordinaatioharjoituksia, joissa hypitään sivusuunnassa tai yhdellä jalalla. Hyppynarullakin hyppelyä saa kokeilla, mutta se osoittautuu hankalaksi kengillä. Koordinaatioharjoitukset ovat haastavia mutta kivoja.

Lopuksi ohjaaja pitää lyhyen Kangoo Power -jumpan ja laittaa musiikin soimaan. Bassojytkeen tahtiin tehdään perusjumpasta tuttuja liikkeitä, kuten haarahyppyjä, kanta-pakaraan vetoja ja kyykkyjä.

Pientä koreografiaakin aletaan rakentamaan, ja eräs jumppaaja huutaa innoissaan, että tämä osio on kivoin. Kangoo Power-tunneilla hypitään tällä tavoin musiikin tahtiin, usein sisätiloissa jumppasalilla.

Kangoo Boot Camp -tunti sopii hyvin ulkona vedettäväksi, sillä hyppelyssä todella hengästyy ja juokseminen raikkaassa ilmassa tuo lisää energiaa.

"Pomppukengillä oli aluksi vaikeaa pysyä pystyssä, mutta nopeasti niillä oppi liikkumaan."

Mukana ollut Katriina Jussinmäkikehuu kokemusta hymy naamalla.

– Pomppukengillä hyppely oli todella hauskaa ja tehokasta, sekä hyvällä tapaa lapsenmielistä, Jussinmäki hihkuu posket punaisina.

Saara Kalkelakuvailee Kangoo Jumps -kokemusta erikoiseksi.

– Aluksi oli vaikeaa pysyä pystyssä, mutta nopeasti pomppukengillä oppi liikkumaan. On hienoa, että tällainen erikoinen laji on tuotu Suomeen, Kalkela iloitsee.

Katso videolta treenitunnelmia:

Kangoo jumps -ohjaaja Veronica Deac laittaa ryhmänsä harjoitteisiin.

Lisätietoja lajista ja treeneistä .