Terveys

Yli 50-vuotiaat naiset osallistuvat tunnollisimmin syöpäseulontoihin

Yli 50-vuotiaat suomalaisnaiset osallistuvat tunnollisesti rinta- ja kohdunkaulasyövän seulontoihin, kertoo suomalaisten syöpäyhdistysten kattojärjestö Syöpäjärjestöt. Nuoret naiset jättävät kohdunkaulasyövän seulonnan useammin väliin, vaikka viime vuosina onkin tapahtunut muutos parempaan suuntaan.

Vuosina 2013–14 kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutuista noin 260 000 naisesta lähes 70 prosenttia osallistui. Alle 40-vuotiaista naisista seulontaan osallistui kuitenkin vain 55–64 prosenttia. Aktiivisimmin seulontoihin osallistuttiin Pohjanmaalla ja heikoiten Helsingin seudulla.

Järjestö muistuttaa, että kohdunkaulasyövän seulonta on erittäin tehokasta, koska siinä havaitaan ja hoidetaan löydetyt muutokset jo ennen syövän syntymistä. Seulonnan myötä kohdunkaulan syöpä on muuttunut harvinaiseksi ja sen aiheuttama kuolleisuus pienentynyt noin viidennekseen lähtötasostaan.

Rintasyövän seulontaan kutsuttiin noin 360 000 naista, joista seulontaan osallistui yli 80 prosenttia. Rintasyövän seulonta vähentää kuolleisuutta seulontaan kutsuttujen keskuudessa noin viidenneksellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy


Seulontojen laatu huolettaa

Kunnat ovat vastuussa syöpäseulontojen järjestämisestä ja valitsevat seulonnan toteuttajan.

Syöpäjärjestöt pelkää, että seulontojen hajauttaminen kuntien kilpailutettavaksi voi kuitenkin vaarantaa laadun. Järjestön mukaan rintasyövän seulonnassa on jo ilmennyt ongelmia, joiden seurauksena kymmenien kuntien seulontatietoja puuttuu sekä syöpärekisteristä että kunnista.

Suomen kunnat järjestävät maksuttomia kohdunkaulan syövän seulontoja viiden vuoden välein 30–60-vuotiaille naisille ja rintasyövän seulontoja noin kahden vuoden välein 50–69-vuotiaille naisille. Kohdunkaulan syövän väestöseulonta alkoi Suomessa vuonna 1963 ja rintasyövän väestöseulonta vuonna 1987.

Lähde:

Lue lisää aiheesta: .